tiistai 11. toukokuuta 2010

Luonnoton äitiys

Joillekin ihmisille äidin rooliin hyppääminen on luonnollinen ja helppo asia. Minulle ei. Äitiydessä on kuitenkin elementtejä, joita kukaan ei voi pitää millään tavalla luonnollisena:

1. Itsestään puhuminen kolmannessa persoonassa
Aikuisen ei kuulu puhua itsestään kolmannessa persoonassa, sillä se kuulostaa tyhmältä. Työpaikalla sinua pidettäisiin vajaamielisenä, jos selostaisit kaikkea tekemääsi tyyliin "Liisa menee nyt keittämään kahvia", "Liisa tulee ihan juuri, Liisa yrittää tässä nyt nopeasti syödä vähän". Tästä puhetyylistä tulee kuitenkin arkipäivää lapsen syntymän jälkeen.

2. Jälkikasvun unen varjeleminen hinnalla millä hyvänsä
Kun lapsi on vihdoin saatu nukahtamaan, on vanhempi valmis tekemään mitä tahansa pitääkseen lapsen untenmailla. Siis aivan mitä tahansa. Kun kullannuppu on torkuilla, on vanhempi valmis olemaan syömättä, juomatta tai käymättä vessassa, koska pelkää pienokaisen heräävän lattian narahdukseen tai oven kolaukseen. Vanhempi voi myös tehdä useiden tuntien kävelylenkkejä lastenvaunuja työntäen, koska pelkää nukkuvan jälkikasvunsa heräävän kun vaunut pysähtyvät. Tähän sarjaan kuuluvat myös iltaisin autolla korttelia ympäri nukuttamistarkoituksessa ajavat vanhemmat.

3. WC:ssä käynti ovi auki
Suljetut ovet joiden takana tapahtuu jotakin, ovat punaisia vaatteita 1-vuotiaalle. Jos joku perheenjäsenistä yrittää käydä suihkussa tai WC:ssä suljetun oven takana, hakeutuu 1-vuotias mylvimään ja karjumaan oven taakse toimituksen ajaksi. Kun päivät vietetään kahden äidin kanssa, on äidin vessakäynnin aikana hyvä kurkotella pöydiltä kaikenlaista terävää ja hajoavaa. Näin ollen äiti joutuu suorittamaan wc-käyntinsä ovi auki ja lapsensa tarkasti valvovien silmien alla. 1-vuotiasta kiinnostaa kaikki. Myös se mitä tapahtuu wc-pöntössä käynnin aikana. Siksi toimitusta täytyy seurata mahdollisimman läheltä. Äidin istuessa pöntöllä on myös hyvä hetki hakeutua äidin syliin lueskelemaan kirjaa.


Normaaliksi voi muodostua myös se, että yksi perheenjäsen haluaa pukeutua aamulla ainoastaan pelastusliiviin ja äidin villapipoon.


Listaan voisi myös liittää ulostekeskustelujen normalisoituminen, mutta siihen en edes halua mennä.

2 kommenttia:

  1. Ulostekeskustelut ...joo niihin ei kannata mennä. Olen seurannut lapsia tädin roolissa ja huomannut että ennen niin tarkka "wcn ovi aina kiinni" siskoni nykyään pitää wcn ovea AINA auki ja vieläkin kun kyläilessäni käyn siskoni wcssä niin lapset seuraavat perässä.
    Suljetut ovet ovat siis punainen vaate kaikille lapsille. Mihin ikään tultaessa lapset haluavat sulkea oven sen sijan että pitäisivät niitä auki?

    VastaaPoista
  2. Milloin lapsi haluaa sulkea oven? Tähän minäkin haluan saada vastauksen! Viimeistään kai sitten murrosiässä kun tuo lapsi alkaa vihata ja hävetä mua. Sitten käydään keskusteluja murjottavan teinin kanssa sen suljetun oven läpi. Toivottavasti ei enää silloin lyöttäydy mukaan kun menen vessaan.

    VastaaPoista