keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Haalarihommia

Lasten ulkovaatteet -niihin kulminoituu jokin osa äitiydestä, josta minä en ole täysin päässyt selville. Lapsen ulkovaatteiden kautta voi profiloitua. Merkillä on ulkovaateasioissa väliä. Olen tällä viikolla seurannut hämmentyneenä myyntiin laittamani hiekkatahraisen Polarn O. Pyretin välikausihaalarin hinnan nousua muutaman euron päähän sen alkuperäisestä ostohinnasta. Tämähän on ihan hyvä bisnes, pohdin huutajien listan kasvaessa.

Melkein kuin rahaa pankissa.

Huutonetin välikausihaalari-ilmoituksia selatessani tajusin, että joillekin äideille ulkovaatteet todella ovat bisnes. On olemassa äitejä, jotka ostavat kalliita merkkihaalareita alennusmyynneistä ja myyvät niitä sitten vähän kalliimmalla huutonetissä. Jos osaa valita vaatemerkin oikein, on ostajakunta ilmeisesti taattu. Haalaribisnes. Brändibisnes. Jälleenmyyntibisnes. Olen hämmentynyt. Tämä oli minulle ihan uutta tietoa.

Onko joku lukija mukana haalaribisneksissä? Ovatko tienestit hyvät? Mitkä ovat kuumimmat vaatemerkit? Minun täytyy tietää tästä enemmän!!!

32 kommenttia:

  1. No jo on :D . Joillakin on ilmeisesti liikaa aikaa tai rahaa? Paljon fiksumpaa on perustaa blogi. Näin sen täytyy olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mut jos mä alkaisin myydä blogin kautta haalareita. Sehän vasta olisikin jotain.

      Poista
  2. Mä olisin nyt ehdottomasti hyvä uhri tällaiselle bisnesäidille-astun ensimmäiseen välikausihaalari kevääseen esikoiseni kanssa.. Ja toivoisin saavani asiaa edes auttavasti haltuun;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osta mahdollisimman vesitiivis, jos lapsi ulkoilee maassa. Ne on käytännöllisiä.

      Poista
  3. Mä oon niin kyllästynyt tähän ilmeisesti suomalaiseen tapaan brändätä lapsi vaatteilla edustamaan jotakin arvomaailmaa, mikä on aika ulkokultainen kaiken lisäksi. "Meillä satsataan ulkovaatteisiin" eli hankitaan jotain kallista merkkiä päälle hinnalla millä hyvänsä, ettei vaan naapurin mammat luule, että jossain sittarin kamassa kuljettas. Ja ettei lasta rakastettas tai muuta. Muutenkaan en tajua ihan täysin tätä äitien aivan kuten kaikki muutkin-mentaliteettia ja aion kyllä taistella itse sitä vastan vaikka väkisin. Periaatteestakaan ei siis pop:ia meille, brändään lapseni laitatien kulkijaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikä tää ollut kannanotto teidän haalaribisnekseen :) Mä vaan todellakin ihmettelen tätä merkkivaatesekoilua välillä.

      Poista
    2. Mulla ei ole haalaribisbestä (toistaiseksi). Mä vaan myyn pois yhden käytetyn haalarin! :D

      Mulla ei ole mitään kiinnostusta tehdä lapsen ulkovaatteilla mitään kannanottoa. Jos joku haluaa tehdä musta joitakin johtopäätöksiä mun lasten vaatteiden perusteella, se on kaikkien oikeus. Mua ei toisten mielipiteet tässä asiassa oikeastaan kiinnosta. Ostan mahdollisimman vesitiiviitä vaatteita, jotka miellyttää omaa minimalistista silmää. Niitä ulkovaatteita joutuu katselemaan joka päivä, joten on kivaa kun ne on kivan näköisiä, eli yksinkertaisia. En myöskään jaksa pukea lapsille kurahousuja. Jos nämä kaksi ehtoa täyttyvät, on mulle vaatteen merkki aivan yksi ja sama.

      Poista
    3. "brändään lapseni laitatien kulkijaksi" :DD. Tuli kyllä pikafläsäri, joistakin 80-luvun neonvärisistä tuulipuvuista ja vääränvärisistä villapipoista. Tosin nekin taitaa olla nykyään trendikästä, joten vaikeaa olisi tuokin välimallin jätkäksi pukeminen!

      Poista
    4. Olin onnettoman myöhässä esikoisen kanssa näissä välikausikuvioissa. Ostin kierrätyskeskuksesta parilla eurolla merkittömän haalarin. Ensimmäinen kerta hiekkalaatikolla ja tytön peppu oli vaippaa myöten musta. Toisella kertaa hytisi kylmyyttään siinä kun tuuli puhalsikin kovempaa. Samaan aikaan alkoi saamaan pukemiskilareita, joten aloin etsimään vaatteita jotka helppo pukea ja säänkestävät. Silloin päädyin ensimmäistä kertaa poppiin.En tosin tajunnut että se on haluttava enkä tajua sitä haluttavuutta vieläkään kun luin Vantaan outletin myynnistä, jossa porukka Ikea-kassien kanssa odotti oven takana. Jos joku hyvä vaihtoehto ko.merkille niin mielelläni kuulen koska ärsyttää jo tarpeeksi 3v:n narina siitä, että pitää olla samanlainen takki kuin päiväkodin Annalla. Sekin yllättäen poppi. Vaikka onhan ne kivan pelkistettyjä ja neutraalin värisiä. Kai sitä tavallaan haluamattaan haluaa tässä ottaa kantaa suuntaan tai toiseen. Tai haluaa jotain vaihtelua.

      Poista
    5. Esikoinen oli ehkä vuoden ikäinen, kun mä kuulin ensimmäistä kertaa Polarn o pyretistä. En vaan ole ollut niin kiinnostunut lastenvaatemerkeistä. Nyt ostin tuolle nuoremmalle Ver de terren haalarin joltain trokarimammalta. Se ei ilmeisesti ole hottismerkki, koska niillä ei huutonetin perusteella näyttänyt olevan kamalasti ostajia, vaikka pilariarvot oli kunnossa ja ovat sellaisia yksivärisiä ja pelkistettyjä.

      Poista
  4. Tässä on mielenkiintoista se, että mä en edes tunnista, minkä merkkinen haalari jollakin on, ellei se merkki lue siinä selässä isoilla kirjaimilla. Menee siis ainakin mun kohdalla täysin hukkaan toi haalarivarustelu :) Omalla lapsellani on yksi Reiman haalari (ostin tarjouksesta koska tarvittiin haalaria), yksi käytettynä ostettu LAssie (pihahaalari jota ei tarvitse yhtään varoa, heitän varmaan menemään kun lapsi kasvaa ulos siitä) sekä serkuilta perittyjä Travallen välikausihaalareita. Mitä mun lapsen haalareista voi siis sanoa? Mielestäni ei mitään mutta ehkä joku osaa lukea noista jotain syvempiä merkityksiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole oikein mitään käsitystä siitä, mikä merkki on "haluttava" ja onko Reima parempi kuin Lassie. Itse kyttään lähinnä niitä vesipilariarvoja. Tää on niin outoa, että nämä haalariasiat ovat joillekin niin isoja asioita. Bisnesvainuiset naiset tekevät sillä sitten vähän taskurahaakin.

      Poista
  5. Vähän ott, mut nauratti yhden tutun taivastelu Facebookissa lasten varustelusta. Hänelle oli nimittäin juuri selvinnyt, että välikausikenkiä myydään vain syksyisin, keväällä hypätään talvikengistä suoraan tennareihin. Välikausihaalareita taas myydään vain keväisin, ilmeisesti syksyllä on tarkoitus joko käyttää kevään haalaria tai sitten vaihtaa shortseista suoraan toppavermeisiin.

    Hieman tuota logiikkaa ihmettelen itsekin, kun olen törmännyt samaan välikausihaalaridilemmaan. Ei mulle vaan esikoisen kans tullut mieleenkään hankkia alle vuoden ikäiselle vauvalle mitään vedenkestävää haalaria keväällä, mut syksyllä sille sitten olikin jo tarvetta. Nyt tosin tälle kakkoselle tarvittais haalari jo keväällä, kun se joutuu puistoon kuraan makaamaan jo alle 1-vuotiaana isoveljen siivellä. Että nythän olis siinä mielessä sit kiva, jos olis varastossa haalari jo valmiina. Mä oon niiiiin onneton ennakoimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikoisen kanssa mentiin äitiyspakkauksen vermeillä, mutta nyt tuolle kakkoselle jouduin hommaamaan 6kuisena vesitiiviin haalarin, kun se makasi päivät puistossa maassa. Jos olisi todella osannut ennakoida, olis hommannut kunnon kamat jo ekalle lapselle ja käyttäis nyt tokalla kierroksella niitä samoja. Paitsi mulla ei kyllä silloin esikoisen kanssa ollut mitään käsitystä siitä, mitä eroa on vettä hylkivällä ja vesitiiviillä puvulla. Nyt olen kasvanut ihmisenä.

      Poista
    2. Mulla ei ole vieläkään käsitystä siitä, mitä eroa vesitiiviillä ja sitä hylkivällä on? Valaise aloittelijaa!

      Poista
    3. Ja mihin sijoittuu sateenpitävä, joihin myös törmäsin toppahaalaria arpoessa?

      Poista
    4. Käsittääkseni sateenpitävä on pintana heikoin, sitten tulee vettä hylkivä ja vesitiivis on näistä paras. Vettä hylkivä pitää kuivana, kunhan pintaan ei tule painetta, eli jos ei tarvitse esim. istua kosteassa. On niissä luokitteluissa kai tietyt vesipilariarvot, joiden mukaan kangasta saa kutsua tietyllä nimellä. Vesitiivis on kai jotain 8000-10000, vettä hylkivä ehkä jotain alle 5000. Goretexin arvo on kai jotain 30000-40000, mutta en tiedä tehdäänkö lapsille goretexista haalareita.

      Me ostetaan lapsille vaan yksi ulkovaate/kausi, joten ollaan ostettu mahdollisimman vesitiivis, jotta sitä voisi käyttää joka päivä.

      Poista
  6. Täällä yksi jokaisen merkin läpikäynyt ilmoittautuu! taistelin merkkejä vastaan esikoisen kanssa ja ostin käytettynä reimaa, travallea, reimatecia jne. Hermostuin kun tajusin,että niissä ne vesipilari(?)arvot eivät vastaneet meidän puidenhalaajan tarpeita. Ostin popin ja ticketin ja niillä on menty. Maksan siitä, että ei tarvitse pukea kurahousuja (kuten Liisa totesi) ja kestävät sitä ulkona touhuamista ilman että hajoavat (kuten travalle & ellos & lidl) ja ennenkaikkea että voidaan ulkoilla säällä kun säällä. En ole vielä myynyt käytettynä, joten bisnesta tämä ei ole.Olen tosin myynyt jotain ko. merkkien sisävaatteita ja ihmetellyt kuinka omansa melkein saakin pois:/

    Kakkonenkin saa perittynä nuo hyväkuntoiset vaatteet joten ehkä sen jälkeen saan jotain rahoja pankista pois. Siihen lisättynä vielä molempien tyttöjen rimpula hoikkuus niin iso osa haalarimerkeistä putoaa pois koska en halua että lapsi jää puuhun roikkumaan tai haalari pussitettuna repeää keinuun. Pakkomielle ei merkkeihin tai kuoseihin ei ole mutta mielelläni ostan sellaista mihin jo olemassa olevat pipot jne sopivat koska olen 80-luvulta asti ollut allerginen väriläiskävaatteille.

    Mutta nyt taas välikausikenkiä etsiessä on pistänyt silmään kuinka tietyt merkit/kuosit on loppu. Yleisesti ottaen huvittaa kun Suomessa ja Ruotsissa monella pitää olla samat merkit käytössä, myös aikuisten vaatteissa. Vai onkohan se vaan sitä että bongaa jonkun päällä kivan jutun haluaa sen itse ja sitten hups yhtäkkiä kaikilla on samat? Joskus on orpo olo kun ei normeihin taivu, mutta toisaalta hei eiks musta ole aina in?

    Hei ihmettelen kanssa miten Lindexin vaatteet on kovassa huudossa huuto.netissä. Sain kaupasta alella halvemalla uuden...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja piti vielä kommentoida, että valvotut yö näköjään tänään resonoi kirjoitusvirheisiin. Että sellaista.

      Poista
    2. Joo. Mä olen valmis maksamaan siitä, että mun ei tarvitse taistella lapsille päälle kuravaatteita ja ne voi silti istua tunnin kuralätäkössä ilman, että mun tarttee miettiä, että kestääkö puku. Meillä on ollut kyllä yksi KappAhlin haalarikin ja se oli ihan kestävä sekin.

      Tää tiettyjen merkkien markkina-arvo on kyllä jotain metafysiikkaa, josta en ole ihan perillä. Ihan oudoista asioista maksetaan kaupasta ostettavan hintatasoa käytettynä.

      Poista
  7. Toisaalta onhan se mahtavaa, etta kierratetaan eika osteta aina uutta. Ja sekin on kiva, etta haalari on niin laadukas etta se kestaa lapselta toiselle. Joskus kirpparilla on harmittanut kun laadukkaasta talvivaatteesta tarjotaan se sama euro kuin halpiksesta. Hyvat bisnekset olet kylla tehnyt!

    Musta on myos ylipaansa ihanaa, etta Suomessa kaytetaan niita haalareita ja kuravaatteita, oli merkki mika tahansa. Ma ostan kaikki lasten ulkovaatteet Suomesta, koska taalta K-Euroopasta ei saa kunnollisia jokapaivaiseen kayttoon. Tai saa, mutta ne ovat yleensa havyttoman korkealle hinnoiteltuja eika jalkimarkkonoita ole Huutiksen muodossa.

    Me ollaankin sitten vissiin profiloiduttu tosi sporttisiksi, kun meidan skidilla on aina "hiihtohaalari" paalla, kuten niita taalla nimitetaan. Muut skidit nakyy olevan lahinna farkuissa tuolla hiekkalaatikolla, jos niita yleensa ulos paastetaan. Ei tarvita kuin pieni tihkusade niin yksin saadaan olla hiekkiksella. Tylsaa.

    Just nyt aurinko paistaa, kuten superlatiiveista voi huomata :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun yksi kaveri möi juuri huutonetissä 2 vuotta vanhan Ticketin haalarin kalliimmalla, kuin mitä se oli maksanut täysihintaisena kaupassa. Hassua se kyllä on.

      Mutta se on kyllä hienoa, että hyviä ulkoiluvaatteita on. Mun yksi kaveri oli Ranskassa au pairina suomalaisperheessä ja ne lapset puettiin suomalaiseen tapaan toppahaalareihin ja kuravermeisiin. Siellä sitten puistossa toiset lapset värjötteli joissakin duffelitakeissa, eikä ne voineet leikkiä ulkona jos satoi. Joten, hyvä Suomi!

      Poista
  8. Mä olin ajatellut pärjätä sillä äitiyspakkauksen haalarilla. Esikoinen on ensi talvena vuoden. Vai pitääkö nyt ryhtyä tutustumaan vesipilari-arvoihin (häh?!) ja muihin? Oon ihan pihalla niin monen muun asian kanssa, että mielelläni siirtäisin ulkovaateperehtymistä myöhempään ajankohtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikoisvauvan kanssa me pärjättiin äitiyspakkauksen haalarilla ensimmäinen vuosi. Vauva syntyi helmikuun alussa ja puistossa alettiin ulkoilla, kun talvi oli 1-vuotiaana vaihtumassa kevääksi. Ei tullut mieleenkään hankkia esikoiselle mitään muuta haalaria. Sitten vähän päälle 1-vuotiaana ostettiin välikausivaatteet.

      Poista
  9. Mä tunnustan kans olevani ihan pihalla näistä haalarikuvioista. Varsinkin tää juttu, että pitäisi olla puoli vuotta ennen haalarin käyttöajankohtaa ostamassa jotain tiettyä merkkiä, jos nimenomaan sellaisen haluaa saada, tuntuu aika kaukaiselta. Oma kesäkuussa syntynyt esikoinen tuskin kävelee vielä kurakelien aikaan, joten periaatteessa kai mikään vedenpitävä haalari ei ole pakollinen. En aio nimittäin laittaa häntä varta vasten istumaan kuralätäkköön kun ei sitä vielä itse osaa. Mutta löysin kirpparilta kaksi Reimatecin lähes käyttämättömän näköistä haalaria mielestäni edulliseen hintaan ja ostin ne ajatellen että ne mahtuvat syksylläkin, jolloin lapsi jo kävelee. Eivät todellakaan ole mitään viimeisen päälle muodinmukaisia ja väritykseltään trendikkäitä mutta toivon mukaan toimivia. Näillä ainakin nyt aluksi harjoitellaan, ehkä ymmärrys jostain korkeammasta haalarihankintojen filosofiasta aukeaa myöhemmin. En muuten oikein ymmärrä sitäkään miksi pienille vauvoille hankitaan ekaksi talveksi joku muu halaari kuin äitiyspakkauksen puku. Ihan oikeasti, mikä siinä haalarissa on huonoa? Vai onko tämäkin sitä että muun haalarin hankkiminen on trendikästä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän esikoinen pärjäsi mainiosti äitiyspakkauksen talvi- ja ohuemmalla haalarilla. Kai se vauvan vaatetuksen ulkonäkö on joillekin tärkeämpää kuin toisille. Mä olen vasta nyt oppinut esikoisen vaatetuksessa vähän ennakoimaan, kun pituuskasvu 3-vuotiaalla on jo hitaampaa. Pienemmän kanssa se oli ihan liian vaikeaa ja ostin sitten vaan viime tingassa sopivia vaatteita. Ne vaatteet eivät lopu kaupoista kesken.

      Poista
    2. Mun mielestä niissä äp:n vanu- ja toppapuvuissa ei ole mitään vikaa. Kerrassaan loistavasti ovat palvelleet kuluneena talvena! En ostaisi erikseen toista toppapukua, jos kerta puku lapselle mahtuu.

      Popin windfleece tuli hommattua alesta Ruotsin reissulta lomahuumassa, maha pystyssä. Se puku on osoittautunut näin kevään myötä hyväksi hankinnaksi. Reilu koko, eikä ole neitiä hikoiluttanut. Enkä myy tuota pukua pois, ennen kuin tiedetään tuleeko meidän taloon pikku sisaruksia.

      Poista
    3. Me ollaan toisenkin lapsen kanssa käytetty niiitä äp:n pukuja. Niille on ollut paljon käyttöä silloin, kun vauvan ei tarvitse olla ulkona maassa ryömimässä.

      Poista
  10. Joillakin äideille tuntuu menevän pää ihan täysin sekaisin näissä ulkovaateasioissa, jossain fb:n lastenvaatekirppis-ryhmässä oli kysely tyyliin "millaiset ulkovaaatteet lapsellasi on kevättä varten", ja joillakin on oikeasti 3-vuotiaalle lapselle 5 takkia+housui, kahdet haalarit ja siihen päälle vielä useita sadevaatesettejä... Täs vaiheessa mietin ett onkohan multa menny jotain todella olennaista ohi, mihin pieni lapsi voi tarvita niin paljon ulkovaatteita? Vai asuuko nää ihmiset ulkona (tuskin koska sittenhän ne muut äidit ei nii näkis kaikkia niitä ticketejä, moloja, poppeja yms)? Toisaalta arvostan sitä, että vaate on laadukas materiaaleiltaan ja kestää vettä, joten olen itsekin päätynyt niihin po.pin ulkovaatteisiin ja joulualesta ne sai vielä ihan ihmismäiseen hintaan+niillä on aika hurja jälleenmyyntiarvo :D

    -Yhdet ulkoiluvaatteet-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon laskeskellut, että kannattaa ostaa yksi taatusti kestävä ja vedenpitävä ulkoasu, kuin jos ostaisi kurakamat ja sitten pari pukua, joita vaihdeltaisiin kun toinen on kuivumassa. Ja kyllä ne jälleenmyyntiarvoltaan hyvät kamat tulee aika halvoiksi, jos ostaa alennuksesta ja kaksi lasta käyttää ja sitten vielä myy vaatteet eteenpäin.

      Poista
  11. Mä mielenkiinnosta kysyisin, et paljonko näis esim. popin vaatteis on se veden kestävyys? Yksissä remun haalareissa on 10 000 mm ja erilaisella kuosilla olevis 5 000mm..
    T: meiltä ei saa popin vaatteita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en itse asiassa tiedä, koska sitä lukua ei popin vaatteissa lue. Kerran kysyin sitä myyjältä, mutta se vaan sanoi, että pinta on täysin vesitiivis. Tosi hyvin ne vaatteet kyllä pitää kuivana. Remun haalareista mulla ei ole vertailukokemusta.

      Poista