maanantai 9. tammikuuta 2012

Kuinka vauva pääsee laikuistaan?

Havahduin joulun jälkeen muistamaan, että suunnittelin lopettavani imetyksen vuoden vaihteessa. Pääsimme parissa viikossa, jonkinmoisen puseron kaula-aukossa roikkumisen saattelemana, tilanteeseen jossa syötän vauvaa keskimäärin kolme kertaa päivässä.

Sitten kiinnitimme huomiota vauvan iloisen punaisiin poskiin. Sitten pieni punainen laikku reidessä sai viereensä toisen laikun. Sitten ihottumaa oli jo käsissä ja vatsassakin. Pyörittelimme eri ruoka-aineallergioiden mahdollisuutta, mutta mandariineja lukuun ottamatta mikää ruoka ei ole saanut kakkosen poskia helottamaan. Vauva ei ole syönyt viime aikoina mitään erityistä. Syyn on kai pakko olla korvikkeessa, joka meillä on ollut merkiltään Nan. Kakkonen on maistellut syksyn aikana samaa korviketta muutaman kerran kuussa, ilman minkäänlaisia allergisia reaktioita. Vasta korvikkeen päivittäinen käyttö sai ihon reagoimaan.


Itselleni nämä korvikeasiat ovat melko vieraita. Olen kuitenkin varma, että monet pienten lasten vanhemmat ovat saavuttaneet kokemuksen kautta vähintäänkin allergioihin erikoistuvan lääkärin pätevyyden. Pyytäisinkin nyt muutaman valelääkärin kantaa tilanteeseemme.

Tarkoittaako tämä, että vauva on maidolle allerginen? -Tämä tuntuisi sikäli omituiselta, koska kakkonen on vedellyt jogurttia jo toista kuukautta ilman mitään oireita.

Mille ainesosalle korvikkeessa vauvat voivat olla yliherkkiä? -Ainesosaluettelo on pitkä kaikenlaisine kalaöljyinen ja soijatuotteineen.

Onko korvikkeissa eroja?

16 kommenttia:

 1. Esikoiseni Lipsin posket alkoivat punotella muistaakseni nelikuisena. Sitä en koskaan täysimettänyt koska rintakumilla maidontuotanto ei ollut ihan priimaa joten korviketta meni päivittäin jonkin verran. En osaa sanoa kävikö määrälle siinä iässä mitään erityistä, mutta posket alkoivat lehahdella. Yritin itsekin olla lehmänmaidottomalla dieetillä ja vietiin vauva lääkäriinkin jossa se sai jotain kallista apteekin soijakorvikejauhetta. Ei siitä jauheesta silleen kauheesti mitään muutoksia tapahtunut sikäli kun muistan. Poskien punottelusta vauva ei tuntunut erityisesti kärsivän, mutta vähän yli yksivuotiaana, imetyksen jo loputtua aloin vähitellen tajuta, ettei kolme ripulikakkaa päivässä ole mitenkään normisettiä. Jätettiin maito pois ja kakka-asiat normalisoitui heti. Nyt esikoinen on kaksi- ja puolivuotias ja edelleen lehmänmaidolle jossain määrin allerginen. Iho-oireita ei enää tule, mutta sen sijaan rupsuttelua, ummetusta tai ripulia iskee, jos lehmänmaitoa tulee nautittua enemmän. Pienet määrät ovat ok. Lääkärin mukaan tämän tyyppinen allergia tulee katoamaan noin kolmivuotiaaseen mennessä. Hirveesti allergia ei sillä lailla elämään vaikuta, lapsi juo kaura- tai soijamaitoa ja napostelee kalsiumtabletteja.

  Oma kotikutoinen teoriani on, että esikoinen altistui lisämaidon takia lehmänmaidon proteiineille ja sai tuon allergian. Mulla on valokuvista päätellen ollut ihan tosi helakanpunaiset posket vauvana ja olen täysin korvikeruokittu ollut. Kuopus saa myös joskus Nannia, mutta tällä kertaa imetys sujui paljon näpsemmin niin lisämaitoa ollaan annettu enemmänkin silloin, kun mulla on jotain menoja eikä niinku varmuuden vuoksi. Saa nähdä sitten vierotuksen koittaessa, mitä käy. Mutta onneksi ovat ohimenevää sorttia ilmeisesti nuo, mulle ei ole jäänyt minkäänlaista herkkyyttä maidolle, vaikka ilmeisesti ihan samantyyppisiä oireita ollut vauvana ja pikkulapsena kuin esikoisella...

  VastaaPoista
 2. Mä oon koko imetyksen ajan syönyt ihan mitä vaan, enkä ole huomannut vauvalla mitään häikkää. Se tässä on omituista, kun ei tuolla ole ollut mitenkään vatsa sekaisin tai ummetusta. Eikö se kuuluisi maitoallergiaan? Ei tuo ihon punoittaminen kyllä tunnu vauvaa kovasti haittaavan, mutta ihottuma vaan levisi, joten palasin nyt sitten takaisin imettämään, jos iho siitä rauhoittuisi. Kaipa sitä jonkinlaista siedätyshoitoa voisi harjoittaa, jos pienet maitomäärät ei kamalia oireita toisi.

  VastaaPoista
 3. Meidän 5kk tuota samaa! Siis posket helottaa ja jaloissa pientä näppyä. Olen antanut NAN jauhetta (tosin sitä allergiaversiota, en tiedä onko noissa NYT NIIN paljon eroja keskenään) jonkin verran (n. 30 ml/pv jos on uponnut) ja mukavasti posket helottelee. Tai sitten se on mangosta (jota myös antanut). Oli niin tai näin, mielenkiintoista kuulla tästä ajankohtaisesta asiasta kun arvauskeskus ei arvatenkaan osannut auttaa. Ja täysimetin pitkään ja söin maitotuotteita niin ei ollut oireita eli en kuitenkaan tuohon maitoproteiiniin kallistuisi.

  Lupiini: esikoisella oli tuo kuvaamasi allergia ja täysi-imetin 6,5kk asti ja osittain 10kk saakka JA silti sai tuon allergian, joten vaikea uskoa olisi voinut lisämaidosta sen saada (en kyllä itse ollut maidottomalla joten kait sieltä jotain tulee läpi). Ja lohduttavaa on, että se katoaa, tai ainakin oireet vähenee huomattavasti 3v synttäreiden jälkeen, tosin raukka ei vielä voi kauheasti maitotuotteita (mm jätskiä) syödä ilman, että linnoittautuu hotelli helpotukseen kirjakasan kanssa. Niin ja esikoinen huuteli öisin tämä kakkonen vain nälkäänsä/mukavuuttaan syöpöttelee. Eli siinäkin ero.

  VastaaPoista
 4. Täällä toinen maitoallergikon äiti eli vähintään tohtoristason asiantuntija!

  Mä en ehkä ensimmäisenä kallistuisi maitoallergian puoleen, kun lapsi on kuitenkin maistellut lehmänmaitoa jo noin paljon aiemminkin. Toisin kuin lupiinin lapsi, meidän poika ei missään vaiheessa altistunut lehmänmaidolle muuten kuin rintamaidon kautta, mutta allergia iski silti. Nyt lapsi sietää jo ainakin pieniä määriä maitoa, vauva-aikana jo yhdestä mun syömästä juustovoileivästä tuli kokovartaloihottuma. Oman maidottoman kauteni jälkeen muuten tajusin, että olen itsekin vähän herkkä maidolle - ja samaa ongelmaa on muillakin mun suvussa. Ehkä ei siis olekaan niin, että nykypäivänä kaikilla on joku allergia, vaan ettei joskus muinoin niitä niin ymmärretty...

  Ai niin, asiaan. Korvikkeissa käsittääkseni ON eroja, toiset sopii vain toisille - ehkä eri merkin testaus kannattaa, jos vielä korvikkeelle on tarvetta. Soijakin on aika herkästi allergisoivaa, ja se ei välttämättä kuulu sun ruokavalioon? Mä karsastan korvikkeita osittain juurikin sen pitkän ainesosaluettelon takia. Siedätyshoito kuitenkin on jees (vaikka niillä hapanmaitotuotteilla), kokeilemallahan se vaan selviää, mikä sopii ja mikä ei.

  Onko ihottuma muuten ollut yhteydessä pakkaskeleihin? Meidän pojalla on tuon allergian lisäksi atooppinen iho, ja ihottumaläikät pahentuvat aina kun ilma kylmenee ja kuivuu. Ihoa kannattaa rasvata perusvoiteella ja kortisonilla, ainakin jos ihottuma kutisee. Toivottavasti iho-oireet helpottavat pian!

  VastaaPoista
 5. Mä en tiedä allergioista, mut kolmen päivittäisen imetyskerran pitäis kuulemma riittää ilman lisämaitojakin ton ikäiselle. Siis maitokiintiön täyttymisen kannalta. Varsinkin jos se syö muita maitotuotteita.
  Täälläkin vauvan posket punoittaa välillä, mut oon päätellyt sen johtuvan vihdoin alkaneesta talvesta. Tai oikeestaan päättänyt, koska en jaksa ajatella allergioita. Olen ehkä laiskuuttani sillä kannalla, että jos mitään vauvaa kiusaavaa oiretta ei ole, niin siedätys on vaan hyväksi.

  VastaaPoista
 6. 1v jos syö jo ihan kaikkea monipuolisesti, ei välttämättä tarvitse maitoa. meillä käytettiin pari vuotta kalkkirikastettua riisimaitoa ja soijatuotteita ennenkuin maito alkoi sopia :) kuopuksen kohdalla oli lääkärin kanssa puhe että 1½v imetystä suositellaan allergikoille, ja sen jälkeen katsotaan sopiiko maito jo, vai korvike.
  meillä esikoiselle allergiat puhkesti kun sai ekaa kertaa lehmänmaitoa suoraan, ennen sitä oli kyllä mennyt juustot, jugurtit yms oireetta.. 2 kertaa on jo 3v ikäisenä maitoallergiat kadonneet, ja kolmosen kohdalla pitää vielä odotella pari vuotta siihen! :D ja joo, kuten Hups sanoin niin sellaset 4 kunnollista imetyskertaa päivässä kyllä riittää noin isolle lapselle jo, mitään lupsutteluja ei tähän lasketa :) ja suosittelen koettamaan ihan marketista saatavaa Nan HA (hypo allergic tms) korviketta (jauheena), siinä on maito pilkotumpaa ja sitä suositellaan keskosille ja ihan pikkasille vauvoille joilla on maha herkempi.

  VastaaPoista
 7. allergiahan voi ilmetä joko iholla, suolioireisena tai molempina. eikä kaikkien maitoallergikkojen äitien tarvitse imetysdietata maitoa.. meillä on lähipiirissä esimerkkinä poika, joka kaatoi päälleen siskonsa maitomukin ja kaikkialla mihin maito osui, nousi isot nokkosrokkopaukamat. mutta äidin ei tarvinnut dietata vaikka imetti 2v :)

  ja me koetettiin ehkäistä kolmosen allergian puhkeamista antamalla lisämaitona suoraan apteekin korviketta; mutta tyhmänä vajaan kk jälkeen vaihdettiin Nan, koska lapsi oli oireeton. tadaa, siitä se soppa syntyi ja parin kuukauden päästä saatiin diagnoosi ja korvattavuus apteekin korvikkeille; jostain syystä tämänkään vauva kanssa en päässyt täysimetykselle saakka ja osan ravinnostaan on aina saanut pullosta.

  VastaaPoista
 8. Ms H: Mä en tiennytkään, että on joku korvikkeen allergiaversiokin. Täytyy etsiä kaupasta. Mä en ole jaksanut soittaa neuvolaan, kun 1-vuotistarkastus on muutaman viikon päästä. En kyllä odota saavani sieltä mitään kovin mullistavaa tietoutta. Veikkaisin, että "seuraillaan" ja "voithan sinä niitä maitotuotteita antaa vähän, jos tuntuu että niin haluaa tehdä" ovat jatko-ohjeet.

  ONIA: Mä luulen, että testataan vielä joku toinen korvike, kunhan saadaan tuo ihottuma pois. Google kertoi, että joillekin lapsille merkillä on väliä. Paitsi eihän tässä ole kuin 3 viikkoa, kun voisi antaa jo tavallistakin maitoa. Soijalle olen sen raakamuodossa itsekin allerginen.

  Mekin ensin arveltiin, että se punoitus johtuisi pakkasista, mutta nyt kun lopetettiin korvike toissapäivänä, on iho tänään jo paljon parempi. Tiedä näistä.

  Hups: Tämä on hyvä tieto tämä 3 imetyskertaa. Kiroilin juuri eilen, että pitääkö tässä taas joutua roikkumaan vauvan kanssa joka ruoka-aikaan.

  Kyllä varmasti pakkasetkin voi vaikuttaa. Me huomattiin, että aina ruokailun jälkeen posket meni huonommiksi, joten pakko oli todeta, että on tässä jotain muutakin. Ilmeisesti uusimpien suositusten mukaan, jos ei mitään kovia allergisia reaktioita tule, kannattaa siedätyshoitoa harrastaa. Sä olet siis ihan täydellinen!

  Zallaah: Mä en kyllä jaksaisi imettää 1,5-vuotiaaksi. Toivottavasti tämä ratkeaisi jotenkin muuten. Hassua, että hapanmaitotuotteet voi mennä ja sitten allergia alkaa vasta myöhemmin. Mä olen kuullut vaan noista tosiallergikoista, jotka saa astmakohtauksen jo pelkän maitopurkin näkemisestä. Toivottavasti meilläkin ratkeaisi tuohon kolmeen vuoteen mennessä.

  Mä kyllä uskon siihen, että maitoallergia tulee lapselle jos on tullakseen. Niin moni pitkään täysimetetty lapsi sen on saanut. Olen ymmärtänyt, että maitoa suositellaan annettavaksi vasta 1-vuotiaalle siksi, että tutkimuksissa on huomattu, että maidon liian varhainen antaminen liittyisi diabeetteksen puhkeamiseen, eikä niinkään maitoallergiaan.

  VastaaPoista
 9. Mä olen imettänyt kolme kertaa päivässä noin 8kk lähtien. Kuulemma riittää ihan mainiosti, ja hapanmaitotuotteetkin aloitettiin ihan normaalisti vasta 10kk iässä. Nyt kun vuoden ikä tulee umpeen parin viikon päästä, olen vaihtanut pikkuhiljaa päiväimetyksen normaaliin maitoon.

  Ja kyllä, korvikkeissa on eroja. Sinuna kokeilisin jotain muuta korviketta, tai jättäisin ne suoraan pois. Aamu- ja iltatissit riittää ihan hyvin, jos päivällä syö monipuolisesti ja vaikka välipalalla jugurttia :)

  VastaaPoista
 10. Musta tuntuu, että imetän vielä viisivuotiastakin tällä menolla. Maito aiheuttaa likalle ihottumaa ja näppylöitä, joten useamman kerran päivässä tulee imetettyä. Korvikerumbaan en ole laiskuuttani lähtenyt. Helpompaa on imettää (vaikka toki haluaisin jo oman itseni takaisin -hormoonien tasaantumista odotellessa...) kuin arvuutella ja kokeilla eri maitoja. Vai onko?

  Onhan se jo aika huvittavaa, kun tuollainen taapero kiipeää syliin ja levittää kätensä hymisten (kuin mikäkin ylivainio) tai kiperässä tilanteessa (kun ei ehdi enää olemaan teatraalinen) kaivaa muristen paitani kaula-aukkoa.

  Onneksi yöimetyksistä on päästy ja päivisinkin mennään sillä kolmella-neljällä sessiolla. Toivottavasti tosiaan tästä yliherkkyyskaudesta päästään nopsaan. Toisaalta isällään oli lapsena tosi paha maitorupi, jonka ainoa hoitokeino (kultaisella 70-luvulla) oli oma vuohi takapihalla (oon varmaan maininnut tästä jossain aikaisemminkin?). Oli taatusti tuoretta vuohenmaitoa. :)

  VastaaPoista
 11. Täällä tulikin hyvänä huomiona se, että lähes vuoden ikäinen (en tajunnut että sun VAUVA on jo niin iso!) saa tarvittavan päivittäisen maitomäärän muutamasta imetyksestä, ja vielä kun lisänä on hapanmaitotuotteita, niin no worries.

  Vinkkinä vielä (ehkä myös Tille?), että kalsiumia ja maidon vitamiineja saa myös monista kauratuotteista, esim. Yosa-kaurajugurtista, Oatly-/Keiju-kauramaidosta, samoin kuin soijajugurteista ja -maidosta, joskin soijan allergisoivuus kannattaa ottaa huomioon. Meidän poika aloitti about vuoden ikäisenä imetyksen ohella kaura- ja soijatuotteiden käytön, ja juo siis edelleen ruokajuomana kauramaitoa. Kun imetys väheni, poika söi kalsium-tabletteja, mutta nyt noita kauratuotteita kuluu niin paljon päivässä ettei sitäkään tarvita. Muutenkin meidän perhe elää edelleen aika pitkälti maidottomalla linjalla, "kasvimaidoista" löytyy hyvät vaihtoehdot melkein kaikkeen ruoanlaittoon.

  VastaaPoista
 12. meillä ei oo mitään superallergikkoja, mutta kolme noita on =) esim kuopus söi eilen jokin luomupurkin missa listan vika ainesosa oli kerma (vahinko) ja ei mitään oiretta ja yökin meni normiin tapaan. ei kaikki oo vaan niin herkkiä ja eiköhän se raja löydy että miten paljon maitotuotteita kärsii antaa oireetta. kalkin ja d-vitamiinin saanti vaan kuntoon vitskuilla ja juotat vaikka riisi tai kauramaitoa. helppoa, niitä saa myös 2dl tetroissa hoitolaukun pohjalle.

  VastaaPoista
 13. meillä siis sairaalassa testattiin niin 1,7dl on raja mitä kärsii antaa oireetta. sitten alkoi hillitön kutina ja laikut ja maha sekasin. joten en oo ihan huolissani jos tipan saa jostain, siedätystä. myöskin imetysdietin lopetin vähitellen kun kiinteitä aloitettiin.

  VastaaPoista
 14. verski: Meillä on tiheästi syövä vauva. Mä olen syöttänyt sitä 7krt/päivä, joten vähennys kolmeen tuntui jo tosi isolta muutokselta. Mä luulen, että voitaisiin koittaa tavallista maitoa sitten, kun iho on parantunut. Onhan tuo jo melkein vuoden.

  Ti: Mä ehdin jo saada tuntumaa tuohon hormonitasapainon palautumiseen ja se tuntui hyvältä. Mä lähden nyt kyllä mieluummin siihen eri maitojen testailuun ja määrien kokeiluun kuin imetän taaperoa. Tai sitten lähden vuohikaupoille. :)

  ONIA: Joo, isohan se jo on. Onneksi jogurtti menee ilman oireita, mutta nyt laitettiin sekin tauolle varmuuden vuoksi. Nää kasvismaidot on mulle ihan outoja, mutta uskoisin, että niillä saisi ihan hyvät makaronilaatikot aikaiseksi koko perheelle. Se on varmaan vaan totuttelukysymys.

  Zallaah: Uskoisin, että tälläkin vauvalla on joku päiväannos, joka ei vielä aiheuta suurempia oireita. Nyt vaan täytyisi testata, mikä se on.

  VastaaPoista
 15. Noin "vanhalle" lapselle voi jo antaa kauramaitotuotteita. Ei tarvi enää korvikkeiden kanssa läträtä, varsinkin kun nuo allergiamaidot on jauheita eikä valmiita liuoksia minkä lisäksi ne on vielä pahanmakuisiakin. Soijan terveellisyydestä en ole vakuuttunut.

  Mulla on lievästi maitoallerginen poika. Hän juo ainoana maitona kauramaitoa, jossa on kalsiumia. Syö myös maustamatonta kaurajogurttia, johon laitan vauvojen sokeroimattomia hedelmäsoseita makua tuomaan. On myös valmiiksi maustettuja versioita.
  Voita, juustoa annan leivän päälle ja ruoanlaitossa käytän joskus kermaa ym ja näistä pienistä määristä ei tule oireita. Maito, piimä, jogurtit on meillä ne, jotka aiheuttaa herkästi oireita. Olenkin päättänyt, etten näitä tarjoa ennen kun hän nimenomaan pyytää, maito on aika sitkeää limaa kehittävä aine.

  t. L

  VastaaPoista
 16. Kauramaitoa tarjoaisinkin kyllä lapselle mieluummin kuin korviketta. Hyvä tietää, että sitä voi jo antaa. Mulla on myös epäilyksiä tuon soijan suhteen. Sitä tungetaan nykyään elintarvikkeissa jatkeeksi niin moneen paikkaan ja se on niin herkästi allergisoivaa.

  Onneksi nykyään on niin paljon valinnanvaraa noissa "maito"tuotteissa. Ei tuo maitoallergisuus (jos se nyt meille osui) tunnu enää niin maailmaa mullistavalta asialta.

  VastaaPoista