tiistai 2. marraskuuta 2010

Vastuu painaa paljon

Elämä lapsen kanssa on täynnä päätöksiä. Ennen lapsen tuloa sitä on päättänyt pääasiassa omista asioistaan ja luottanut siihen että asioilla on taipumus järjestyä ennemmin tai myöhemmin. Nyt on oman elämän lisäksi vastuu pienen ihmisen elossa pitämisestä. Pitää päättää kasvatusmetoeista ja huolehtia siitä, ettei lapsi jää auton alle.

Lapsen saatuaan täytyy myös jatkuvasti muodostaa mielipiteitä asioista, joita ei ole juuri tarvinnut ajatella. Pitää päättää minkälaista ruokaa lapsen olisi hyvä syödä. Pitää olla mielipide päivähoidosta ja erilaisten rokotteiden tarpeellisuudesta. Piirrettyjen katselua pitää säännöstellä ja olla joku näkemys käyttäytymissäännöistä. Tämän lisäksi pitää vielä huolehtia että lapsella on säänmukainen vaatetus ja että hänellä on säännöllinen päivärytmi. Pitää tehdä hankintapäätöksiä rattaista ja vertailla turvaistuimien turvallisuustestejä. Lista on loputon ja ahdistava!

Nämä kaikki päätökset pitää tehdä totaalisella fiilispohjalla ja toivoa, että ei pilaa lastaan ihan kokonaan tai aiheuta turhaa vaaraa. Silti meillä on matkarattaat, joiden sulkumekanismi on katkaissut jonkun lapsen sormen Amerikassa. Meidän lapsella on ulkovaatteita, joiden valmistukseen on käytetty perfluorattuja yhdisteitä. Rattaissakin on flataatteja. Lastaan ei voi kai suojella ihan kaikelta. Minä keskityn lähinnä pihtaamaan sokerisia herkkuja. Puppe-kirjan pullat ovat meillä sämpylöitä. Onko siinäkään sitten mitään järkeä?

Jos siis joku voisi päättää puolestani seuraavat asiat:
1. Kannattaako lapsi rokottaa vesirokkoa vastaan?
2. Ovatko Phil&Tedsin Vibet niin paljon paremmat kuin Sportit, että kannattaa maksaa niistä muutama satanen enemmän?
3. Ovatko kemikaalit joilla lasten vaatteita ja leluja käsitellään ihan oikeasti vaarallisia ja niitä tulisi boikotoida?

Meillä kun on vaikeuksia muodostaa mielipide näistä asioista.

2 kommenttia:

  1. En uskalla neuvoa yhdessäkään esittämässäsi kysymyksessä. :D Likipitäen traumatisoiduin iäksi kun piti päättää, ottaakko sikaflunssarokotetta raskaana ollessa. Otin sen sitten, kaksi viikkoa ennen synnytystä. Edelleenkään en tiedä mikä olisi ollut järkevää. Ja näitä päätöksiähän tosiaan pitää tehdä, ihan koko ajan. Enemmän tai vähemmän tärkeitä. Tsemppiä päätöksentekoon!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kannustuksesta! Nuo rokotusasiat ovat munkin mielestä pahimpia. Pitää varmaan pyytää omaa äitiä päättämään mitä tekisi.

    VastaaPoista