maanantai 22. lokakuuta 2012

Ajan hermolla

Ensi viikolla on kääpiön kaverin 4-vuotissyntymäpäivät. Lahjavinkkejä tiedustellessani minulle kerrottiin pet shopeista. Niitä on kuulemma kaikilla päiväkodin tytöillä ja syksyllä hoitouransa aloittaneella päivän sankarilla taas ei. Täytyi katsoa googlesta.  Littlest pet shopit ovat muovisia, isopäisiä eläimiä, joille on tarjolla mm. jonkinlaisia keijupakkauksia. Onko kyseessä jonkinlainen tv-sarjaan pohjautuva tuoteperhe? -En tiedä. Kuumassa huudossa joissakin piireissä ovat kuulemma myös karvaiset, pastellinväriset marsut, jotka asuvat linnassa. Meillä ei ole niitäkään.


Mistä nämä lasten ilmiöt syntyvät? Minä olen autuaan tietämätön lasten uutuuslevyistä ja leluvillityksistä. Ehkä siksi, että olen käynyt äitiysvuosieni aikana lelukaupassa neljästi. Meillä lapset katsovat Pikkukakkosta, dvd:ltä Muumia ja kuuntelevat M.A. Nummisen Valtavaa jänistä. Täytyisikö heille soittaa Frontside ollieta? Missä tämä lasten trenditieto oikein liikkuu? Päiväkodissako? 

28 kommenttia:

  1. Päiväkodissa. Aina joku katsoo kaupallisia kanavia ja siellä mainostetaan (enenevässä määrin joulua kohti mentäessä) näitä muotileluja, sitten on ne lelukuvastot mitä jouluna tulee pilvin pimein postissa. Mutta sanoisin, että päiväkoti on se suurin levittäjä. Aina pitää olla samaa kuin muillakin. Huoks. Onneksi meidän kuopus on jo eskarissa. (tosin teini kertoo, että Kaikilla Muilla on ainakin kaksi pelikonsolia? Kaikki Muut saa katsoa Duudsoneita?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan toi aika älytöntä, että lapset on todella vapaata riistaa mainostajille lastenohjelmien mainostauoilla. Meille ei tule mainoksia ja nyt on kyllä lisää syitä sille kyltille postiluukun vieressä.

      Poista
    2. Ainakin jotkut niistä lelukuvastojen lähettäjistä on niin ovelia, että ne pistetään tulemaan ihan nimellä ja osoitteella. Että siinä ei paljon "ei mainoksia" auta, kun kuvastoa puskee postiluukusta... Tuo meidän poju katseli juuri iltapalla yhtä "lelulehteä", onneksi se ei vielä ymmärrä että ne asiat on ostettavissa kaupasta, ja kaiken lisäksi pelkää kaikkia ääntä pitäviä leluja. Se olisi varmaan ihan shokissa jossain marsuhyllyllä :D Eikun hamsteri, hamsteri!

      Poista
    3. Meillä tietää aina milloin Afrikan poika on ollut hommissa, kun hän ei ikinä huomaa tai ymmärrä sitä EI mainoksia kylttiä.

      3-vuotias jo tajuaa, että asioita ostetaan. Ja 3-vuotias myös haluaa lähes kaiken, mitä näkee. Tänään lapsi on halunnut mm. kimaltelevat balettitossut, helikopteriajelulle, barbin, lisää sukkahousuja ja tietokoneen.

      Mutta isopäisistä eläimistä ja marsuista valitsen kyllä ne isopäät. Ne marsut voivat kuulemma keskellä yötä alkaa spontaanisti ääntelemään omiaan. Siis hamserit.

      Poista
    4. Lelukuvastoista vielä, että olinpa pludota pyllylleni kun viisivuotias poika jo sivuutti kaikki pinkit sivut 'tyttöjen, tyttöjen'. Karmeeta lastenlokeroimista jo pienestä asti, ja ne vielä mokomat menee siihen vipuun. Ja ei,meidän lapset ei ole Ruu tai Puh tai muuta vaan ihan norminimet. Tyttö käytttää enimmäkseen tunikoita (10v) ja pojilla on aina housut, ei hameita. Mut silti. Miksi kaikki on leimattu tyttö- tai poikaleimasimella? :-o

      Sama anonyymi kuin ylhäällä, joskus käyttänyt nimimerkkiä LeenaK

      P.S. Noita hamstereita meillä on muuten sekä tytöllä että pojalla, tosin pojan on 'taisteluhamsteri' mutta ihan samallalailla periiaatteessa toimii, ne on ihan kivoja, :) on meillä petsejäkin vissiin molemmilla, ja bleidejä on ollut kaikilla. Hajuhemmoja en suostunut ostamaan :-D mutta nyt kuopus kinuaa jotain 'monshuunoja' mitä ne liekään.

      Poista
    5. Se on kyllä totta. Tytöt ovat niissä lehdissä keittiöleikeissä ja pojat rakennuspuuhissa. Älytöntä.

      Hajuhemmot!?! Monsuunit??? APUA.

      Poista
  2. Ne on muuten hamstereita, ei marsuja.

    Meille trendikrääsä on löytänyt tiensä kavereitten antamina synttärilahjoina. Pet shopit ja muut möykyt olivat vielä kaksi vuotta sitten itselleni täysin kartoittamatonta maaperää, vaikka taloudessa asui (ja asuu) kaksi kovimpaan kohderyhmään kuuluvaa lasta. Ilmeisesti _kaikilla_ muilla on ja näistä kaikista muista oli itsestäänselvyys antaa lahjaksi näitä isopäitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori, tuli asiavirhe. :D

      Yritän tässä pohtia, että otanko esikoisen mukaan lahjaostoksille lelukauppaan vai en. Kyllä se niitä varmaan kohta tajuaa kinuta, kun menee päiväkotiin.

      Poista
  3. Ehkä tiesitkin, ehkä et, mutta Frontside ollie kertoo suihinotosta, mikä on tietysti hieno biisinaihe yläasteikäiseltä pojalta... Ehkä kannattaa jättää tämmöinen teinien tarjoama seksuaalikasvatus siihen kuin lapset on yläasteella ja sitä ei enää voi välttää :D T. nuorisotyöntekijä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis Mitä? Täytyi googlettaa ne sanat, enkä mä nyt ihan tajunnut. Onko frontside ollie kiertoilmaus suihinotolle??? Siis että Robin seisoo vieressä ja katsoo, kun joku tyttö ottaa sen kaverilta Tommilta suihin? Ok.

      Poista
  4. Joo. Fronside ollie kertoo suihinotosta ja Tiktakin Hei lopeta oli oman aikansa vertauskuva anaaliseksille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se varmasti oli. Nylon Beatin Teflon lovehan kertoo itse asiassa patologisesta kumifetissistä.

      Poista
  5. Frontside ollie on skeittitemppu. Kait sitä asioille voi keksiä mitä nimityksiä vaan. Samalla logiikalla beaver (majava) on törkeä sana. Kyl se Robin laulaa skeittailusta. Kaksimielisyys on nuorisotyöntekijän tapauksessa ollut kuulijan korvissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä frontside ollieita minäkin kokeilin joskus 80-luvulla. Enkä ottanut silloin suihin keneltäkään.

      Poista
  6. Mun täytyy sanoa, että vihaan näitä muovikrääsöjä, mutta kun näin kuinka kaksivuotias leikki tälläisellä marsulla ja hymyili kuin aurinko. En voinut vihata sitä, vaikka halusin.

    -S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne marsut taitaa pitää jotain ääntäkin. Se on aina huono piirre lelussa.

      Poista
  7. Meidän tyttö täyttää ensi kuussa viisi ja on vielä onnellisen ulkona lelutrendeistä, vaikka leikkikoulussa käykin. Pari barbia on saanut kavereilta lahjaksi mutta siinä se. Tulevat synttärit vähän hirvittävät juuri lahjavuoren suhteen, tyttö kun haluaa kutsua paljon kavereita kekkereihin. Mä oon sen verran ankea ihminen etten ole koskaan ostanut mitään trendileluja synttärilahjaksi. En tiedä, muuttuuko linja, kun tyttö alkaa mennä itsenäisesti synttäreille, jolloin ankean leiman saa hän eivätkä vanhemmat.

    (Juuri eilen oltiin tytön kaverin 5-vuotissynttäreillä ja hän sai ainakin neljä paketillista noita pet shop -juttuja ja loput oli jotain barbi/fashion tms. kamaa. Ja sitten oli vielä se meidän lahja.)

    -nonni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon myös se ankea mutsi, joka ostelee jotain kehittäviä askartelujuttuja ja klassikkokirjallisuutta. Meidän lapsilla tulee olemaan vaikeaa. :D

      Poista
  8. Mä repsahdin kokonaan noille Liisan khyyleille vastauksille tossa frontside ollie - jutussa :D

    Päiväkodista ja koulusta noi lelujutut tosiaan tulee. Pojilla niitä on vähemmän, lähinnä esikoisen ollessa tarhaiässä esim. Power Miners -legoja tms. Koulussa kiinnostuksen kohteet alkavat sitten eriytyä, esim. mun poika on tietsikkanörö eikä hirveesti intoile konsoleista (vaikka on meillä Wii ja pojalla Nintendo DS).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mähän oon aika khyyl.

      Ja täti on myös niin messissä nykynuorison elämässä, että tietää 1-2-luokkalaisten poikien diggailevan tällä hetkellä jostain hyrrähommista. Tai bleidaamistahan se itse asiassa on.

      Poista
    2. se bleidaaminen on in meijän puistossa pienemmilläkin:D meijän 3 vee tyttö ilmotti että haluu joulupukilta bleidin.myös sylvanian families on kova juttu.meillä mä välttelin petshoppeja niin pitkään ku mahollista.kiero 3 vuotias ilmotti kerhosta tullessaan et äiti kaverilla on petshop mäki haluun.lähettiin sitten ostoksille ja myöhemmin kävi ilmi et eipä sillä kaverilla niitä ole ja nyt meillä asuu niitä jo 6kpl:tta...:D karseita krääsä otuksia...

      Poista
    3. Se bleidaaminen on mun mielestä ihan hauska juttu. Onhan lapset leikkineet hyrrillä aina. Nyt vaan markkinamies on tajunnut, että hyrrän käynnistämiseen tarvitsee jonkun mörssärilaitteen ja alustoja ja muuta.

      Googletin ton sylvianin. Noita oli mun mielestä jo 80-luvulla ja oli ne silloin aika ihkuja, vaikka mulla ei niitä tietenkään ollut. Kohta varmaan on. :)

      Poista
  9. Mä olen lapseton parikymppinen neiti, joka siivosi noin kaksvitosen miehensä kanssa tämän lapsuudenkodin huonetta männäkesänä. Voi herranjumala oikeasti, nurkista löytyi hillitön määrä 90-luvun hittileluja, esimerkiksi sellaisia toistasataa markkaa maksaneita 3D-palapelejä, jotka esitti rakennuksia mm. riemukaarta. Palapelit, muutamat konerakennuslegot (sellaiset, joista voi rakentaa vain sen yhden robottikoneen ohjeilla, ohjeet kadonneet), kasa Happy Meal -leluja yms. lensi kyllä karusti roskiin. Hirvittää lisäksi, mitä kaikkea miehen lapsuudenkodin vintit kätkevät, ilmeisesti ainakin klassikkoleluja koronasta legoihin, duploihin jne. sekä action man -nukkeja ja muita aikansa hittejä lisää. Omienkin vanhempien nurkissa on varmasti useampi kuutio kaikenlaista leluja ja vempelettä. Tuota lelumäärää ajatellessa pistää miettimään, tarvitsevatko mahdolliset omat lapset ikinä koskaan milloinkaan yhtään uutta lelua, jos vanhojakin löytyy aivan tolkuttomasti... ja lisäksi, miten ihmeessä sukulaiset saataisiin tajuamaan se?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ei olla lelukaupassa pahemmin jouduttu asioimaan, kun joulu ja syntymäpäivät pitää aika hyvin tavarantoimituksen kunnossa. Meilläkin on mun omien vanhempien luona monta laatikkoa My little poneja ja barbeja, jotka varmaan kohta kaivetaan taas esiin.

      Poista
  10. Meidän kolmevuotiaat oppivat Frontside ollien (siis sen biisin) päiväkodissa. Nyt sitä lauletaan kotona ja katsotaan Youtubesta, hehe.. xD Ja tää on meillä kova Youtube-hitti myös: (varsinainen biisi alkaa minuutin kohdalla): http://www.youtube.com/watch?v=D4v1SonfpOY

    Hämähämähäkit ja ukkonooat ynnä muut vanhat ja uudet lastenlaulut on toki pop myös, onneksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Töttöröö!!! Pojat vetää laivalla naamaan töttöröö!!! Onko viittaus homoseksiin????? :D

      Poista
    2. Juu'u, niin se on. Että itteäni on syyttäminen (mitäs annoin kuunnella tommoista)kun tuovat sitten joskus miniäehdokkaiden sijasta näytille vävykokelaita.

      Poista
    3. Toi frontside ollien kuuntelu mukaan laskettuna, se on tällä hetkellä ehkä jopa todennäköisempää. Vaikka eihän siinä tietenkään mitään vikaa ole.

      Poista