sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Yhdessä vai erikseen?

Päiväkoti on kiinni kesällä. Tätä pientä tosiasiaa emme miehen kanssa tulleet ajatelleeksi. Paitsi nyt tulimme, kun lasten lomailmoitukset täytyy palauttaa päivähoitoon. Kohtasimme siis tosiasiat: päiväkodin sulku kestää kuusi viikkoa, minulla on lomaa kolme ja miehellä maksimissaan viisi. 

Lasten vieminen vieraaseen varahoitopaikkaan ja vieraiden ihmisten hoidettavaksi ei tunnu mukavalta ajatukselta, joten päätimme ketjuttaa lomamme kuuden viiko pötköksi. Minä aloitan loman lasten kanssa miehen ollessa vielä töissä ja mies lomailee kesälomansa loppupään lasten kanssa kolmisin. Pisimmillään saisimme lapsille kahdeksan viikon loman, mutta päädyimme kahden viikon koko perheen yhteiseen lomaan.


Vielä päiväkotivaiheessa loman järjestäminen kesän ajaksi ei vaadi kovinkaan suuria järjestelyjä, mutta mielessä siintää jo kauhu koulun aloituksen tuomasta muutoksesta. Kaksi ja puoli kuukautta. -Miten ihmeessä siitä voi selvitä ilman apuvoimia? Vai tulenko lapsen kouluunmenon jälkeen tapaamaan seuraavan kerran aviomiestäni yhteisen kesäloman merkeissä joskus seuraavalla vuosikymmenellä?

Miten teillä sumplitaan lomat. Vedättekö ketjussa vai kaikki yhdessä koossa?

20 kommenttia:

 1. Mun esikoinen on nelosella joten noita 10 viikon kesälomia on järkätty kolmena kesänä. Ekaluokan jälkeen lensi mummolaan pariksi viikoksi, sitten lomaili mun kanssa tai oli mulla töissä mukana pari viikkoa, sitten kaksi viikkoa isänsä kanssa ja loput olin lomalla. Seuraavana kesänä mies oli vanhempainvapaalla ja isäkuukaudella, mä lomalla. Viime kesänä mun isä oli meillä viikon ja sit mä olin lomalla, yhden viikon töissä jonka ajan mies lomaili. Isänsä piti kolme päivää... Tänä kesänä mulla on alkukesä vanhempainvapaata ja loppukesä lomaa. Tulevina kesinä teen kuten nyt, vaihdan kaikki lomarahat vapaaksi joten mulla on lomaa sitten 43 päivää eli 6 viikkoa. Eihän se koko ajaksi riitä vaan täytyy varata leirejä ja vuorotella.

  Niijja ei se kesäloma pelkästään mut koulu on tauolla myös syyslomalla, joululomalla (noin 2-2,5 viikkoa) ja hiihtolomaviikon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan kamalan hankalalta. Apua.

   Poista
  2. no mä alan järkkäillä noita pari viikkoa ennen ku lomat pitää ilmoittaa töissä, siis kyselen sukulaisilta ja eksältä (joka yleensä kusee murot joka kerta viimetinkaisilla muutoksilla) ja ja ja ja.

   mut nou hätä, monethan vaan jättää ekaluokkalaisetkin yksin himaan kun ovat töissä! mäkin sit vaan soittelin naapureille notta teidän muksu on kavereineen raahannut sohvatyynyt pihalle ja korjaa niiden päällä polkupyörää, haittaakse.

   Poista
  3. aaaaapua, pitääköhän mun aina vaan itse opiskella. jotta olisi samat loma-ajat kun lapsilla..

   Poista
  4. Tai opiskella opettajaksi. :)

   Poista
 2. Siis häh? Otatteko te lapset pois tarhasta lomien ajaksi?!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdessä oli siitä joku juttu, että näin kannattaa tehdä.

   Poista
  2. eikä kannata, kannattaa kato itse vaan loikoilla ja levätä rannalla ja shoppailla ;)

   Poista
  3. Mulla olisi kyllä yhdet allasjuhlat Kanarialla, joihin menisin mielelläni ilman lapsia.

   Poista
 3. Ihanaa, jos saa tuolla tavalla lomat ketjutettua ja mahdolisuus vielä yhteiseen parin viikon lomaankin :) Itse en pysty hirveästi oman kesälomani ajankohtaan yleensä vaikuttamaan. Tänä vuonna se on elokuussa. Mies pitää pari viikkoa myös elokuussa ja yhden viikon kesäkuussa. Tyttö on lomien ajan pois hoidosta -tietysti, mutta eskaripa alkaakin elokuun 13. päivä ja hyvä olisi kuulemma ainakin viikon verran siitä alusta olla pari tuntia päivässä eskarissa ryhmäytymisen takia. Huolestuttaa, saako lapsi riittävästi kesälomaa. Kesä ja heinäkuu menevät kuitenkin pääosin päivystyshoitopaikoissa, jotka tosin ovat onneksi jo pääosin tuttuja edellisiltä kesiltä. Meidän neiti on kyllä aina sopeutunut hyvin ja saanut helposti uusia kavereita varahoitopaikoissakin :) Koulun kesäloma-ajat kyllä jo mietityttävät... Niistä ei voi selvitä ilman hyvää turvaverkostoa tai kunnon sumplimisia :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että vanhempi lapsi sujahtaa helpommin uuteen ympäristöön varahoidossa. Tuota 2-vuotiasta haluaa vielä suojella isoilta muutoksilta. Pitää varmaankin koulun aloituksen jälkeen kehitellä jonkinlaisia hoitorinkejä kaveriperheiden kanssa.

   Poista
 4. MLL:n kautta ainakin saa kesäksi kotihoitajia töihin, ja kyllä sitä varmaan kaupunkikin tukee jossain määrin rahallisesti. Kesät on tän vuoksi varmaan aina paljon helpompi järjestellä, mutta nuo koulun lukuvuosien muut pakolliset vapaat sen sijaan hitusen haastavampia, ko pitäisi olla itsellä sitä ylimääräistä lomaa ympäri vuoden. N

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kotitalousvähennystä voisi varmaankin hyödyntää.

   Poista
 5. Mulla siihen töiden ja koulujen lomien synkkaukseen on vielä noin seitsemän vuotta, mutta siihen asti teen 80 % työaikaa ja vähän etätöitä ja mies hoitaa kolme päivää peräkkäin, kun on aina joka neljäs vuorokausi töissä. Siis sitten kun joskus menen tästä ensin takas sinne töihinkin.

  Niin ja ehkä pitää pitää hyvät välit opettajakaveriin, jolla lähes samanikäinen lapsi ;-)

  Mutta siis kyllähän toi lomien järkkäily kuulostaa varsinaiselta kikkailulta. Ja entä ne muut samassa työpaikassa, siis ne lapselliset, jotka haluaa pitää kans ne lomat samaan aikaan.. ja perheettömät joustaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettajakaverit on hyödyllisiä! :D

   Mutta en mä kyllä tiedä, että onko se aina niin että perheettömät laitetaan toiselle sijalle.

   Poista
 6. Juuri eilen tuli täyteltyä samaa lappua. Vieras hoitaja kuulostaa taas liian pelottavalta. Tulipa siihen lappuseen ehkä pari tuskan kyyneltäkin vuodatettua. Mulla kun ei ole lomaa kuin yksi fucking viikko. Ja sekin olisi kiva viettää perheen kanssa. :( Pidän siis toisen viikon palkatonta, mutta yksi viikko jää vielä uupumaan. Eikä äitini ehdi oman yrityksen lomien takia lapsenvahdiksi. Tyhmää.

  VastaaPoista
 7. Miten sulla voi olla jo 3 vkoa lomaa? Aloitin työt monta kk ennen sua ja mulla on tasan kaksi vkoa! Ei ehkä olisi lähteä sille alalle mille lähdin... ;) Me päädyttiin siihen miehen kanssa että ollaan se kaksi viikkoa kuitenkin koko perhe lomalla, mies on loput lomastaan lasten kanssa kolmin ja minä pidän vielä viikon palkatonta kun koulu alkaa. Meillä siis isompi aloittaa ekaluokan, pienempi 3v. Emme myöskään halunneet heitä varahoitoon joten lomailemme heinäkuussa. Kesäkuuksi koulussa eskaria käynyt joutuu kylläkin jonnekin päiväkotiin mutta arvelimme hänen jo selviytyvän siitä. Isovanhemmta hoitavat viikon heinäkuun alussa ja viikon elokuussa. Kuukaudeksi emmme arvanneet laittaa mummolaan koska he jo iäkkäitä. Emme olisi saaneet mitään hyvitystä vaikka lapsi olisi ollut poissa hoidosta vaikka koko kesän. Mutta ei nyt ollut muutenkaan mahdollista. Hiihtolomalla ja joululomalla jouduin pitämään palkatonta ja isovanhemmat olivat myös apuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun mä oon niin reipas työntekijä, että mulla on ylityötunteja n. 50. Pidän siis niitä pois.

   Täytyy toivoa, että meilläkin on isovanhemmat vielä tulevaisuudessa apuna.

   Poista
 8. Meillä minulla on lomaa kesällä mahdollisuus pitää 3 viikkoa ja nämäkin viikot joudun pitämään, kun normi päiväkoti on vielä auki (ja todennäköisesti lunta vielä maassa - hey ranta here we come ..) heti kesäkuun alussa. Sitten kekarat on viikon mun vanhempien luona. Sitten on pakko viedä 5 vee varahoitoon kolmeksi viikoksi ja 10 vee joutuu pärjäilemään kotona. Sitten taas viikko miehen vanhempien luona ja taas varahoitoon tämän jälkeen viikoksi. Mies ei siis pysty pitämään lomaa lainkaan, kun yrittäjä ja työt ajoittuu kesäaikaan. Ei riitä mun lomat millään ei ....
  Viikko jää sitten syyslomaa varten ja talvilomaviikko hiihtolomaan. Tänä vuonna on siis töissä mun vuoro pitää nuo viikot, mutta ens vuonna taas ei pysty noita viikkoja lomailemaan ..
  On tää hankalaa on. Kauhistuttaa jo taas, kun toinenkin aloittaa koulun, huoh ..

  VastaaPoista