keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Keneen voi luottaa?

Etsiessämme lapsille lastenhoitajaa joulukuulle, olen todennut potevani kroonista luottamuspulaa kaikkia alle 22-vuotiaita kohtaan. Tämä ehkä siksi, että ollessani itse 20-vuotias, vietin päiväni myymällä kaljaa ja keskitin päättäväisyyteni siihen, miten pystyisin työpäivän päätteeksi juomaan itseni mahdollisimman nopeasti humalaan Lostarissa. -Oikeat juomakombot mahdollistivat sen muistaakseni 30 minuutissa. 

Siksi minun on ollut vaikeaa käsittää, että on olemassa myös ihmisiä, jotka 20-vuotiaina opiskelevat yliopistossa lastentarhanopettajiksi, valmentavat vapaa-ajallaan urheilujoukkuetta ja olisivat ulkonäkönsä puolesta täydellisiä kandidaatteja Elovena mainokseen. Kunnioitan. Toisaalta, haluan myös vinkata kaikille työnhakuhommissa pähkäileville keltanokille: Työhakemusta ei koskaan, toistan, ei koskaan, kannata aloittaa lauseella "I am simple". Piste.


Usko loppuvuoden hoitokuvioiden järjestymiseen elää. Toivon myös, että tässä prosessissa löytäisimme ikioman lapsenvahdin, joka voisi tarvittaessa hoitaa lapsia sillä aikaa, kun me käymme miehen kanssa vaikka elokuvissa. Emme ole koskaan käyttäneet maksullisia lapsenvahtipalveluita, mutta esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton tarjoama 8,20€ tunnissa maksava hoitaja kuullostaa hyvin kohtuulliselta, jos kaipaa vaikka muutaman kerran kuussa pientä hengähdystaukoa.

Nyt on varmaan omalta kannaltani ihan väärä hetki kysellä kokemuksia erilaisten välitysfirmojen kautta löytyneistä lastenhoitajista, mutta kysytään nyt kuitenkin. Välitysfirmojen lastenhoitajat -uhka vai mahdollisuus?

24 kommenttia:

 1. mulla oli 20vnä kaksi lasta jo ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämät menee eri tahtiin. :)

   Poista
  2. niinhän ne menee =) en silti ehkä olisi omanikäistä lastenvahtia ottanut silloin, vaikka nuori olinkin.

   Poista
 2. Täh, ootkohan sä elänyt mun nuoruutta. Mä oon tavannut jopa mieheni Lostarissa, oi niitä aikoja! Tosin mä myin kaljaa lähinnä öisin ja useimmiten pilkkuun asti, mut muistan kyllä, että esimerkiksi jos ehti kolmelta baariin, niin ihan hyvin pystyi jollain täsmä-Jägereillä hankkimaan varsin mukavan jatkoillelähtöhumalan.
  No joo no anyways, mehän hankimme hoitajamme MOLin sivujen kautta, on varmaan ollut puhettakin. Mut se ei ehkä sovi vain kuukauden tarvetta varten, vaikka kyllä meille tuli sitä kautta myös sellaisia, jotka etsivät keikkahommia. MLL:ää oon miettinyt itsekin monta kertaa lähinnä tän yksityisen hoidon varajärjestelmäksi, mutta toistaiseksi ollaan hoitajan sairastuttua vaan sumplittu hommat jotenkin muuten. Noi yksityiset firmat vaikutti ihan tolkuttoman kalliilta, mut ilmeisesti niilläkin riittää kysyntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oon! Me suljettiin baari kahdelta ja jos oli ehtinyt siivota hyvissä ajoin, ehti hyvin Lostariin puoli kolmeksi. Sitten yhteen käteen kaljapullo ja toiseen joku tiukka. Tässä ihan muisteloista liikuttuu.

   On se 15€/tunti aika kova hinta, joka jää kotitalousvähennyksen jälkeen maksettavaa. Mutta jos tarve on muutama tunti silloin tällöin, se varmaan on ihan kestettävissä.

   Poista
  2. Meillä ainakin firma tarjoaa yksityisen lastenhoitofirman palveluita sairastapauksissa - työnantaja maksaa lastenhoitajan, jos vanhempi lupaa kalppia itse kustannuspaikalle. Tämä siis tähän kysyntäpuoleen: yrityksillä on usein varaa maksaa vähän enemmän.

   Itse en ole näitä lastenhoitofirman palveluita edes harkinnut kokeilevani, tuntuisi niin karulta jättää sairas yksivuotias jonkun ihan vieraan hoiviin päiväksi. Paitsi kolmantena kotonaolopäivänä, silloin ei yleensä tuottaisi mitään ongelmaa.

   Poista
  3. Tuntuisi kyllä oudolta jättää jonkun ihan ennalta tuntemattoman hoteisiin lapset. Onneksi voidaan haastatella ehdokkaita etukäteen, niin ei ehkä tule niin outo fiilis.

   Poista
 3. Hei, täällä 22-vuotias kätilöopiskelija ja kotiäiti ja rouvasihminen, täysin vastuuntuntoinen vaikka näyttääkin vielä nuorelta ja menevältä. Eipäs nyt olla suppeakatseisia ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta joo, välitysfirmoihin en ole vielä uskaltanut ottaa yhteyttä, vaikka tarvetta ehkä olisi ollutkin. Mutta joo, olen leijonaemo...

   Poista
  2. Kyllä mä uskon, että nuoremmatkin pärjää. :)

   Poista
 4. Meidän lapsenvahti muutti Helsinkiin, mutta en tiedä mitä tekemään - voisi kuvitella, että töihin eli ehkä ei ihan täysipäiväiseksi ole palkattavissa. Mut annan kyllä puhelinnumeron jos vaikka spostilla kyselet ;) Meillä on MLL:ltä pelkästään hyviä kokemuksia, joskin sieltäkin kai helpommin saa satunnaishoitajan kuin kokopäiväisen...

  Kai olet selvittänyt pääsisivätkö lapsenne sinne päiväkotiin jo kuukautta etuajassa? Kaupunkihan on velvollinen hoitopaikan järjestämään kahdessa viikossa - mut tietty voi olla että ne osoittaa sen Lauttasaaresta tai Konalasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on nyt yksi aika potentiaalinen kandidaatti, mutta kiitos tarjouksesta. :) Mä soittelin päivähoitoon, mutta sieltä tuli selväksi, että se paikka ei mistään lähitienoilta tulisi. Saatiin nyt sumplittua sukulaisten kesken niin, että tarvitaan hoitaja vain pariksi viikoksi ennen joulua, joten lapset saavat pehmeän laskun hoidon aloitukseen. Saa sitten loppuvuodesta nähdä, mistä päin kaupunkia se päiväkotipaikka tulee.

   Poista
 5. Mä olen täysin näköjään missannut sun ilouutisen. Onneksi olkoon aivan älyttömästi! :)

  Eikös eri 4-h seurat järjestä myös lastenvahtipalveluita? Siis tuon Mll-lisäksi. Omaa kokemusta niistä ei tosin ole.

  Niin ja neuvolassa aina mainostetaan sitä Hoiva.net palvelua myös. Siitä olisikin kiva tietää muuten muiden kokemuksia, koska jonkun mainoksen mukaan lupaavat hoitajan jossain parissa tunnissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   4h:sta en ole ottanut selvää. Löydettiin Tendea.fi niminen palvelu, johon sai jättää ilmoituksen ja sieltä voivat rekisteröityneet hoitajat ottaa yhteyttä. Tuntipalkka sovitaan hoitajan kanssa kahden kesken. Hoivanet on aika tyyris. Tuntipalkka on jotain 25€/h, mutta siitä saa kotitalousvähennyksen pois. Mutta todella paljon Mll:ää kalliimpi se on silti. Lyhytaikaiseen ja kiireelliseen apuun se varmasti toimii. Mll:ltä ei ole mahdollista saada yhtä hoitajaa hoitamaan kahta viikkoa, joten meidän tapauksessa se ei sovi.

   Poista
  2. MLL välittää hoitajia myös sillä tasolla, että jos tilaat kerran sieltä hoitajan, ja jos teillä synkkaa, niin voit pyytää sen puhelinnumeron ja sopia sen kanssa seuraavat hoitokerrat suoraan - ei siis tarvitse ottaa MLL välittäjäksi lainkaan... Eli sikäli on kyllä *mahdollista* saada hoitaja kahdeksi viikoksi, mutta vaatisi tällaista etukäteen tutustumista ja selvittelyä...

   Poista
  3. Joo, niin kai suurin osa sen hoitaa. Mutta nyt tuntuisi aika hakuammunnalta ruveta palkkailemaan sieltä hoitajaa johonkin lyhempään menoon ja toivoa, että sattuisi kohdalle sellainen tyyppi, joka on vapaana juuri ne kaksi viikkoa joulukuussa. Tuo tendea.fi toimi aika hyvin tällaiseen meidän tarpeeseen. Hoitajien laadusta ei kyllä ole vielä käsitystä.

   Poista
 6. Ja sekin, että vaikka vapaa-ajallaan rellestää niin voi olla ihan mainio hoitaja, itsekin olen joskus nuoruudessa käynyt esim mun opettajien lapsia vahtimassa ja aikamoista yöelämää tuli ennen lapsia vietettyä vielä 25-vuotiaana ystävän kanssa joka työkseen leikkii lasten kanssa päiväkodissa päivät pitkät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Ja olin minäkin ihan vastuuntuntoinen baarityöntekijä.

   Poista
 7. Itse aloitin lastenhoitajan urani 15-vuotiaana neljän villin lapsen perheessä :D Ja hyvin pärjäsin, kai olen aina ollut ikäisiäni kypsempi. Sitten hoidin pitkän aikaa lasta joiden vanhemmat matkustivat ympäri maailmaa töidensä perässä, alaikäisenä hoidin lasta milloin missäkin päin maailmaa :) Aika hurjalta tuntuu nyt että miten kova luotto vanhemmilla on minuun ollut O-o Aina tuli tuttavien kautta tullut lastenhoitopestejä ja nyt vuosia myöhemmin olen ihan rautainen ammattilainen kasvatustieteen puolella :) Ja nytkin kotiäitinä onnistuin itselleni hommaamaan ystävän muksut hoitoon meille kuukaudeksi ennen kuin saavat hoitopaikat haluamastaan päiväkodista :) Mielelläni aina hoidan muidenkin lapsia, on jotenkin kummallista nykyään ettei lapsia saa helposti hoitoon vaikka muutamaksi tunniksi esim. ystäville. Tsemppiä hyvän ja luotettavan hoitajan löytämiseen! Ja jos tiukkaa tekee niin meille voi aina tuoda hoitoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hämmästyttävää, miten erilaisia murrosikäiset voivat olla kypsyyden suhteen.

   Meillä on onneksi sellainen kotiäitien yhteisö, että lapset saa muutamaksi tunniksi hoitoon tosi helposti, jos tarve tulee. Pari viikkoa on kuitenkin jo pitkä aika. Mulla on kuitenkin sellainen tunne tuosta yhdestä hoitaja hakijasta, että se on varmaan juuri sopiva. Mutta kiitos tarjouksesta! :D

   Poista
 8. Blogistin päivähoito-ongelma taitaa olla ratkeamassa, mutta vinkkaanpa tähän kuitenkin hoitopaikka.net -sivustosta. ( http://www.hoitopaikka.net/v2/ ). Sivu on vallan mainio erityisesti jos hakee lapsilleen hoitajaa pidemmäksi aikaa.

  Meille löytyi sivuston kautta poikasille oikein ihana hoitaja kotiin vuodeksi. Hakemuksia saatiin ihan valtavasti: lopulta päädyttiin ottamaan ensimmäisenä hakemuksen lähettänyt ja ensimmäinen haastateltavana käynyt. Itseasiassa ei edes haastateltu kuin yhtä; meille oli haastattelun jälkeen selvää että muita haastatteluja ei edes tarvita. Oikein mukavasti meni koko hoitoaika ja edelleen pidetään hoitajan kanssa yhteyttä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä siellä hoitopaikassa käyn aina välillä vilkuilemassa, josko joku meidän lähialueelta etsisi hoitokavereita. Siis jos meille sattuu paska mäihä päiväkotipaikan kanssa. Yli 3-vuotiaasta saa sen verran vähän tukea, että pitäisi olla lisää porukkaa, että olisi taloudellisesti mahdollista. Kiva kuulla, että ainakin hoitajia on tarjolla paljon.

   Poista
 9. Hei, MLL:ltä voi hoitajaa tilatessaan toivoa kokenutta hoitajaa - joka ei aina ole sama asia kuin iältään vanha hoitaja. Itse aloitin lastenhoidon 13-vuotiaana ja olen nyt jo noin 10 vuoden ajan keikkaa tehnyt lapsiperheissä ja edelleen olen mielestäni nuori. MLL:n hoitajat ovat iältään vähintään 16-vuotiaita, yläikärajasta en ainakaan ole tietoinen. Eläkeikäisiäkin hoitajia on. t. yksi MLL:n hoitajista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Varmaan tullaan kyllä kokeilemaan jatkossa MLL:n hoitajia.

   Poista