perjantai 8. lokakuuta 2010

Kaikki mukaan synnyttämään!

Otatteko te tytön mukaan synnytykseen?

Kysymys yllätti minut totaalisesti. Asiaa tiedusteli eräs kahden lapsen äiti puistossa taannoin. Vastaukseksi sopersin käsittämättömyyksiä hermostuksissani ja muminani lopuksi arvelin tapahtuman olevan liian hämmentävää katseltavaa 2-vuotiaalle. Lapsen vieminen synnytyssaliin ei ollut tullut mieleenkään. Synnytyssuunnitelmia tiedustelleella äidillä esikoinen oli ollut mukana synnytyksessä, koska he eivät halunneet jättää lasta ulkopuolelle perheen tärkeästä tapahtumasta. Ihan hyvä perustelu sekin.

Kun kääpiö oli syntymässä, pakotin miehen lupaamaan ettei katsoisi synnytyksen aikana kasvojani alemmas. Kääpiön synnyttyä minulta kysyttiin, haluaisinko nähdä istukkani. Vastasin että kiitos ei. Mies ehti vahingossa vilkaista.

Minä olen sitä mieltä, ettei juuri kenenkään tarvitsisi nähdä synnytystä. Tapahtuma on kaikessa rujoudessaan melko järkyttävä. Verta, silmitöntä kipua, kaikenlaisia eritteitä ja suolenpätkiä. Minä ymmärrän ihan hyvin, miksi miehet ovat pysytelleet vuosisatoja kaukana synnytystapahtumasta. Se ei vaan ole kaunista katseltavaa.

Synnytyksen kokeminen saa aikuisenkin hämmentymään. Mitä se tekisi 2-vuotiaalle? Onko ihan tavallista ottaa lapsi mukaan synnytyssaliin? Minä luulin että lapset ovat mukana synnytystapahtumassa vain amerikkalaisissa raskaus-realityohjelmissa, joissa seurataan kaikenlaisia "erilaisia" perheitä. Taisin olla väärässä.

Asiaa pohdittuani olen edelleenkin sitä mieltä, että synnytyksen seuraaminen ei ole lapsia varten. En halua pelottaa lastani. En myöskään halua yhtään uhmaikäistä lasta yöpymään kanssani samaan perheille suunniteltuun huoneeseen sairaalassa. Minä unelmoin sairaalan perhehuoneeseen pääsemisestä vain sen takia, että saisin olla rauhassa ja nukkua yhtä paljon kuin vauvakin. En myöskään halua ketään huonekaveria, jonka vauvan itkua pitäisi kuunnella.

Mies voisi kyllä tulla mukaan samaan huoneeseen. Olisi ainakin joku, joka voisi hakea kahviosta lisää karkkia. Ja hakea Alkosta jotain juotavaa.

2 kommenttia:

  1. Oikeasti??? Ei ikipäivänä tulisi mieleenkään ottaa omaa nelivuotiasta mukaan synnytykseen. Varmasti jo äidin kivun näkeminen järkyttäisi lasta, puhumattakaan verestä ja muista eritteistä... Mielelläni jättäisin miehenkin ulkopuolelle, mielestäni varsinkin ponnistusvaihe on niin ronski tapahtuma etten halua miettiä mitä silloin sanon tai huudan...

    VastaaPoista
  2. No niinpä!! Synnytyksen katsominen ei kyllä ole isommankaan lapsen hommaa. Ei välttämättä tosiaankaan aikuisenkaan. Yhden synnytyksen kokeneena en olisi ensimmäisenä ilmoittautumassa mukaan katsomopuolelle.

    VastaaPoista