maanantai 30. toukokuuta 2011

Ja nyt sananen sponsoreiltamme

Tänään satoi niin paljon, että jopa normaalisti kaikkia sääoloja uhmaava tyttärenikin ymmärsi, ettei äiti aio lähteä tänään puistoon. Yleensä me olemme se kaksikko, joka seisoo keskellä tyhjää leikkipuistoa 15 asteen pakkasessa tai sateessa. Äiti ei jaksa kuunnella kotona jatkuvaa uloslähtöjankutusta ja lasta ei kylmä tai vesi haittaa.

Kaatosadepäivät ovat haastavia leikkimistä vierastavalle kotiäidille. Silloin on parasta mennä pötkölleen sohvalle ja lukea niin kauan kuin ääni kestää. Kuten kaikessa kirjallisuudessa, on myös lasten kirjallisuus täynnä parempia ja huonompia teoksia. Kääpiön isoäidiltä lahjaksi saatu Maikki Harjanteen Ruista ranteeseen, Minttu kirja jaksaa tökkiä joka kerran.


Ensimmäistä kertaa kirjaa lukiessani kiinnitin huomiota kirjan muutamaan outoon lausemuotoon. "Äiti kertoo, että Suomessa rukiista ja muusta viljasta kuten vehnästä, kaurasta ja ohrasta on leivottu leipää jo satojen vuosien ajan. Leipä pitää nälän loitolla, ja sitä syödessään ihminen pysyy terveenä." "-Suomessa on valoisat kesäyöt, äiti jatkaa, ja siitä syystä ruisleivässä on oma vahva makunsa." Sitten äiti kertoo Mintulle, ettei ruisleipää voida leipoa itse, koska juuren valmistumisessa menee vuorokausi. He lähtevät kauppaan ostamaan jälkiuunileipää.

Tunnelma on suoraan kuin viljantuottajien yritysvideossa. Ja syystä. -Kirjan sisäkannen painostiedoista käykin ilmi, että kyseinen Minttu kirja on julkaistu yhteistyössä Fazer leipomot Oy:n kanssa. Vähän niin kuin mainos siis. Minulla on varmaan liikaa aikaa hermostua kaikenlaisista asioista nyt kotioloissa, mutta olisin kaivannut kirjaan jotakin varoitustarraa, että ei olla ihan puhtaasti lasten asialla. Tämä taitaa olla niitä kirjoja, jotka häviävät vahingossa. Toivon myös, että sade loppuu. Tarvitsen kipeästi raikasta ilmaa ja jotakin parempaa ajateltavaa.

EDIT// Fazerilta ehdittiin informoimaan, ettei tarkoitus ollut mainostaa, vaan juhlistaa Oululainen tuotemerkin taivalta. Kiitos tästä selvennyksestä.

8 kommenttia:

 1. o_0

  hermostuin minäkin, ja vain lukemalla tätä.

  muutenkin kun tuntuu siltä, että esimerkiksi raskaana olevien ruokaohjeet on väännetty yhdessä viljantuottajien, lihantuottajien ja maitoteollisuuden edustajien kanssa (itse asiassa vain vihannestarhurit ovat ilmeisesti jääneet näistä eturyhmäkisoista suosiolla pois), ettei kellekään tule paha mieli, tai siis ettei jää voitot käärimättä. ja kun tämä jaksaa hermostuttaa ihan joka päivä, on jotenkin masentavaa, että sama homma jatkuu yksikkömuotoon siirtymisen jälkeenkin.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen pointti tuo raskausruokavaliojuttu. En ollut itse tuota poliittista aspektia tullut ajatelleeksi, mutta näinhän se varmasti on! Minä riitaannuin raskausaikana neuvolatädin kanssa, kun kritisoin sitä kiellettyjen listaa.

  Justiin eilen törmäsin kritiikkiin käytössä olevaa ruokaympyräämme kohtaan. Se tehtailtiin Amerikassa 70-luvulla tukemaan maanviljelystä. Hiilihydraattien suuri osuus ympyrässä ei siis välttämättä johdu siitä, että se olisi ihmiselle mitenkään erityisen hyväksi.

  VastaaPoista
 3. Graaaaaaaa. Taannoin tutustuin Marjoja&Maskaraa nimiseen kirjaan, josta tein nostoa blogiini ja siellä otettiin esille juuri tämä suomalainen tapa tehdä ravintosuositukset (niin raskaanaoleville kuin taviksillekin) yhdessä elintarvikeyritysten kanssa. Ihan varmasti puhtaalta pöydältä...

  Mistä tuota kirjaa saa? Tahtoisin lukea sen...

  VastaaPoista
 4. Linkkasin tämän Kulutusjuhlaan, jonne Fazerin edustaja nyt kommentoi:

  "Ikävää, että Ruista ranteeseen, Minttu -kirja on aiheuttanut mielipahaa. Oululainen-tuotemerkki täytti vuonna 2009 sata vuotta, jonka kunniaksi muun muassa julkaisimme kyseisen kirjan Otavan kanssa. Tarkoitus ei siis ole ollut piilomarkkinoida, vaan juhlia Oululaisen pitkää taivalta. Selkeämpi merkintä yhteistyöstä olisi varmaan ollut paikallaan. Kiitos kaikille kommenteista, muistamme ne tulevaisuudessa vastaavien tempausten yhteydessä!

  Yst. terv.
  Leena Majamäki Fazerin viestinnästä"

  VastaaPoista
 5. Oi mutsi mutsi: Vaikka en ihan kaikkia kemikaalicocktailin vouhotuksia ota ihan tosissani, on tuo hiivan ja vehnän problematiikka varmaankin ihan tosiasia.
  Olen myös pohtinut, miten ihmeessä sikiöt selviytyvät eteläeuroopassa hengissä, kun siellä on varmaan vähän eri meininki noitten ruokien suhteen.
  Fazerin sponssaamaa Minttua on saatavilla ihan kirjastostakin. Ja hyvin varustetuista kirjakaupoista. :)

  Mari: Kiitos linkistä. Hauska huomata, miten nopeasti viesti ehti Fazerille asti. Hämmentävää kuitenkin on, että tuollainen "tuotemerkin juhliminen" on ihan siellä normikirjojen seassa.

  VastaaPoista
 6. Mulla on täysin sama suhtautuminen kemppariin ja en muutenkaan jaksa sellasta totaalikouhotusta mistään asiasta. Se kirja vaan tosiaan tuli mieleeni, sillä en mä ollut ajatellut itse pienillä aivoillani mitkä syyt vaikuttaa mihinkin, esim juuri suomalaisen ravintoympyrän maidon ja viljan määrään.

  VastaaPoista
 7. tuohan on ilmanen mainoskirja jota jaettiin jossain vaiheessa.. taitaa fasun logo ja se vuosijuhlakin lukea isolla takakannessa. eli dorgaa muttei kovin piilomainontaa

  VastaaPoista
 8. Meillä taitaa olla joku eri versio ja se on ostettu kaupasta. Meidän kirjassa takakannessa ei ole juhlatietoja tai logoa. Ainoa maininta on pienellä kirjoitettu teksti painostietojen kohdalla ja Otavan alla lukee sisäkannessa kustantajana myös Fazer leipomot Oy. Ainakaan minä en aina tule lukeneeksi noita kohtia kirjasta.

  Tuollainen logollinen versio olisi ihan ok.

  VastaaPoista