lauantai 29. joulukuuta 2012

Talviklassikko

Syksy ja talvi ovat kulta-aikaa, jos mieli lämpiää perheenäitien lasten sairastamista käsitteleville facebook päivityksille. Olen hämmästyttävän tarkasti perillä siitä, kuka on asioinut minäkin päivänä lastenklinikalla, onko kuumetta vai todella sitkeää yskää, onko tullut oksennusta vai kenties matolle kakkaa ja kenellä on diagnoosia mykoplasmasta (Mikä helvetti sekin on?) vähän perinteisempään korvatulehdukseen. 

Jännitän jo kovasti etukäteen, miten melko perusterveet lapsemme onnistuvat kunnostautumaan päivähoidon tautilotossa, koska töissä on vuoden vaihteessa sellaiset tilanteet, etten voisi juurikaan pyöriä kotihoitajana. Universumi päätti lievittää stressiäni ja sairastutti kääpiön korvatulehdukseen ja minut ja miehen sopivasti viikonlopuksi johonkin flunssantapaiseen (paitsi tietenkin miehellä tauti on paljon kovempi ja raskaampi). Perjantain ja lauantain välisenä aamuyönä mies kiikutti kipulääkittynä viisi tuntia tuskissaan itkeneen kakkosen Mehiläiseen kuulemaan, että joskus nuhakuume voi aiheuttaa ikäviä olotiloja ilman korvatulehdustakin.


Olen siirtynyt tautijännityksissäni välinpitämättömyyden tilaan. Lapset ehtivät varmaankin parantua sairastuakseen sitten ensi viikolla uudelleen. Onko lapselle mahdollista saada antibioottikuuri ylläpitolääkityksenä?

Ja nyt muuten vinkit jakoon siitä, mitä ensimmäisenä päivähoitopäivänä pitää pakata reppuun perus tossujen ja vaihtovaatteiden lisäksi. Emme halua vaikuttaa luopiovanhemmilta ihan ensimmäisenä päivänä. Ja onko niin, että päiväkotiin ei kannata mennä sellaisessa talvihaalarissa, jota ei saa kuivata kuivauskaapissa. Eli kannattaako haalia jostain joku ei niin vesitiivis (ja ei niin kallis!!!) haalari ja ostaa kurahousut lisäksi? Auttakaa urpoa.

21 kommenttia:

 1. Kuivauskaapissa kuivatettava haalari on plussaa, makuasia tosin. :) Tossut ja riittävästi vaihtovaatetta riittänee reppuun, kunhan kaikki vaatekappaleet on selkästi nimikoitu.

  t: Entinen lto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimikointi. Olen tietoisesti pyrkinyt olemaan ajattelematta sitä. :D

   Poista
 2. Jos kakkonen käyttää vielä vaippoja niin niitä, ei housumallisia. Tää on kai pkodeissa aika universaalia, nuo haalariasiat vaihtelevat ja niistä kannattaa kysyä kyseisestä lafkasta. Mä oon pitänyt pkodilla vararukkasia ja -lapasia. Ja paljon muuta, joka on siis pkotikohtaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän vaippa-asian olikin unohtanut. Kaupan kautta.

   Poista
 3. khyl niitä kosteussuojattujakin haalareita saa laittaa kuivauskaappiin, reimalla ja minymolla ainakin on pesulapussa moinen ohje.
  ja paljon varakamoja, siis housuja+paitoja+sukkia, villasukat+lapaset yms

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tytöillä on Ticketin haalarit. Täytyy tutkia pesumerkkejä. Kai siitä joku merkintä täytyy olla.

   Poista
 4. Ei meillä ole varahaalareita päiväkotia varten. Siellä se minirodinissa painaa menemään siinä missä jossain muussakin. Viime talven Ticketin haalari sai ylistystä päiväkodilta. Hommaa kurikset. Ne vedetään poikkeuksetta aina haalareiden päälle kesät talvet. Ihan sama onko haalarissa kymppitonni vesipilaria vaiko ei ole. Talvisin mikäli on paljon lunta, kurikset käyvät kotona pesukoneessa, mutta ne on syytä palauttaa pk-naulakkoon asap, sillä koskaan ei tiedä milloin kurakelit alkavat.

  Meillä pk-kassissa on tossut, varavaatteet (alkkarit, sukkikset, paita, hame/leggarit), hiusharja, unilelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok. Aloin pohtia, että onko tämä 2 haalaria, joku normikäytäntö. Tuntuisi kyllä tyhmältä ostaa toinen, kun on jo yksi hyvä. Kurahousut täytyy vissiin kuitenkin käydä hakemassa.

   Poista
 5. Kun napero aloitti vuosi sitten pkodissa, 2 viikkoa sitä ennen käydyssä aloituskeskustelussa saimme listat, mitä päiväkotiin pitäisi varata mukaan. Esim. kurikset olivat makuasia sen mukaan kestääkö haalari vettä vai ei. Aikoinaan esikoisen pph halusi kurikset koska ei voinut yksityisasunnossa vaatteita kuivatella. Pph:lle piti olla kaikki vaatteet kassissa eestaas raahattavaksi (ymmärrettävää ettei ala neljän penskan kamoja säilyttää eteisessään) mut pkodissahan on naulakoissa lokerot. Mutta ulkoreleiden pitäisi olla sellaiset, että ne joko pysyvät kuivina tai voidaan kuivattaa kattamaan kaksi ulkoilua päivässä. Siks mä oon vienyt sinne niin kurikset kuin vaihtokäsineetkin. Ja tosiaan reilusti vaihtovaatetta (meillä 4 vaatekertaa), koska ainakin taaperot usein sikailevat niin ruoka- kuin askartelupöydässä. Niin ja vaippojen olis oltava teippimallia siksi, etteivät ota housuja pois vaan vaippa vaihdetaan ja potatetaan housut nilkoissa.

  Ja se nimikointi on ehdoton myös siksi, ettei joku vie teidän kamoja ominaan himaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä jäi tutustumiset ja aloituskeskustelu väliin, kun saatiin tietää paikat vasta 5 päivää ennen, kuin päiväkoti meni joulun takia kiinni.

   Me ollaan panostettu kuivana pysyviin ulkokamoihin, mutta ilmeisesti jossain päiväkodeissa vedetään ne kurikset jalkaan kaikille. Saa nähdä.

   Ja kai se kynä on vaan otettava käteen ja alettava nimikoida niitä vaatteita. Vittu.

   Poista
  2. Oon 7,5 nimikointivuoden aikana rutinoitunut niin, että kerran vahingossa nimikoin miehenkin uuden paidan :D

   Poista
  3. Ai niin, onks teidän muksuilla totuttautumisviikko eli vähän kerrassaan pidennetään päivää vai menevätkö heti täysiksi päiviksi?

   Poista
  4. Alun perin oli suunnitelmana, että tutustuvat lyhyillä päivillä viikon ennen joulua, mutta kun paikkaa ei kuulunut, ehtivät lapset vain yhden kerran käydä katsastamassa paikat. Suoraan siis syvään päätyyn, mutta yritetään sumplia töissä mahdollisimman lyhyitä päiviä näin alkuun.

   Poista
 6. meillä toi nuorempi(7,5kk) on kunnostautunu näin ensimmäisen syksyn kunniaksi tuolla sairastamispuolella ja ihan ilman päiväkotia.on syöny melkein koko syksyn antibioottia ja silti sairastaa eli en kannata tota ylläpitolääkitystä,ei auta..:D herralla on listallaan silmätulehdus,kurkunpääntulehdus,pari muuta epämäärästä kurkkutautia,3pv jatkunu lähes 40 asteen kuume,2krt korvatulehdus joista viimesimpään on syöty 3kuuria antibioottia...olen myös tossa välinpitämättömyystilassa ja soittelen melkeinpä joka ma aamu terveyskeskukseen..vois varata meille jo vakiajan.päiväkoti uraa odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jösses. HC-kamaa tuo teidän sairastaminen. Terveysaseman tyypit tulee kyllä tuolla meiningillä tutuksi. Kannatan vakiaikaa! :D

   Poista
 7. Tällaset asiat vaihtelee paljon päiväkodeittain. Meidän taaperon päiväkodissa sallitaan housuvaipat, varavaatteista on puolessa vuodessa käytetty yksi, nimikoinnista ei olla natistu, tossut tulisi olla ja kurikset laitetaan märillä keleillä aika helposti päälle. Tutustuminenkin jäi päiväkodin kesäloman takia, joten käytiin tutustumassa tunnin verran ja seuraavana päivänä alotettiin heti normaalilla tuntimäärällä. :) Nenäliinoja kannattaa varata kotiin, päiväkotilapset tuntuis aina olevan räkäsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on näemmä teippivaippapaikka. Ainakin ulkovaatteet kehoitettiin nimikoimaan, mutta ei kovin kummoista ohjeistusta saatu ensimmäisenä päivänä.

   Poista
 8. Meillä kans toivottiin noita teippivaippoja päiväkotiin. Vaippa oli kuitenkin joka kerta niin päin seiniä laitettu, että käytännössä aina falskasi jostain, joten miehen kanssa yksituumaisesti vietiinkin vaan niitä housuvaippoja. Ymmärrän kyllä hoitajia, en mä itsekään tuolle meidän melkein 2-vuotiaalle saisi enää teippivaippaa mitenkään päälle, kun eihän se pysy paikallaan yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä, miten teippivaipat toimii, kun ei meilläkään niitä ole aikoihin käytetty.

   Poista
 9. Ja vielä yksi kertomus mukaan:

  Meidän päiväkodissa on kyselty ainoastaan tossujen perään. Epäonnistuneet päiväkodinaloittajavanhemmat haki ne kaupasta samana iltana.. ;) Varavaatteista/hanskoista/välifleeceistä kysyttäessä sanottu vaan, että parempi liikaa, kuin liian vähän. Koska meillä ei ole erikseen mitään pk-vaatteita, kaikki on nimikoitu ja kiertää päiväkoti-koti-pesukone-päiväkoti -rinkiä. Yksikin maitolasi syliin, niin on paita, aluspaita, sukkahousut ja housut märät.

  Koska meillä on panostettu siihen vesitiiviyteen, ei olla (vielä) ostettu kurahaalareita. Ilmeisesti ovat kuitenkin käyttäneet pk:n varakurahousuja. Suojaahan ne sitä vaatetusta siellä alla. Kumpparit tuntuu olevan myös tärkeät! Vaikkei sataisikaan on siellä puistossa, tai matkalla sinne, kuitenkin joku lammikko ja siellähän ne kaikki lapset seisoskelee (ja pienemmät istuu). Ainakin meidän puistossa.

  Onnea aloitukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli sentään tossut valmiina. :D

   Ovat ilmeisesti innokkaita vaihtamaan vaatteita päiväkodeissa. Itse en jaksa ihan pienestä maitosatsista vaatteita vaihtaa. :)

   Poista