tiistai 4. marraskuuta 2014

Kehitysvammaisista ja tisseistä

Törmäsin internetsissä Imettäjiin. Ohjelmasarja imettämisestä. Ensimmäinen ajatus oli, että eihän sellaista ohjelmaa voi olla olemassa. Tämän täytyy olla vitsi. Kuka haluaa tehdä ohjelmasarjan lapsen syöttämisestä? Kuka haluaa katsella sarjaa lapsen syöttämisestä? Onko joku todella niin imetyspäissään, että jaksaa katsella sitä jopa televisiosta? Sitten pohdin, mitä ihmettä ohjelma sisältää? Saavatko katsojat seurata imetystapahtumaa? Fanaattista "rintamaito on vauvalle parasta ruokaa" vouhotusta? Häh? 

Katsastin ohjelman Areenasta. Ohjelmassa saimme tutustua odottavaan äitiin, jolla on silikonit ja joka aikoo ottaa synnytykseen mukaan omat vanhempansa. Silikoneilla voi imettää, ohjelmassa kerrottiin. Mukana oli myös lapsensa kanssa kahdestaan asuva äiti, joka imetti 3,5-vuotiasta poikaansa iltaisin ja aamuyöllä. Ja sitten oli joku odottaja, jota oli imetetty, mutta hänen puolisoaan ei. Lopputekstien rullatessa olin edelleen hämmentynyt. Ehkä ohjelman sisältö on jo liian kaukana omasta arjesta ja kokemusmaailmastani, mutta onko oikeasti olemassa ihmisiä, jotka pitävät ohjelmaa katsomisen arvoisena? Seitsemän jatko-osaa sisältäen lisää imettämistä? Häh? 


Mutta sitten iloisempiin uutisiin Ylen syksyn televisiotarjonnasta: Ovatko kaikki jo katsoneet Jaria ja Karia? Ehkäpä oudointa lastentelkkaria pitkään aikaan, mutta sillä tavalla hienolla, laadukkaalla ja taidolla tehdyllä tavalla. Jari on kehitysvammainen, mutta hommassa subjektina täysillä mukana. Monenlaisia tasoja lapsille ja aikuisille.  Lapset räkättävät, kun Jari hokee peffa ja pönttö. Eräs 3-vuotias on päättänyt, että äiti odottaa kaksosia, joiden nimet ovat Jari ja Kari. Rakastan.

Mitä sanoo tv-raati? Onko Imettäjille tilausta? Loukkaantuvatko kehitysvammaiset?

10 kommenttia:

 1. Jari ja Kari on aivan mahtava! Iloista, kun näkyy kerrankin erilaisia ihmisiä lastenohjelmissa. Ja vielä aidolla ja samaistuttavalla tavalla esitettynä. Meidän kolmevuotias fanittaa kovasti!

  VastaaPoista
 2. tv-raati ilmoittaa päätyneensä ratkaisuun, jossa imettäjät on ylen vastine erilaisille äideille jne mitä pyörii muilla kanavilla.
  toki vähän jatko-osia odotellen, että onko ne vaan tarinoita perheiden arjesta jossa vasemmalla kädellä syötellään lasta, vai onko niissä jotain imetysprobleemia. tyyliin imetyksen käynnistyminen kun on silarit, tai lapsen isestään vieroittuminen, tai joku osittaisimetys tms.
  että saisko joku oikeasti jotain hyötyä tästä, voitaisko imetystä tässä lobbailla vähän ylemmäksi koska tunnetustihan ne suomen imetysluvut lähinnä itkettää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä Imettäjissä oli vähän sosiaalipornoviboja, joita noissa "erilaiset äidit ohjelmissakin" on. Mutta aika kökösti toteutettu, mun mielestä.

   Mä ehkä vähän vierastan Ylen roolia "valistuskanavana", mutta tavallaan ihan hyvä, että imetyksestä jaetaan tietoa. Mutta ehkä kääntyisin siihen, että neuvolassa olisi laadukkaampaa ohjausta.

   Poista
 3. Niin tai näin, joku loukkaantuu aina :) Tällä kertaa ehkäpä imettävät kehitysvammaiset :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä taas syyllistetään!! Veteraanitkin tässä suuttuvat!!!

   Poista
 4. Mä en ole katsonut imettäjiä koska en katso tosi-teeveetä, mutta musta se on kiva aihe, fokusoidumpi näkökulma näihin iänikuisiin mamma-realityihin. Mut mä oonkin imetys-ihminen ja lämpenen yleensä kaikelle imetys-jutulle :)

  Ja aiempaan kommenttiin viitaten, ei neuvola ja Ylen imetysohjelma ole mitenkään jokotai-juttu. Imetysasenteissa on tapahtunut muutos viimeisien vuosien saatossa, muistan että esikoisen vauva-aikana taaperoimetys oli vielä koko lailla friikkien juttu, mutta kuopuksen vauva-aikana siitä alkoi tulla valtavirtaa. Jota itsekin sitten uiskentelin.

  Naurettiin lasten kanssa pissat housuun katsoessamme Jaria ja Karia. Etenkin kun mä oon katsonut myös niitä adult-versioita, jossa Kari on vielä selkeämmin kehari. Kukkuu! Iso lintu! Kova ääni! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole yhden jakson perusteella vakuuttunut siitä, että imetyksestä riittää aihetta 8-osaiseen realityyn. Tai sitten johtuu vaan siitä, että en ole kohderyhmää, kun en ole imetysasioista ollut kovin kiinnostunut omien lasten ruokkimisen jälkeen. Mutta hyvä jos joku saa tästä ohjelmasta lisää tietoa. Se jysäys oikean elämän realityä, joka ensimmäinen imetys ja sen aloittaminen minulle oli, ei ollut maailman positiivisin kokemus.

   En mäkään ajattele, että se on joko neuvola tai tv. Lähinnä vaan koen, että Ylen ohjelmissa yritetään välillä paremmalla, välillä huonommalla menestyksellä välittää kansalaisille virikkeellistä ja opettavaista ohjelmistoa. Tähän kastiin lasken imettäjät, ja mun mielestä tämä ei ole sitä onnistunutta ohjelmistoa. En tiedä, mien se pitäisi tehdä paremmin. Eli nurisen vaan.

   Täytyy youtubettaa niitä vanhoja Jareja ja Kareja. En oo niitä nähnyt!!

   Poista
 5. Mä oon yleensä hirvee realityhaukka joka katsois suunnilleen suolihuuhteluakin livenä, mutta Imettäjät ei kyllä ole herättänyt kauheasti kiinnostusta.
  Mä oon kaikkia lapsia imettänyt onnistuneesti heti alusta, kahta isointa yli vuoden ja tätä menoa varmaan kuopustakin, antanut tarpeen vaatiessa korvikettakin, enkä koskaan potenut mitään tissituskaa (paitsi ne alkuvaiheeseen liittyvät fyysiset epämukavuudet, josta ei kuitenkaan ole jäänyt traumoja).
  Ehkä siksi ei kiinnosta: Tiedän, että monilla on asiaan liittyviä aatteita, ongelmia ja tilanteita, mutta ne ei muuta mun elämää enkä usko, että taaperoimetyksen seuraaminen tarjoaisi mitään ihmeellistä - se ei ole mun juttu, ja luultavasti nytkin tissibaari suljetaan aika pian ekojen synttärien jälkeen. Tosi hyvä, jos joku jaksaa pidempään, kannustan kaikkia imettämään niin pitkään ja paljon kun pystyy, mutta en ehkä ehdi/jaksa/viitsi seurata sitä telkkarista.
  Mutta toivon, että imetysongelmista kärsivät löytävät ohjelmasta apua ja/tai vertaistukea ja että ohjelmalla olisi yhteiskunnallista vaikutusta, imetysmyönteistä mielellään. Ihan vaikka verorahojen takia jos ei muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haluaisin tutustua paremmin suolihuuhteluperheiden arkeen. Kansalla on oikeus tietää.

   Mulla oli aatteita, ongelmia ja tilanteita imetyksen suhteen ja ammattiapua kävi konsultoimassa kotona asti. Mutta telkkarista toisen imetyksen seuraaminen menee vähän ohi. Mä olen tässä miettinyt, alkaako kukaan imettää jonkun ohjelman inspiroimana. En tiedä. Ehkä alkaa. Mutta mun mielestä tuntuu oudolta väijyä, kun 3-vuotias makoilee perhepedissä mutsinsa kanssa ja imee maitoa. Menee vähän liian intiimiksi.

   Poista