maanantai 17. toukokuuta 2010

Uusi ilma, uudet ongelmat

No nyt ei voi enää valittaa säästä. Mökillä vietetyn pitkän viikonlopun jälkeen puihin oli Helsingissä ilmestynyt lehdet. Mahtavaa!

Jokainen uusi vuodenaika tuo kuitenkin tälle tuoreelle äidille uusia ongelmia. Missä vetimissä taapero päästetään vapaaksi auringon armoille? Aiemmin tähdättiin siihen, ettei lapselle tule kylmä. Tämä oli melko helppoa. Nyt täytyisi suojata kääpiö auringolta, läkähdyttämättä häntä kuitenkaan kuoliaaksi. Tämä on vaikeaa, koska lapsi on liikkuvaista sorttia eikä pysyttele äidin toiveista huolimatta varjossa. Sain myös kuulla, että kesäisin lasta suojellaan myös punkeilta. Uhkia on siis joka puolella. Täytyy myös tehdä vaatehankintoja, koska lapsi on 15cm pitempi kuin viime kesänä. Pitkän pohdinnan jälkeen aurinkoa ja muita uhkia torjutaan pitkähihaisilla ohuilla puuvillapaidoilla ja hellehatulla.Lastenvaateostoksien jälkeen jaksan aina ihmetellä, kuinka paljon rahaa voisi joka sesonki syytää jälkikasvunsa pukemiseen. Paljon. Jotkut hankinnoista tulevat vanhemmuuteen vasta totuttelevalle täysin puun takaa, eikä vaatteita ehdi metsästää Huutonetistä tai kirppareilta. Esimerkiksi kurahousujen hankinta tehtiin kovalla kiireellä eräänä sateisena päivänä, kun raivoavan taaperon kanssa ei äidin hermo kestänyt sisätiloissa.

On myös pakko pohtia, kenen vuoksi lastaan pukee. 1-vuotiaalle on aivan sama, onko vaatteen merkkinä Polarn O Pyret vai Tutta, kunhan asu on säähän sopiva. Onhan se toisaalta mukavaa jos lapsella on mukavat vaatteet. En kuitenkaan halua opettaa lastani merkkitietoiseksi tai vouhottamaan vaatteista. Välttelen itse vaatteita joissa tuotemerkki on näkyvillä ja näin toimin myös lastenvaatteiden kanssa. Ajatus lastenvaatteiden muotimerkeistä on vastenmielinen. Leikkipuistossa oppii kuitenkin nopesti näkemään, mitkä merkit ovat suosittuja lasten vanhempien keskuudessa.

Olen myös ollut tiedostavan kuluttamisen suhteen totaalisen laiska ja urpo. Ostan vaatteeni miettimättä sen enempää vaatteen ekologisuutta kuin valmistuskaartakaan. Lapsen ja häneen liittyvien loputtomien hankintojen myötä olen kuitenkin alkanut miettiä hankintoja tarkemmin. Ihan jo senkin takia, että hankintoja on niin paljon. Ruma totuus kuitenkin on, että haluan käyttää lapsen vaatehankintoihin mahdollisimman vähän aikaa ja rahaa. Helpointa on marssia lähimpään Henkkamaukkaan tai Lindexiin ja tehdä hankinnat sieltä. Vaatteiden laadussakaan ei ole tähän mennessä ollut valittamista.


Omista kesävaatehankinnoista pystyin perustelemaan itselleni uusien kesätossujen hankinnan. Ikuistin tossujeni viimeisen päivän puhtaan valkoisina, joka oli myös niiden ensimmäinen käyttöpäivä. Minun kesäni alkaa siitä, kun voi jättää sukat pois kengistä. Kesäkausi on nyt siis virallisesti avattu!

Laskeskelin tuossa, että tyttärellä on tänään päällä kalliimmat vaatteet kuin äidillä. Pukeutumisen hinta ei siis määrity metreittäin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti