-Äiti, voitko sä luvata, että et ikinä enää huuda mulle? kääpiö kysyi minulta eilen matkalla kotiin leikkipuistosta. Auts. Ja sitten nopea itsereflektio. -En mä kyllä voi luvata, että en koskaan huutaisi. Tosiasia oli pakko myöntää. Lapselle ei voi luvata asioita, jotka eivät tule toteutumaan. -Mutta lupaan yrittää olla huutamatta, vaikka olisinkin tosi vihainen.
Tarina taisi alkaa torstaina. Olimme matkalla puistosta kotiin, minulla oli nälkä, kakkonen kitisi ja esikoinenkin oli väsynyt. Työnsin rattaita mäkeä ylös ja kannoin kädessäni kakkosen potkupyörää. Esikoinen talutti potkulautaansa rattaiden vierellä. Äiti odota mua, kääpiö kitisi, vaikka minä oikeastaan kävelin hänen takanaan. -Sä olet mun edellä, miten mä voisin sua odottaa, tiuskaisin kyllästyneenä lapselle. Olemme käyneet tätä samaa keskustelua viimeiset kaksi vuotta. Lapsella on pakkomielteinen suhtautuminen siihen, että kukaan ei saa kävellä hänen edellään. Muutama kymmenen senttiä etäisyyttä meidän välillämme laukaisee riipaisevan kiljunnan. Äitiiii, miks et sä odota muaaa. ÄÄITIII!! Mä en pysy perässsäää!!!!
-Nyt et aloita, me kävellään vierekkäin. Nyt lopetat ton valittamisen, tiuskaisin taas.
-Äiti, odota, kääpiö kiljui.
-Nyt hiljaa, nyt lopetat ton jankkaamisen. Mä en jaksa kuunnella tota samaa valitusta joka päivä, karjuin vihaisena lapselle.
Ja sitten lapsi hiljeni ja kuljimme hiljaisuudessa kotiin. Kotiovella huomasin, että esikoinen oli jotenkin poissaoleva ja hiljainen. -Onko sulla joku hätänä, kysyin. Lapsi kertoi pelästyneensä huutoani. Pyysin anteeksi ja halasin. Halasin uudestaan ja kerroin että en tarkoittanut pelottaa. -Äiti välillä hermostuu. Tuntia myöhemmin mittasimme esikoiselta kuumeen. Olin rähjännyt kuumeiselle lapselle.
Huuto ei ollut ensimmäinen, ei edes kymmenes. Vuosien varrella en ole ainoastaan korottanut ääntäni, vaan ihan rehellisesti huutanut lapselle suutuspäissäni turhautumistani, vihaani ja keinottomuuttani. Kun ei vaan tunnu millään menevän perille, että ohuessa takissa ja sukkahousuissa ei voi lähteä pakkaseen. Kun pienemmältä viedään ihan tahallaan kaikki kädestä. Kun lapsi ei vaan suostu uskomaan, että sohvalla ei pompita tai kun hän varastaa kaapista salaa karkkia. Ulkopuolelta katsottuna ihan pieniä asioita, mutta päivästä toiseen jatkuessaan kuppi täyttyy. Jokaiselta vanhemmalta löytyvät ne omat heikot kohdat.
Osallistuin muutama viikko sitten monitieteiseen symposiumiin, jossa lastenpsykiatri Raisa Cacciatore totesi, että kaikessa lapsen kanssa tapahtuvassa kommunikaatiossa pitäisi olla positiivinen vire, tai jos siihen ei pysty, niin edes asiallinen. Lapsen minäkuva muodostuu siitä, miten hänelle puhutaan. Hurja vaatimus, pohdin kuulemaani. Mutta aika vaikeaa on olla eri mieltä.
Itse pyrin rakentavuuteen poistumalla tarpeen vaatiessa paikalta, kun oikein alkaa kiehua. Tämä keino on välillä ihan hyödytön, koska vääryyksiä kokenut lapsi seuraa monesti perässä. Hengittelen ja välillä laulan. Viime aikoina olen yrittänyt opetella antamaan periksi. Raja turhan jääräpäisyyden ja kasvatusperiaatteista kiinnipitämisen välillä tuntuu välillä olevan hyvin häilyvä.
Nyt keinot jakoon: Miten te onnistutte olemaan huutamatta lapselle?