keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Sairaan vaikeeta

Ennen kuin menee takaisin päiväkotiin, täytyy olla yksi kuumeeton päivä, valisti esikoinen tällä viikolla asiantuntevasti. Tunsin sellaisen epämukavan tunteen vatsanpohjassa ja arvelin, että tätä ne päiväkodin aikuiset varmaankin jankkaavat päivät pitkät lapsille. Ainakin joka ikisessä vanhempainillassa ja päiväkodin ohjelappusessa tästä asiasta muistutetaan. Ja joka kerta tunnen vatsanpohjassa sen epämukavan kalvavan tunteen ja ajattelen, että tämä kaikki jankutus on tarkoitettu juuri minulle. Älkää tuoko puolikuntoista lasta päiväkotiin! Päiväkodin arki on raskasta sairaalle lapselle! Lapsi tartuttaa toiset lapset! Olette huonoja vanhempia!

Jos lapsen vuotava nenä olisi perusteena jäädä lapsen kanssa kotiin, ei omaa nenäänsä tarvitsisi työpaikalla juurikaan näyttää. Ja ei kai sitä nyt ihan vaan yskän takia viitsi kalenteria tyhjentää? Ja ennen kaikkea kysyisin -Mistä ihmeestä siinä aamutoimien keskellä pitäisi tietää, kuinka kunnossa vastaherännyt lapsi on? Aina tasaisin väliajoinhan iltapäivälehdet uutisoivat, kuinka päiväkotihenkilökunnan mukaan nykyvanhemmat raahaavat jatkuvasti pienet potilaat päiväkotiin ja kaasuttavat sydämettöminä tärkeämpiin hommiin työpaikoilleen. 


Minä Kysyn myös -Eivätkö ne päiväkodin ihmiset voi sitten soittaa perään, jos tuntuu että lapsi on liian kipeä hoitoon? Ainakin meille on viimeisen vuoden aikana soitettu pariin otteeseen. Jättävätkö he osan kerroista soittamatta? Merkitsevätkö ne "tuntuu tuo nenä vähän vuotavan" kommentit itse asiassa hillittyä vihjailua, että ei tarttisi huomenna tulla

Kaipaisin tähän lapsen kuntoanalyysiin jonkinlaista, esimerkiksi verkossa tehtävää testiä, jonka numeerisen tuloksen perusteella voisi haarukoida, onko edessä kotipäivä vai kannattaisiko kuitenkin edes koittaa käväistä töissä. Miten kuntoanalyysi tehdään? Jakakaa viisauttanne, kanssavanhemmat!

10 kommenttia:

  1. Myönnän yhtyneeni tuohon kauhisteluun joskus aikoinaan (ennen lapsia). Mutta kun ei se arvioiminen ole helppoa! Villi mahatauti tai keuhkokuume on tietysti eri juttu, mutta oon kyllä miettinyt tässä talven aikana mooonta kertaa, että kuinka räkänen on liian räkänen?

    Olen tullu aina siihen tulokseen, että jos räkä on syy jäädä kotiin, niin eihän noi kävis päiväkodissa ollenkaan. Aina nenä vuotaa. Mun lapset on myös siitä hankalia, ettei niille nouse kuume (äitiinsä tulleet). Sehän olis helppo indikaattori, ja siitä vois nätisti laskea sit päiviä. Meillä kun on vaan tasot todella räkänen - ei niin räkänen. Montako päivää tosta ekasta vaiheesta pitää odottaa, että lapsi on päiväkotikuntoinen?

    Ihan oikeasti, nyt jos jollain on jotain maagisia kuntoanalyysivinkkejä niin täälläkin niitä kovasti kaivataan! (En kuitenkaan halua olla se sydämetön vanhempi, mutta eipä oo vielä koskaan peräänkään soiteltu...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuha on vaikea!!! Ja nuo uhmaikäiset on kiukkuisia ihan joka päivä!!! Vaikeaa!! En tiedä!!!

      Poista
  2. Mäkin toivoisin, että soitettais, jos lapsi vaikuttaa liian kipeältä. Ei sitä näitten kanssa heti aamusta välttämättä huomaa, varsinkin kun esikoinen on mallia ei nouse kuume perusflunssassa. Ja saattaahan lapsi olla aamulla ok, mutta vointi heikkenee päivän aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Mä myös toivoisin, että ne soittaisi. Ei kai siitä kukaan opi, jos vaan selän takana kyräillään.

      Poista
  3. Ilmeisesti joku laatu sensuuri päällä, kun puhelimella lähetetty kommentti katosi :)
    Mutta siis tää on aihe joka nostaa niskakarvat pystyyn. Töihin on tosi paskamaista ilmoittaa etten tule vieläkään, vaikka lapsi on jo terve. Ja miksi tästä pitää aina syyllistää median kautta? Miksei niiden ongelma vanhempien kanssa voida keskustella kasvotusten? Itse koen aina piston sydämessä lukiessani näitä uutisia, vaikken puolikuntoista lasta olekkaan hoitoon vienyt tietoisesti. Kerran soittivat että lapsi oksentaa. Olisi tehny mieli jäädä selittämään, että ei se ihan oikesti kotona ole oksentanut, eikä muutenkaa ollut kipeä. Muutenkin olen ihan pihalla koko päivähoito kuvioista, tuntuu että kaikki muut tietävät miten tulee toimia minkäkin asian kanssa ja osaavat hankkia oikeat varusteet. Nyt kun lapsi on vähän isompi niin on onneksi kertynyt hieman kokemusta lapsiasioista. Mutta silti syksyllä uudellee alkava lapsen päiväkotiura luo pientä ahdistusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli joku korkeampi taho joka sensuroi, koska ainakaan roskapostikansiossa kommentti ei ollut. Mutta kiva kun jaksoit koittaa uudelleen!

      Kyllä mä olen sen verran työorientoitunut, että ärsyttää se tekemättä jääneiden töiden sumpliminen aikatauluun. Eli ei ihan huvikseen viitsisi kotona pyöriä.

      Mä en osaa vieläkään noita päiväkotikuvioita. Vaihtovaateasiat yritän useinmiten pitää kunnossa, mutta mä ole ihan liian suurpiirteinen varautumaan jokaiseen säätilaan etukäteen. Toivoisin, että henkilökunta sitten ottaisi puheeksi asiat suoraan, jos joku asia ei hoidu, niin osaisi ainakin koittaa tehdä paremmin.

      Poista
  4. Eipä tuohon ole kai mitään suoraviivaista keinoa tai vastausta, en ainakaan itse ole kuuden vuoden päiväkotikokemuksen perusteella keksinyt. Omat lapset ovat tulleet kipeiksi päiväkotipäivän aikana (jolloin on meille soitettu ja lapsi on haettu), eikä siitä mulle ole kyllä koskaan tullut mitään huonoa omaatuntoa; ei kai vanhemmatkaan ole mitään meedioita! Toki joskus osaa aavistaa että onko se räkäisyys ja yskäisyys lisääntymässä vai vähentymässä, mutta usein tämäkin on hakuammuntaa. Ja tosiaan omien lasten kohdalla yskä ja räkä ovat sellaisia lähes jatkuvia seuralaisia, että olisi täytynyt pitää lapset useamman vuoden kotihoidossa jos ei päiväkotiin olisi voinut viedä. Yhdellä lapsella vielä infektioastma joka ajoittain kuuluu, vaikkei mitään varsinaista akuuttia tautia olisikaan päällä. Ja lämpö on hyvin usein ollut luokkaa 37,5-37,6... ja täytyy sanoa että silloin ovat kyllä olleet usein hoidossa jos ei muuta isompaa oiretta ole ollut ja tauti ns. menossa pois.
    Päiväkodista ei ole kyllä pahaa sanottavaa, itselleni ei ole oikeastaan tullut tunnetta että syyteltäisiin. Ja olen ajatellut että kyllä heidänkin on pystyttävä sanomaan suoraan jos ovat sitä mieltä että lapsi ei voi hoitoon tulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän nuo välillä tosiaan sairastuu päivänkin aikana, eikä sitä aamulla voi aavistaa. Ja suoraa kommunikaatiota kannatan myös!

      Poista
  5. No kyllä on hoitajissa vika, jos ei voi soittaa tai sanoa suoraan!! Nuhahan ei ole mikään este hoitoon menoon jos jaksaa muuten mukana olla ja touhuta. Itse ainakin sanon vanhemmille jos vaikka lapsi joka ei yleensä nuku päikkäreitä, nukkkuukin yhtäkkiä, että miettivät seuraavan päivän jaksamista. Siis puhun nuhaisesta lapsesta.. Nää on näitä ikuisuus juttuja, mutta hei oikeesti, päiväkotiin tuodaan myös lapsia, jotka ovat oksentaneet päivällä, muttei enää illalla tai aamulla eli ovat vanhempien mukaan terveitä. Tai sit pyydetään et meidän Maija ei voi juosta salipäivänä tai ulkoilla kun on tuota yskää, niin voisko joku jäädä sen kans sisälle. Näis tapauksis meikäläinen on ainakin niin suora, että sanoo että koti on se paikka... Ja siitähän ei vanhemmat tykkää... Mutta siis pointti oli se, että nuo lehtijutut tarkoittaa näitä ääliöitä, jotka tuo oikeesti sairaan ja huonovointisen lapsen hoitoon, ja niitähän riittää, ei siis kannata murehtia pienistä. Ja tää päivä kuumeetta kotonahan on ihan siitä syystä, että illalla voit olla kuumeeton, mutta päivällä se voi nousta, varsinkin jos joutuu touhuamaan muiden mukana koko päivän... T: tarhatäti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitä minäkin, että sanokaa nyt ihmeessä suoraan, jos lapsi on liian kipeä hoitoon. En tiedä, pelätäänkö joskus sitä, etä vanhemmat suuttuu, jos heidän arviointikykyään kyseenalaistetaan.

      Mutta nämä sun esimerkkivanhemmat kyllä lohduttaa mua! Mä en ole yhtään noin arvostelukyvyön ja älyttömyyksiä vaativa! Ja kuumeettoman päivän ymmärrän hyvin. :)

      Poista