sunnuntai 28. elokuuta 2011

Lapsi porsaan kotiin ajaa

Viikonloppuna muistin, miltä tuntuu herätä unesta virkeänä. Herätä omia aikojaan, ihan rauhassa, ilman kiirettä mihinkään. Nukuin päiväunet ja makoilin sängyssä hetken herättyäni. Viimeiset kuukaudet uni on aina katkennut nälkäisen vauvan ääntelyyn, pissahätää valittavaan kääpiöön tai sängyn vieressä vauva sylissä seisovan miehen sanoihin. Viikonloppuna muistin, miltä tuntuu olla pirteä.

Lomailu omien vanhempien kanssa on hyvin harvan lapsettoman aikuisen unelmalistan kärkipäässä. Toisin on lapsiperheessä. Loma ei ole lomaa ilman avuliaita isovanhempia tai sukulaisia.


Omien vanhempien kanssa vietetyn viikonlopun, kahden saunauinnin, yhden portviinipullon, kaksien päiväunien, neljän lammasmakkara hotdogin ja kahdensadan sivun Puhdistusta jälkeen olen taas vähän pitempipinnainen ihminen. En syönyt kertaakaan vauva sylissä. Poistuin kenellekään ilmoittamatta makoilemaan sänkyyn yksin keskellä päivää. Minulla ei ollut kertaakaan nälkä. Olen vähän ahdistunut virolaisten kokemuksista neuvostovallan alla.

Viikonlopun omituisimmat tunnelmat koettiin lauantai-iltana kääpiön iltasadun aikaan. Hän halusi, että luen hänelle ääneen MacBook Pro:n käyttöohjetta. Niinpä minä luin pienen valkoisen vihkon ensimmäisen luvun Valmiina, paikoillanne, käyttöönotto. "Sinä ja MacBook Pro olette kuin luodut toisillenne", iltasatu alkoi. Kääpiö istui sängyllä hiljaa ja kuunteli, naurahti muutaman kerran. Sitten suukotettiin ja toivotettiin hyvät yöt. Kääpiö on ensimmäinen meidän perheen jäsen, joka haluaa lukea käyttöohjeita.

7 kommenttia:

 1. Kuulostaa täydelliseltä!!
  Ja kirjakin on oikein mainio :) . Minulla tekisi mieli tuhlata ja ostaa uusin Oksanen nyt vastapainettuna... Ja ehkä jopa käydä katsomassa tämän kirjan / laulusovitusten esitys.

  VastaaPoista
 2. Teki kyllä hyvää!

  Lykkäsin pitkään tuota Puhdistusta, koska kirjailija itse on tehnyt muhun melko kylmäkiskoisen vaikutelman. Hyvä se kirja kyllä oli, mutta joka päivä jaksoin hymyillä sille Fingerporin stripille, missä Sofi Oksasen Puhdistus aloitetaan naamasta.

  VastaaPoista
 3. Hei Moi, en muista olenko kommentoinut aiemmin (lähimuistini on univelan takia valosuukalan tasolla) mutta sulla on hauska hyvä blogi ja samastun jatkuvasti näihin sun juttuihin, tuoreena kahden lapsen äitinä :)

  Äitimyyttiä on hyvä aina vähän ravistella ja arvostan siviilirohkeutta myös blogimaailmassa, jossa saa aina väliin marttyyrinkruunuisilta äideiltä harmistunutta palautetta, jos tunnustaa esim kaipaavansa sitä omaa aikaa tai ahdistuvansa joskus vauvahattaraan.

  VastaaPoista
 4. Sitä aina välillä havahtuu, kun tajuaa että ne asiat joita itse pitää ihan tavallisina on toisen mielestä jotenkin omituisina ja jopa omaa äitiyttä vähättelevinä.

  Onneksi tässä äitiyshommassa kokemuksen karttuessa ei jaksa niin ottaa itseensä jos joku tuntematon tulkitsee minut jotenkin epä-äidilliseksi kotivalittajaksi.

  VastaaPoista
 5. Niin ja kiitos. On mukava kuulla, että en ole ajatuksineni yksin.

  Ja omituisia ja vähätteleviä oli tarkoitus kirjoittaa tuohon ylle.

  VastaaPoista
 6. Et todellakaan ole ajatuksinesi yksin! On ihanan terapeuttista lukea blogiasi, oon niin miljoonasta asiasta samaa mieltä, mahtavaa että saat sanottua ne meidän muidenkin puolesta ääneen :)

  VastaaPoista
 7. Mukava kuulla! Välillä huomaa, että joku lukija on luokitellut minut tekstieni perusteella sellaiseksi ihmiseksi, jota en todellakaan tunne olevani.

  En koe sopivani ehkä siihen perinteisimpään äitimuottiin, mutta silti nautin äitiydestä ja kotona olosta lasten kanssa. Tarkoitus ei ole vähätellä kenenkään tapaa olla äiti vaan enemmänkin pohtia ääneen omaa äitiyttäni sen kaikessa tunnekirjossa. Sen halusin vaan sanoa. :)

  VastaaPoista