Toisen lapsen saamisessa on se hyvä puoli, että tietää kaikkien vauvavaikeuksien menevän ennen pitkää ohi. Mikään vauvan toinen toistaan seuraavista vaiheista ei tunnu niin raskaalta ja ikuiselta kuin ensimmäisellä kerralla. Toisella kerralla asenne on eri ja se ratkaisee. Asenne ei kuitenkaan muuta tosiasioita. Tosiasia on, että ihminen tarvitsee unta. Tämän tarpeen suhteen ihmiset ovat hyvin erilaisia. Jotkut ovat aamuvirkkuja, toiset selviävät vähälläkin unella, toisia väsyttäisi aina. Unenpuute vaikuttaa ihmisiin eri tavoin.
Kun puhutaan vauvojen unirytmistä, voi keskustelun argumentit jakaa suurin piirtein kahteen leiriin. Vanhempiin, jotka korostavat kuinka luonnollista se on, että vauva heräilee öisin ja se täytyy vanhempana kestää. Joidenkin tämän leirin vanhempien täytyy lisäksi tuoda esiin, kuinka yöheräily ei oikeastaan edes väsytä ja kaikkien vanhempien täytyisi vain olla kiitollisia siitä, että on vauvan itselleen saanut.
Toinen leiri painottaa, että vanhempien jaksaminen on ensisijaisen tärkeää. Univajeiset vanhemmat eivät jaksa väsymykseltään vastata vauvansa tarpeisiin. Arki muuttuu selviytymistaisteluksi ja ihmissuhteet kärsivät jatkuvasta väsymyksestä.
Kuvan henkilö ei liity tapaukseen.
Minä kuulun oikeastaan molempiin leireihin. Minulla on ongelmia vain näiden "kukaan ei saa valittaa väsymystään, koska minäkään en valita" ihmisten kanssa. Sellainen toisten syyllistäminen on tyhmää ja sadistista.
Tosiasia on, että vauvat niinkuin muutkin ihmiset heräilevät öisin. Se on ihan tavallista. Vauvat eivät myöskään osaa katsoa kelloa, joten he eivät tiedä milloin kuuluisi aamuisin herätä. Elämä vauvan ja pienen lapsen kanssa sisältää yöheräilyjä. Toisaalta umpiväsynyt äiti, joka ei pysty unenpuutteeltaan vastaamaan lastensa tarpeisiin, on tuskin kenenkään mielestä ideaalitila.
Olen viime viikot pyöritellyt päässäni unikouluasioita. Hyvänä yönä heräilen vauvan kanssa kahden tunnin välein. Tunnin välein heräilen useamman yön viikossa. Minua väsyttää paljon. Välillä tiuskin väsymyksestä kääpiölle, välillä uupumus unohtuu. Iltaisin ei ole aina mukavaa mennä nukkumaan, koska tiedän mitä yöllä on luvassa. Välillä ajattelen, että kyllä minä vielä muutaman kuukauden jaksan. En minä tähän kuole. Tämä loppuu aikanaan. Mutta silti pohdin, voisiko elämän tehdä vähän helpommaksi. Voisinko olettaa, että kohta kahdeksankuinen vauva hampaiden tehtailuineen ja kiipeilyharjoituksineen voisi nukkua paremmin? Väsyneenä on myös vaikeaa tehdä päätöksiä. Se kai tässä on vaikeinta.