tiistai 27. syyskuuta 2011

Vauva joka vuodenajalle

Vetäessäni aamulla ensimmäistä kertaa päälleni villapaitaa, olin tyytyväinen, että olin saanut vauvan helmikuussa. Nyt kakkonen on jo sen verran iso, että ruokailuajat voi melko helposti ajoittaa sisätiloihin. Kesän istuin leikkipuiston penkillä syöttämässä vauvaa. Ulkoimetyspukeutuminen yhdistettynä viileneviin ilmoihin vaatisi minulta liikaa. Tämän villapaidan saa juuri ja juuri venytettyä syöttötoimia varten.

Tilanteen innoittamana päädyin pohtimaan, minä vuodenaikana olisi optimaalisinta synnyttää lapsi.(* Anteeksi vaan kaikki syyssynnyttäjät, mutta minusta se olisi kaikista huonoin vaihtoehto. Edessä olisi puoli vuotta kestävä talvi, jolloin ei paljon istuskella puiston penkillä lueskelemassa kirjaa vauvan nukkuessa kolmen tunnin päiväunia. Silloin myös joutuisi olemaan viimeisillään raskaana kesähelteillä. Ei hyvä sekään.


Eli eivät nämä lopputalven vauvat mitenkään huonoimmasta päästä ole. Talvi on jo lopuillaan, kun ensiaskeleet alkavat olla ajankohtaisia ja edessä on mukava ulkoilukevät. Varaan vielä mahdollisuuden muuttaa mieltäni näistä helmivauvoista, koska minulla on edessäni ensimmäinen leikkipuistotalvi konttaavan vauvan kanssa. Mitäköhän siitäkin tulee.

*)Kyllä, unenpuutteesta johtuen aivotoimintani on tällä hetkellä melko matalan profiilin hommaa.

14 kommenttia:

  1. Hihih, olen itse pohtinut samaa mutta vielä en voi sanoa muusta kuin raskaana olemisesta (kakkosen LA 2 viikon päästä) ja itse olen kyllä viimeisilläni raskaana paljon mieluumin kesähelteillä kuin paukkupakkasilla kuten viimeksi.

    Mitkään vaatteet ei meinaa mahtua päälle ja ulos on pakko mennä (koirat) joten on pakko ahtautua kaikenmaailman toppa- ja villavermeisiin (esim. miehen) eikä sitten enää pysty liikkua edes sitä pientä mitä muuten pystyisi, esim.kenkiä ei saa sidottua :)

    Nyt pystyin kulkemaan ilmavissa ja viileissä mekoissa ja varvassandaaleissa vaikka kuinka pitkään ja syksyn tullenkin pärjään leggingseissä ja tunikoissa/topeissa ja kevyissä takeissa koska minulla on kuitenkin jatkuvasti kuuma :D

    VastaaPoista
  2. Mulla on juhannuslapsi, ja sanoisin että loppukevät tai alkukesä olisi optimaalisin synnytyshetki.

    Talvella ei vielä tarvitse erityisiä raskausvaatteita (siis mitään jättitakkeja tms), ja kevättä kohti sitten kuteet kevenee samaa tahtia kuin kumpu kasvaa. Kesällä on helppo pukea vastasyntynyt ja ulos pääsee ilman karensseja. Ensimmäisenä talvena vauva ei vielä kaipaa ulkona möyrimistä, ja seuraavana kesänä saakin sitten ulkoilusta kaiken irti. Syksyllä lapsi sitten osaakin toivon mukaan kävellä, ja puistoissa ei tarvitse istuttaa lasta lätäkköön. Äitiyspakkauksen vaatteetkin on selkeästi suunniteltu kevät-kesävauvalle! Myös muuten vaatehankinnoissa säästää, kun kevättalvella vielä liikkumattomalle vaunuvauvalle voi ostaa liian ison haalarin, joka on sopiva vielä syksylläkin.

    Kyllä, näin se on nähtävä. Täytynee tehtailla toinen samanmoinen.

    VastaaPoista
  3. Tätä on tullut itsekin mietittyä joskus. Tämä esikoinen syntyi helmikuussa joka sitten, yllättäen, oli itselle aika mieluisa vuodenaika. Kevät on ovella ja valoisuus auttaa niihin univelkoihin. Nyt kun talvi tulee ja ne kauheat pukemisurakat niin lapsi ei ole enää sellainen kakkatykki ja on sitä varmuutta enemmän.

    Yksi mitä haluaisin mahdollisesti yrittää välttää on se viimeisillään raskaana kesällä. Tämä täysin siitä syystä että olen muutenkin aika hikipetteri niin mitä se sitten olisi..

    Varmaan siitä "omasta vuodenajasta" löytää aina ne parhaimmat puolet :)

    VastaaPoista
  4. olen kuule miettinyt ihan samaa. Itsellä on tammivauva, ja onhan se ihan kiva. Mutta nyt kun se treenaa jo melkein kävelemistä (sisällä tänään työnsi kävellen navettaa eteenpäin), niin nuo ulkoilukelit taas alkaa huonontua.

    Siispä mun on pakko olla samaa mieltä Onian kanssa. Loppukevät/alkukesän vauva olisi varmasti optimaalisesti parhain vaihtoehto. Sellainen pitäisi vaan pistää alulle juuri NYT, eikä me kyllä todellakaan aleta siihen :D

    VastaaPoista
  5. Cato: Totta. Olin unohtanut, kuinka vaikeaa oli isolla vatsalla oli pukea esikoista toppavaatteisiin ja sen fiiliksen kun ei saanut omia kenkiään jalkaan.

    ONIA: Kevätvauvoissa on esikoisvauvoina kyllä paljon hyviä puolia. Mutta toisen lapsen kohdalla tilanne on ainakin meillä vähän muuttunut. Meillä ei enää 6 kuinen viihdy paikoillaan istumassa rattaissa, joten hän möyrii maassa leikkipuistossa. Odotan innolla, että hän oppisi kävelemään, että ei joutuisi istuskelemaan pitkiä aikoja lumessa talvella. Tätä ajatellen talvivauva toisena vauvana olisi kevätvauvaa parempi. :D

    Raparperityttö: Itse kaksi helmikuun vauvaa kokeneena, ne on kyllä ihan hyviä! :)

    verski: Itse en jaksanut esikoisen kanssa paljoa ulkoilla ensimmäisenä talvena. Vaikka kääpiö oppi kävelemään 10 kuisena, muistaakseni se vielä 1-vuotiaana seisoskeli Tepsut jalassa ihan tönkkönä lumihangessa ja vaan konttaili ympäriinsä. Saa nähdä, miten tälle toiselle käy.

    VastaaPoista
  6. Heh, hauska mietelmä ja onhan sitä itsekin miettinyt. Esikoinen kun puettiin synnärillä -27 asteen pakkaseen... En kyllä itse osaa sanoa noista muista kokemuksella mutta esikoisen kanssa vuodenkierron seuraaminen oli aika hassua, kun se sattui tismalleen kasvun mukaisesti. Kevättä kohden oma pikkukoti alkoi valaistua ja ympärillä oleva maailma kiinnostaa valon myötä. Se on kyllä jännä, miten vuodenaikoja katsoo taas ihan uusin silmin lapsen kanssa :) . Esimerkiksi oi tuosta tekopyhästä joulusta on tullut kovinkin mieluinen talvipäivän piristysjuhla myös meidän perheelle :) .

    VastaaPoista
  7. mäkin liputan loppukevään vauvan puolesta, ainakin esikoisen kohdalla. ensinnäkin, kesällä ei tarvi olla ollenkaan tiineenä, ja voi juoda ne bisset ilman ressiä. toisekseen, ei tarvi ressailla pukemista, kun ei siitä mitään kuitenkaan tajua. body päälle vaan ja pihalle. huonona puolena sanoisin sen, ettei pääse koko kesänä uimaan, jos käy niinkin paska tuuri kuin mulla, että alakerta on näyttää chuckyn naamalta.

    mutta siis hetkinen, pitääkö mun hankkia tälle pikkumiehelle jotain lumessamöyrimisvaatteita? olin jotenkin ajatellut, ettei siitä tänä talvena ole vielä "leikkimään" ulkona, nyt siis 4kk. eli siis voiko ne syödä lunta ihan vapaasti? muutenkin vauvat, lumi ja pakkanen on mulle aivan hämmentävä yhdistelmä..

    VastaaPoista
  8. bleue: Lapsen kanssa juhlapyhät saavat kyllä uusia merkityksiä. Olen jo tuumaillut, että ehkä tänä jouluna joudun ostamaan elämäni ensimmäiset joulukoristeet, kun lapsi osaa varmaan jo jotakin tunnelmointia vaatia.

    hanna: Et osaa edes kuvitella, kuinka kauan esikoisen kotiintulovaatteita pähkäiltiin taannoin helmikuun pakkasissa. Ja ne kesäkaljatkin jäi juomatta. Nyt yritän olla ajattelematta chuckyn naamaa.

    Mun mielestä alle 1-vuotiasta ei tartte ulkoiluttaa maassa. En ainakaan itse jaksanut esikoisen kanssa. Varusteiksi vaunutalviulkoiluun riittivät fleecehaalari, äitiyspakkauksen haalari ja makuupussi.

    Tämä nykyinen vauva ei jaksa pönöttää rattaissa kun esikoinen ulkoilee, niin täytyy päästää möyrimään. Tähän tarkoitukseen joudun ilmeisesti hankkimaan jonkun törkykalliin vesitiiviin talvihaalarin, koska tulee sitä maakontaktia.

    Mä arvelisin, että lunta saa syödä. Ei se vauva varmaankaan tajuu, jos yritän jotain kieltää.

    VastaaPoista
  9. Mulla on marraskuussa syntynyt poika ja olen jo useasti miettinyt, että jos olisin tiennyt, olisin tähdännyt kevät-kesävauvaan. Syksy on pahin mahd ajankohta, koko pitkä, pimeä talvi on edessä. Kun lapsi oppii n. 1v kävelemään, sille laitetaan talvikengät jalkaan ja raukka saa aloittaa opettelun alusta. Ja nyt kun poju täyttää 2 v, sillä on alkamassa jo kolmas talvi-minusta tosi epäreilu yhtälö.

    t. Ei yhtään talvi-ihminen

    VastaaPoista
  10. Minulla on kaikki kolme syntynyt kesä- ja heinäkuussa.
    Oman ja vauvan vaatetuksen kannalta on ollut hyvä kun ei oo tarvinnu turata yhtään ylimääräistä rompetta päälle. Ja myöhempiä aikoja ajatellen kaikille käy samat esikoisen vaatteet kaikkina vuodenaikoina (kaikki on samaa sukupuolta) ja synttäritkin hoituu mukavasti yhdellä kertaa...ainakin muutamat ekat vuodet kun eivät tajua vaatia omia. Tietty mulla ei oo kokemusta muusta mut jos neljäs tulee niin ollaan jo suunniteltu et sekin vois olla kesävauva (just edellämainittujen seikkojen vuoksi...).

    VastaaPoista
  11. Loppukevät/alkukesä. Perustelut yllä jo mainittiinkin. Ei tarvi talvikuteita raskausmallisina. Sit se alkuihmettelyaika on helpompaa kun voi vaan laittaa lapselle bodyn ja lähteä pihalle. Pukemisen opettelu on helpomaa kun eka on lämmin.

    Toisaalta on kurja kun 9.6 syntyneen lapsen synttärit on aina kesälomalla eikä kouluaikaan lauleta :( :( (ennakkoon tätäkin kannattaa surea)

    VastaaPoista
  12. Ei yhtään talvi-ihminen: I hear you! En usko, että monikaan esikoislapsen tehtailija tulee ajatelleeksi näitä asioita. Itse olen marraskuun vauva. Kaikki ongelmani johtuvat ehkäpä juuri noista ankeista ensikuukausista. :)

    Anonyymi: Meilläkin on molemmat vauvat syntyneet samassa kuussa. Se on kyllä vaateasioissa kätevää, kun kesävaatteita ei tarvitse hankkia toisessa koossa. Ekologista, ekologista.

    Oi mutsi: Vauvan pukeminen on kyllä välillä metafysiikkaan verrattava taiteenlaji. Voisin keskustella näistä asioista edelleen hämmästyttävän pitkään.

    Itse olen iloinnut omien lapsieni puolesta siitä, että he saavuttavat täysi-ikäisyyden alkuvuodesta. Voivat sitten kuskata autolla kavereillekin kaljaa. :)

    VastaaPoista
  13. Mulla on loppukesän lapsi ja toisestakin piti tulla loppukesän lapsi mutta siitä tulikin keskikesän lapsi :) Kesävauvoissa on se hyvä puoli, että mies voi yhdistää vanhempainvapaaseen kesäloman, nyt Juhannuspojan kanssa meillä oli koko perheen yhteistä aikaa melkein kaksi kuukautta, mikä oli aivan huippua. Keskikesän vauvan kanssa ei tarvinnut hiota niitä pahimpia helteitä, tosin hormonaalinen imetyshiki oli kanssa heinäkuussa tosi tuskastuttava, meinasin ajella hermostuksissani otsatukkani millin koneella, kun se oli aina märkä ja klähmäinen.

    Ja sit pääsin juomaan loppukesällä Fresitaa mökin patiolle, mikä oli todella fantsua (kuvittelin siis että jää terdereissut viime kesältä kokonaan väliin). Ja sit kesävauvoissa on kans se, ettei tarvitse investoida raskaustalvitakkiin! Niin, ja jaksaa valvoa paremmin kun on öisinkin valoisaa. Joulun alla paksuksi pamahtaminen oli kyllä aika syvältä: ei saanut juoda glögiä eikä punkeliittia, ei syödä graavikalaa ja koko ajan kuvotti ja pelotti. Onkin nyt kova opettelu siihen, että joulu on kiva lapsiperheen juhla ja jouluruuat hyviä, kun nyt laatikoihin assosioituu ällötys.

    Niin joo, meillä ei sit kumpikaan lapsi ole syntynyt koulujen aukiolon aikaan, joten synttäreille on varmaan odotettavissa hintsummin kavereita. Mut se ei ole kovin ajankohtainen murhe :)

    VastaaPoista
  14. Toi lomapuoli on kieltämättä kätevä. Yksi tuttavaperhe teki niin, että isä piti kakkosvauvan synnyttyä kesäloman ja sitten tipoittain isyyslomaviikkoja kun äiti tarvitsi kotona enemmän apua. Olin avoimesti kateellinen.

    Kyllä nämä alkukesän vauvat alkavat nyt vaikuttaa selkeästi voittajamateriaalilta!

    VastaaPoista