torstai 27. lokakuuta 2011

Koirakoulu ja jumikerho

Olen lukenut elämäni aikana kaksi kasvatusopasta -puoliksi. En ole niin innostunut kasvattaja, että jaksaisin käyttää vähäistä vapaa-aikaani lapsista kertovaan kirjallisuuteen. Kasvattajana olen behavioristi. Hyvää käytöstä vahvistetaan kehuilla, huono käytös jätetään huomioimatta tai siitä seuraa rangaistus. Koirakouluksi sitä kai myös kutsutaan.

Koirakoulujohdannaiseksi voidaan myös kutsua tuoretta tarrataulukokeiluamme. Olen saanut idean varmaankin jostakin tv-ohjelmasta, koska pitkäjänteisyyteni ei riitä kasvatusoppaiden sivumääriin. Käytäntönämme on, että kääpiö saa liimata aamulla tauluun tarran, jos on nukkunut yön omassa sängyssään, ilman turhia ilta- tai yöjuoksuja.


Kokeilu aloitettiin kolme yötä sitten ja taulussa on kolme tarraa. Kokeilu on ollut Great Success! Paitsi että kääpiö on kärkkymässä tarraa aamulla jo ennen kello kuutta. Mutta toisaalta, silloinhan tuo vauvakin herää. Olenko muistanut mainita, että minusta on raskasta herätä joka aamu tuollaisiin kellonaikoihin.

Tämä on ihan kamalaa aikaa. Kamalinta, mitä on ollut kahden lapsen kanssa elämisessä tähän mennessä. Tajusin hiljattain, että näin käy joka vuosi. Tänä vuonna aamukukkumiseen on vielä lisätty kiukkuinen uhmaikäinen, joka värittää kuulakärkikynällä ovenkarmeja ja valittaa ihan kaikesta. Minulla ei tällä hetkellä liiku päässä juuri mitään. Paitsi se, että olisipa jo ensi vuosi.

4 kommenttia:

 1. Hhmm... sanoisinko että tuttua.

  Auttaako jos muistutan ja kerron että suomi siirtyy sunnuntaina talviaikaan. Ja se on auttanut ainakin minun nukkumisvaikeuksista kärsivien jälkeläisteni aamuheräilyjä.

  Mikä näitä 2000-luvun lapsia vaivaa kun kaikesta pitää valittaa?

  No meillä nuorimmainen on syömälakossa ja puisto remontissa... että ei tämä kovinkaan hohdokasta ole täälläkään:))

  VastaaPoista
 2. Meillä tuo kellojen kääntäminen ei ole ainakaan aikaisempina vuosina ollut avuksi. Toivon, että tämä vuosi olisi erilainen.

  On se mun mielestä kumma, kun tää lapsi saa nykyään mukavatkin asiat käännettyä jotenkin sillä tavalla, että onkin ihan kamalaa. Ostettiin kääpiölle eilen kaupasta uusi Norsula dvd, jota hän vaati saada kantaa itse. Sitten 10 sekuntia myöhemmin se veti raivarit, kun levy olikin hänen mielestään liian painava ja oli vaan muutenkin ihan kamalaa. Teki mieli viedä se levy takaisin ale-laariin. Kiittämätön sekopää.

  Syömälakko kuullostaa mielenkiintoiselta. Nälkäisinä nämä ovat niin mukavaa seuraa.

  VastaaPoista
 3. Kyllä uhmaiän täysin epäloogiset mielenmuutokset ja raivarit ovat äitiyden parasta antia, erityisesti kumppareiden ottaminen pois jalasta ulkona sadesäällä ja lätäkköön heittäytyminen, kuten tänään :)

  Mutta innoittamanasi meidänkin 8 kk vauveli on unikoulutiellä, nukahtaa iltaisin omaan sänkyyn itse ja on jo nukkunut kaksi kokonaista yötä puoli kuuteen saakka aamulla heräämättä. Ei nyt tietenkään peräkkäisiä öitä, mutta kuitenkin. Jee!

  Voimia sinne, äkkiä onkin jo tammikuu..

  VastaaPoista
 4. Välillä saa tuon raivoajan kiinni siitä, kun se itsekin unohtaa kesken raivarin että mitä pitikään vastustaa.

  Hieno kuulla menestyksekkäästä unikoulutuksesta. Kyllä tämä vielä tästä meilläkin. Ennenpitkää.

  VastaaPoista