torstai 7. elokuuta 2014

Oodi nugeteille

Blogiani pitempään seuranneet tietävät, että touhotan mielelläni ruoasta. Ruokajutuille on blogissa oma tunnisteensakin. Hörhöilen mielelläni lasten synttäritarjoilujen parissa  ja pusaan piirakan aina kun ilmassa on pienikin juhlan poikanen. Heittäydyinpä ihan hipiksikin ja syötin kakkosvauvalle melkein pelkästään sormiruokia. Kotiäitivuosina leikkipuiston grillipäivänä itse tehdyille hampurilaispihveilleni naurettiin.

THL:n tutkija Heli Kuusipalo on päässyt viime päivinä otsikoihin ehdotuksellaan lasten ruokalistojen lopettamisesta ravintoloissa. Olenpa minäkin lasten ravintola-annoksista joskus paasannut. Mutta silloin oli kyllä kyse ihan vaan ravintolan vedätyksestä katteen parantamiseksi. THL:n Kuusipalo linjaa, että nakit ja nugetit ovat liian rasvaisia ja suolaisia, eikä lasten pitäisi niitä ravintoloissa syödä.


Sillä on väliä, mitä lapset suuhunsa laittavat, mutta onko sillä nyt kuitenkaan kovinkaan paljon väliä, mitä siellä ravintolan lasten ruokalistalla on? Viiden äitiysvuoteni aikana olen törmännyt vain muutamaan ravintolaan, jossa lapselle ei saisi tilattua puolikasta annosta tavallisesta ruokalistasta. Joten eikö se nyt ole ihan vaan meidän aikuisten vastuulla, mitä lapsille tilataan?

Ja toiseksi –Jos lapsi haluaa tilata ravintolassa nakit ja ranskalaiset, mitä ihmeen pahaa siinä on? Ravintolaan on mukava mennä syömään sitä ruokaa, jota tekee mieli ja joka maistuu hyvältä. Itse en ainakaan tee tilausta sen perusteella, mikä on vähärasvaista ja terveellistä. En siis tohdi vaatia sitä lapseltakaan. Nautin myös perheen kanssa ruokaillessani oman ravintola-annokseni mieluummin ilman lapsen jatkuvaa marinaa ruoan epäilyttävästä mausta ja järkyttävistä ainesosista. Nakit ja nugetit ovat parhaimmillaan all-win-situation. Kukaan tuskin luulee, että lapsen täysipainoinen ruokavalio muodostuisi yksinomaan prosessoiduista eineksistä.

6 kommenttia:

 1. Heitin kysymyksen vanhaan plokiin...Uusin sen tänne "etusivulle" ! Elikkäs, etsin vanhoja nokian saappaita mökkikäyttöön,koska uudet maksavat maltaita ! Vieläkö on tallella keltaiset hait,jo olisiko ne sopuhintaan myynnissä?
  Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä samoja viestejä tulee näemmä vuodesta toiseen. Kannattaa varmaankin katsastaa Huuto.net.

   Poista
 2. Ensimmäinen minun silmiini osunut järjen ääni tähän keskusteluun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä on niin outoa, että jengi touhottaa ravintolaruokailusta, kun se muodostaa aika häviävän osan lasten kokonaisravinnosta. Suomi on täynnä ravintoloita, joissa ei ole lasten listoja.

   Poista
 3. Kiitos Liisa. Todellakin järjen ääni tähän keskusteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Nyt mua alkoi kiinnostaa, että missä sitä järjetöntä keskustelua on luettavissa?

   Poista