lauantai 5. toukokuuta 2012

Käytöksen alkeet

Jos ihmisen sivistystasoa mitataan hänen ruokailutapojensa perusteella, kakkonen kilpailee aivan omassa liigassaan. Hän syö hiekkansakin hienostuneesti haarukalla. Kauhaisee maasta punaiseen muovihaarukkaansa pienen hiekkanokareen ja siirtää lastin rauhallisesti suuhunsa, yksi toisensa jälkeen. 


Lusikka löytää tiensä 1-vuotiaan suuhun hienosti ruokapöydässäkin.  En tiedä, onko kakkosen omatoiminen ruokailukyky vauvana aloitetun sormiruokailun aikaansaannosta, mutta iloa se tuo minun laiskalle luonnolleni joka päivä. Mikään ei ole turhauttavampaa, kuin hyvin satunnaisesti ravintoa kaipaavan lapsen syöttäminen. 


Olen suunnattoman iloinen jääräpäisestä lapsestani, joka ei suostu syötettäväksi, vaan poimii puurosta marjat omilla pulleilla kätösillään ja kauhoo spagetin suuhunsa suurieleisesti lusikoiden. Pudistelee päätään vihaisena, jos yritän tyrkkiä lusikkaa suuhun.

Vielä kun tuon omatoimisuuden saisi kohdistettua pukeutumiseen. Mikä siinä on, että 1-vuotiaana ihminen alkaa vimmaisesti vihata kaikkea pukeutumista? Lapsen kanssa saa painia ihan tosissaan.


6 kommenttia:

 1. Ihan samat fiilikset! Ihana kun omat kädet on vapautettu jääräpäisen tyttäreni toimesta joka haluaa itse poimia sen ruuan lautaselta. Mutta se pukeutuminen.. Tyttö tykkää kyräillä minua kun seison vaatteet kourassa ja selitän hilpeästi ulos lähtemisestä. Siellä hän sitten nauttii mutta se tappelu sitä ennen, huh.. Minulle kelpaisi hellekesä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kun ne vaatteet on saatu painittua päälle, kaikki on hyvin ja lapsi lähtee tyytyväisenä ulos. Niin outoa. Kesää odotellessa, todellakin.

   Poista
 2. Meilläkin Sohvi alkaa omatoimisesti pukea pipoa yms päähän kun mainitsen ulos lähtemisen. Mutta siinä vaiheessa kun se virallinen pukeminen alkaa, niin tappelua joka ikinen kerta. Suurimmat tappelut meillä käydään tosin vaipan laiton yhteydessä. Sen takia olen vähän vähentänyt pottailuakin, kun en vaan yksinkertaisesti jaksa tapella tunnin välein siitä, että laitetaanko se vaippa takaisin vai ei.

  Meillä sormiruokailu on aiheuttanut vaan sen, että kaikki vedetään yhä sormin. Ei kiinnosta lusikka muuhun kuin lautasen hakkaamiseen. Minä saan kyllä lusikoida ruokaa suuhun, mutta samalla tyypin pitää saada syödä itse sormin samaa ruokaa. Ei oikein toimi esim. keittojen kanssa, mutta onneksi on herneet yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikoinen alkoi pukea itse vaatteensa joskus 1v10kk. Muistan ne piinalliset hetket eteisessä, kun oli talvi ja ei saanut auttaa haalarin laitossa ja pukeminen oli hi-das-ta. Jos yritin pakolla laittaa vaatteita, ne revittiin pois ja aloitettiin itse alusta. Mutta kääpiö oppi kyllä tosi hienosti pukemaan itsekseen tosi pienenä, että puolensa on omapäisyydelläkin.

   Poista
 3. Hih, sievästipä hän hiekkaa ruokailee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta se varmaan syö banaaninkin veitsellä ja haarukalla. :D

   Poista