keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Loma -lapsella vai ilman?

Kesäkuukausien alettua on puistossa puhuttu paljon lomailusta. Aiemmin, siis ennen kääpiön tuloa, lomailu tarkoitti istuskelua baareissa myöhään yöhön ja aamiaisia, jotka ajoittuivat lounasaikaan. Ei ollut väliä mitä kello on tai mikä viikonpäivä on menossa. Lapsen kanssa lomailu on toista maata. Vain yksi asia on pysynyt samana. Ei ole mitään väliä mikä viikonpäivä on, koska kääpiön aikataulu ruokailuineen ja päiväunineen on aina sama. Jostakin käsittämättömästä ja raivostuttavasta syystä kääpiö ei ymmärrä laiskan lauantaiaamun konseptia. Kääpiö haluaa aloittaa aamunsa kello kuudelta oli pyhä tai arki.

Loma ei siis varsinaisesti ole irtiottoa arjesta. Lapsi kun vaatii tutut rutiinit oltiinpa kesämökillä tai Rodoksella. Tämä todellisuus jakaa vanhemmat kahtia. Osa vanhemmista kokee tarpeen päästä lomailemaan aikuisten kesken ilman lasta. Osa ei pane pahakseen lapsen tuomia rajoitteita liikkumiseen.

Minä kuulun tavallaan molempaan leiriin. Minusta tuntuu luonnolliselta lomailla yhdessä perheenä. Siitä yksinkertaisesta syystä että olemme perhe. Tuntuisi omituiselta lähteä miehen kanssa viikoksi reissuun ilman kääpiötä, samaa porukkaa kun ollaan. Toisaalta valehtelisin, jos en myöntäisi kaipaavani välillä irtiottoa ainaisesta menojen ajoittamisesta kääpiön mukaan. Ennen kääpiötä oli ihanaa juoda myöhäisellä lounaalla pullo viiniä ja torkahtaa tyytyväisenä sohvalle. Silloin sai myös syödä rauhassa ja lukea kirjaa milloin vaan huvitti. Ei enää.

Minulla on kokemusta vasta muutamasta lapsen jälkeisestä lomasta. Ne kaikki on vietetty yhdessä kääpiön kanssa. En osaa sanoa milloin niitä vanhoja kunnon lomia on seuraavan kerran luvassa, mutta minun laskujeni mukaan ei vielä muutamaan vuoteen. Onko lapsia pakko viedä muumimaailmoihin ja puuhamaihin? Ehkä tähänkin tottuu?

Tällä lomalla me kuitenkin poikkeamme Ähtärin eläinpuistossa, koska pelkkä lokin näkeminen saa kääpiön haukkomaan henkeään. Pupua huohottaen osoittavan kääpiön seuraaminen on puolestaan minun mielestäni hauskaa. Tämä on varmaankin lapsiperheen win-win situation.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti