maanantai 15. lokakuuta 2012

Hoitotaito 1.0

Olemme pyrkineet kasvattamaan kahdesta tyttärestämme low-maintenance lapsia -suomeksi käännettynä vähän vaivaa lapsia. Vähän vaivaa lapset syövät varhain itsenäisesti ja pukeutuvat, oman ikänsä huomioiden, mahdollisimman paljon itse. Jos he tarvitsevat jonkin tavaran, he käyvät hakemassa sen itse. He nukahtavat iltaisin sänkyihinsä ilman aikuisen turhaa vieressä norkoilua. Päiväunille jäädään sanojen, nuku hyvin, saattelemana. Tämän kaiken eteen on tietenkin nähty paljon vaivaa.

Muutamien asioiden kanssa en ole kuitenkaan jaksanut nähdä vaivaa. Kakkonen on nukkunut kolmekuisesta lähtien kaikki päiväunensa ulkona rattaissa, koska en jaksanut maanisen esikoisen häirintäyritysten setvimistä unia kaipaavan pikkuvauvan kanssa, ja se rattaissa nukkuminen on vaan kätevää. En ole myöskään kummankaan lapsen kohdalla jaksanut innostua potan käytöstä ennen kahta ikävuotta. Kääpiö taisi istua kunnolla ensimmäisen kerran potalle 2v ja 4kk ikäisenä, kun aloimme ottaa häneltä päivisin vaipat pois ja ilmoitimme, että nyt isot tytöt käyvät potalla.


Koska lasten tammikuinen päiväkotiin meno häämöttää jo alle kolmen kuukauden päässä, aloimme pohtia, mitä kakkosen olisi hyvä osata jo valmiiksi, jotta päiväkodin aloitus sujuisi mahdollisimman mukavasti. Päiväunet olisi varmaankin tajuttava osata nukkua myös patjalla pötkötellen ja kai niistä wc-taidoistakin olisi jotain hyötyä, jotta ei tarvitsisi märät housuissa norkoilla kovin pitkään. Tällä viikolla aion ryhdistäytyä vessa-asioissa. Päiväuniprojektia taidan vielä lykätä, onhan tuossa talvemmalla vielä aikaa.

Usein kuulee myös kerrottavan, että päiväkotiin menevien lasten vanhemmat ostavat päiväkotivaatteita. Mitä helvettiä se tarkoittaa? Ovatko housut ja paidat päiväkotimaailmassa jotenkin erilaisia kuin meidän muiden suomalaisten keskuudessa, vai mistä siinä on oikein kysymys?

47 kommenttia:

  1. En voi vastata kuin omasta puolestani, mutta ainakin meidän lapsille jouduttiin hankkimaan vähän lisää vaatteita päiväkodin alettua. Syynä siihen on se, että päiväkodilla pitää aina olla reservikledjuja (sisävaatteita ja lisäksi kurikset+kumpparit). Meidän vaatevarastoissa tuntui heti se, kun ne päiväkodilla säilytettävät varavaatekerrat poistu kierrosta. Lisäksi jotenkin ne lasten vaatteet sotkeutuu päiväkodissa enemmän - ei meidän 4-vuotias himassa(kaan) käytä ruokalappua, muttei sillä koskaan oo kotona paita niin ruuantahrima kuin päiväkotipäivän jälkeen. Evt mitä siellä tapahtuu.

    Oletettavasti jotkut ostaa "hienompia" vaatteita päiväkotiin, kun siellä ollaan näytillä. Mun periaatteena taas on se, etten mä kyllä mitään kalliita merkkirytkyjä ainakaan viitti makuuttaa siellä lokerossa vaihtovaatteina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurikset ja lisäkumpparit täytyy varmaan sitten hankkia, mutta ehkä muuta hankin jos vanhat vaatteet ei riitä. Mutta siistimpiä vaatteita en kyllä minäkään päiväkotiin laittaisi.

      Poista
    2. Meillä taas on toisinpäin: päiväkodissa ollessaan poika ei sotke vaatteitaan, toisin ko kotona ollessaan :D.

      Poista
  2. Tähän vaateasiaan voin sanoa, että en tiedä! Paitsi, että vaatteita tarvitaan enemmän, koska päiväkodin ihanat hoitajat ovat paljon kiinnostuneempia opettamaan lapsille uusia asioita, kuten nokkamukista juominen itse - taito, jonka alttarille uhrattiin vaihtohousut / päivä ainakin kolmen viikon ajan.

    Mutta sitten se yhtäkkiä oppi ja näytti kotonakin, että mää osaan nyt, ei tarvii juottaa.

    Että mä tulkitsisin ehkä niin, että tarpeeksi vaatteita ellei halua niitä joka ilta ihan pestä.

    (Toi vessa-asiakin kai riippuu vähän paikasta. Meidän mestassa koko ryhmä istuu potalla ja siinä ne kai aika nopeasti oppii siihen koko sakki.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryhmäpaine on kyllä tehokas opettaja. Joten tämän perusteella voisin jättä sen pottapuolen ammattilaisten hoidettavaksi.

      Poista
  3. Mä oon miettinyt tota pottahommaa kans, kun ymmärtääkseni valtaosa lapsista oppii kuivaksi siinä kahden ja kolmen ikävuoden välissä. Että miksi sitä seitsemänkuista pitää istuttaa potalla? Ensimmäistä istutin, ja hän oppi sekä päivä- että yökuivaksi n. 2,5-vuotiaana. Vahinkoja on sattunut hyvin vähän, ehkä viisi, ja olen miettinyt että johtuisko se siitä, että lapsi oli "kypsä" siihen pottahommaan.

    Toista en oo jaksanut pistää potalle, sillä en oikein jaksa uskoa, että sillä olis mitään sen suurempaa merkitystä. Kuulemma se "yökuivuus" on kiinni myös fysiikasta, liittyy jotenkin johonkin hormoniin tms. ja sitä ei siis voi oppia ellei kroppa ole valmis. Voi kyllä olla että oon ihan metsässäkin tän luuloni kanssa, mutta sillä olen perustellut itselleni laiskuuteni potta-asioissa. :)

    Päiväkotivaatteista en tiedä muuta, mutta ymmärtääkseni päiväkodissa kulutus on kovaa ja kannattaa olla sellaisia vaatteita, jotka on helppo pukea ja riisua. Esimerkiksi syödessä hoidossa tulee ehkä enemmän sotkua kuin kotona, ainakin meillä on niin. Mutta ei meillä kyllä muutenkaan mihinkään valkoisiin paitapuseroihin ja lakeerikenkiin pukeuduta (paitsi appivanhemmilla hehe).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo itse pukeminen on muuten hyvä pointti. Kuopukselle eivät tahdo päiväkodissa pukea sormikkaita, kun se on työlästä, eikä esikoiselle nauhalenkkareita (kaiken muun se osaa pukea itse), eli helppous kannattaa huomioida. Tosin kuten tekstisi aloitit, teillä taitaa olla itse pukeminen hyvin hanskassa.

      Poista
    2. Tämä potta-asia on kyllä mysteeri. Kauhealla maanittelulla ja kirja-arsenaalilla pidetään vauvaa potalla. Ehkä siinä on joku rahansäästö mielessä. Meillä esikoinen taisi pari kertaa kastella housut ensimmäisen vaipattoman viikon aikana, mutta tosi helppo juttu se kuivaksi opettelu oli, kun lapsi oli siihen itse valmis. Yökuivuus tuli paljon myöhemmin, eikä sitä kai voikaan mitenkään "oppia". Meillä kakkonen välillä haluaa mennä potalle istumaan, kun joku muu käy vessassa, mutta aika turhalta tuo homma kyllä vaikuttaa.

      Vaatteiden helppous on varmaankin tärkein. Muistelen kuulleeni, että päiväkodissa ei käytetä housuvaippoja, koska niiden vaihdossa täytyy housut ottaa kokonaan pois. Kai siinä joku sekunti säästyy aikaa. Mutta olen kyllä opettanut kakkosta viime aikoina myös vaihtamaan oman vaippansa. :)

      Poista
  4. Ei meidän kuopus ollut koskaan nukkunut sisällä (eikä kai esikoinenkaan) ennen päiväkotia. Ei se vieläkään nuku kotona sisällä. Eli joissakin asioissa menee hyvin ajatus "päiväkodissa on päiväkodin tavat"... Ehkä näistä ei etukäteen kannata murehtia.

    "Päiväkotivaatteilla" mä ymmärtäisin toiset kurikset ja toiset saappaat, joita säilytetään päiväkodissa. Niin ja sisätossut. Meillä päiväkotipukeutuminen eroaa normista siten, että pahimpia prinsessarytkyjä tai juhlasukkahousuja yms. ei saa laittaa. Meillä sitä perusvaatetta kyllä (valitettavasti?) löytyy niin runsaasti ettei lisähankintoja ole tarvittu.

    Ja nimikointi on muuten ihan paholaisesta - eli mitä pienempi vaatekaappi, sitä parempi. Kun ne joutuu kaikki nimikoimaan... Ostoslistalle siis: musta kangastussi.

    Päiväkodissa istutetaan myös kellon mukaan potalle - "osasi" sitä tai ei. Siellä ne useimmat taitaa sen jalon taidon oppiakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä lähinnä pelkään, että koko päivällä sisällä nukkumisen konsepti on niin vieras, että lapsi ei tajua pysyä makuulla. :D Mutta kyllähän ne oppii nopeasti.

      Mä haluan uskoa, että markkinoilla on joku törkykallis nimikointikone, joka mun on pakko saada. Lähden katsomaan googlesta.

      Poista
    2. Nimikointi, aivan! Se on kyllä syvältä, siksipä oon laiskana pahisäitinä luistanut siitä jonkun verran -- lähden olettamuksesta, että 4-vuotiaan vaatteita ei vaihdeta kesken päivää (ei ole tapahtunut vielä kertaakaan huimalla 4 viikon kokemuksella), joten päällä olevia vaatteita ei ole nimikoitu. (En kyllä ollut nimikoinut niitä 2-vuotiaankaan päällä olevia vaatteita, ja niitä on vaihdettu - päiväkodin tädit olivat ottaneet oikeuden ja merkkaustussin omiin käsiinsä.)

      Oon siis nimikoinut vaan vaihtovaatteet, ulkovaatteet ja kengät. Erityisesti kenkien suhteen oon ollut tyytyväinen (ei maksettu mainos :) jostain neuvolan ilmoitustaululta bongaamani Tarramonsterin tuotteisiin. Kun kengän sisäpohjassa on semmonen omalla nimellä varustettu iso, värikäs tarra, lukutaidoton lapsikin erottaa ne omat kenkänsä kaverin ihan samanlaisista. Tarrojen pitäs muka kestää myös konepesua vaatteissa, mutta mun mielestä niitä on kyllä irtoillut. Perussisävaatteisiin se tussi siis ois varmaan parempi.

      Poista
    3. Mä löysin nyt labelyourself.comista leimasimen 29€ (voitte nyt lähettää rahaa tai sen leimasimen), joka on ehkä saatava.

      Poista
    4. Mä oon ennenkin liputtanut ja liputan edelleen Name Bubblesien puolesta. Ne ovat aivan loistava keksintö. Tarra vaan pesulappuun kiinni ja siinä pysyy. Kestää normipesut ihan mainiosti. Ja mikä parasta, lähtee irti kun haluaa vaatteen pistää lopulta kiertoon.

      http://www.namebubbles.com/labels/laundry-safe-labels.html

      Poista
    5. Pitää käydä tsekkaamassa. Kiitos vinkistä!

      Poista
  5. toi sisällä nukkuminen on taito, jota kannattaa opetella kait jo kotona.. kaverin muksu lopetti päikkärit kunniallisessa 1v 3kk iässä kun ei vaan suostunut nukkumaan päiväkodissa sisällä. voit kuvitella miten kivoja illat oli.. huhhuh.

    ja joo, varavaatteet + kurakamat + kumisaappaat + villasukat + sukkikset nyt ainakin siellä pitäis olla, mutta olen myös kuullut niistä päiväkotivaatteista tarkoittaen vähän nätimpää kuin kotona. en ihan tajua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä sitä sisällä nukkumista voisi treenata, että konsepti tulisi tutuksi.

      Noi peruskamat ymmärtää ihan järjellä, mutta tämä parempaa päälle meininki on ehkä vähän vierasta itselle.

      Poista
  6. Meidän 1 v 9 kk ikäinen aloitti päiväkodin tuossa reilu kuukausi sitten. Mitenkään ei osattu asiaan valmistautua eikä vissiin olisi tarvinnutkaan: aina nukutettu mukelomme osasi jo ekana päivänä nukahtaa päiväkodissa päiväunille ihan itse. Kotona kyllä nukutetaan edelleen, ei se täällä viitsi taitoaan käyttää. Hetken se oli huudellut sängystään että "mennään mennään", sitten todennut että ei taida mennä läpi ja ruvennut unille.

    Tuo on pieni päiväkoti, nimikoinnista kun kysyin, niin sanoivat että ei tartte, kyllä he erottavat mikä vaate on kenenkin. Tossujakaan ei tullut hommattua kun ei siellä muillakaan ole.

    Pottailusta samat ihmettelyt kuin muillakin, mikä ihmeen järki sitä vauvaa on potalle istuttaa. Meillä on oltu asian suhteen laiskoja, mutta nyt selvästi huomasi, että tuolla on pottailun suhteen joku herkkyysvaihe: kun lapsen istuttaa potalle niin se lähes aina pissaa sinne. Lisäksi nukkeja ja pehmoleluja istutetaan myös potalle ja niiden pyllyä pestään ihan koko ajan. Ei tuo vielä ihan päiväkuiva ole, mutta minusta jännä että tuo on itse keksinyt homman jujun jo nyt.

    Minä olen luullut muuten, että päiväkotivaatteilla tarkoitetaan jotain vapaasti sotkettavia rymyvaatteita? Ei meillä ole kyllä semmoisiakaan erikseen, yhtä vieras termi kuin hienosteluvaatteet ja kauppatakit. Samat vaatteet tuolla taaperolla on pihalla, kaupungilla ja tarhassa. Esikoisen äiti ei vain osaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä veikkaan, että meillä on edessä 100 lapsen päiväkoti, joten siellä varmaan tavarat häviää helpommin.

      Joillakin ihmisillä on varmaan enemmän innostusta käyttää aikaansa siihen potan kanssa pelaamiseen. Mä uskon vahvasti siihen, että lasta ei tarvitse houkutella oppimaan mitään, jos aika oppimiselle on oikea. Tosi aikaisin monet kyllä aloittavat.

      Mäkin mieltäisin mieluummin päiväkotivaatteet sellaisiksi, joita ei tarvitse mitenkään varoa. Ja sellaisia kai kaikkien lasten vaatteiden täytyisi olla. Paitsi kyllä itseä aina harmittaa enemmän, jos johonkin kalliiseen paitaan tulee pysyvä tahra, mutta se on mun ongelma, ei lapsen.

      Poista
    2. Meillä on alettu istua potalla 9kk:n ikäisestä. Tuli vaan mieleen kokeilla ja lapsukainen siinä mielellään istuu, niin mikä ettei. Ei kannata yleistää, että se jotenkin vaatisi tosi paljon ja olisi työlästä - aina ei näin ole. :)

      Poista
    3. Mä koen työläänä sen, kun mun täytyy auttaa lasta riisumaan housut ja vaippa. Mutta oonkin aika laiska. :D

      Poista
  7. Ai niin, sisällä nukkumisesta vielä sen verran, että meillä hoitajat lupasi nukuttaa lapsen rattaisiin alkuun, jos tarpeen. No ei ollut, mutta silleen olisi kuulemma voitu mennä muutamat ekat viikot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että olisivat nukuttaneet rattaisiinkin. En jaksa uskoa, että isossa kunnan päiväkodissa toimittaisiin noin.

      Poista
    2. Esikoisen ollessa ekaa kertaa päiväkodissa siihen pienten ryhmään tuli yksi vauva (jotain 10 kk) ja se nukkui ulkona rattaissa. Syynä tosin varmaan lähinnä se, että niin pienen vuorokausirytmi oli ihan erilainen kuin vähän vanhemmilla taaperoilla. Tää oli Espoossa todella isossa päiväkodissa, tosin siinä erona oli varmaan just se lapsen pienuus suhteessa muihin ryhmäläisiin. En usko, että niitä isompia ois sielläkään viety ulos rattaisiin vaikka mikä ois ollut.

      Mutta niin vaan on meidänkin kotona joskus kinkkisestikin nukutettavat lapset nukahtaneet päiväkodissa mukisematta (ainakin raporttien mukaan) päikkäreille ekasta päivästä lähtien.

      Poista
  8. Mun mutsi tilasi 80-luvulla mulle noita kudottuja nimikointinauhoja, ja näköjään niitä tehdään vieläkin > http://www.euroteam.fi/ > Kudotut nimikointinauhat. Itse asiassa ihan siistejä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kyllä hienoja! Mutta ne täytyisi itse ommella vaatteisiin kiinni. Ja olen ihminen, joka käyttää vuosia irronneen napin kiinni ompelemiseen. :)

      Poista
  9. olin ysiluokalla tet-harjoittelussa päiväkodissa taaperoiden puolella. mulla ei ollut mitään kokemusta lapsista ja käskettiin vaihtaa yhden sellaisen vaippa. en osannut, mutta onneksi vessassa oli samaan aikaan reipas parivuotias ja se sitten opasti mulle miten kaverin vaippa vaihdetaan. mä olen pitkään miettinyt, että olenko keksinyt tän jutun, mutta muistan selvästi kun se tytteli katsoi mua ja veti omaa vaippaa päälle siihen malliin että kato, tälleen tää menee. eli ehkä ne, jotka osaa jo käydä potalla, voivat sitten neuvoa niitäkin, jotka ei vielä osaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fiksu lapsi huomasi, että olet pulassa. :D Lapset on kyllä niin laumasieluja, että tekevät varmasti mielellään perässä, mitä muutkin.

      Poista
  10. Esikoinen ei ollut täysin kuiva kun aloitti päiväkodissa 2,5-vuotiaana. Stressasin siitä etukäteen ihan turhaan. Sovittiin, että vaippa laitetaan ulkoiluun ja päikkäreillä, missä vahingot on harmillisempia. Samassa ryhmässä oli myös täysin vaipallisia lapsia eikä siinä ollut ongelmaa.

    Meillä päiväunet on onnistuneet kotona vain vaunuissa/autossa. Jätin päiväkodin huoleksi opettaa lapsen nukkumaan sängyssä. Onnistui 1. päivästä lähtien erinomaisesti. Nyt se ei nuku kotona edes vaunuissa/autossa, mutta päiväkodissa kuitenkin joskus.

    Juno: kyllä varmaan 2 v. osasi laittaa vaipan. Mun kuopus 1,5 v. tietää kyllä periaatteessa miten vaippa laitetaan, motoriset taidot ei vaan vielä riitä siihen, että se sais sen itse päälle.

    Ja vaatteista: en ole joutunut hommaamaan tuplia, mutta kurakamppeiden roudaaminen viikonlopuksi kotiin unohtuu joskus ja se on p-stä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä alunperin toivoin, että kakkonen olisi vaipaton päiväkotiin mennessään, mutta siitä toiveesta olen luopunut, kun päiväkotiin meno aikaistui. Lähinnä arvelen, että siellä päiväkodissa ei ole kamalasti aikaa vaippojen vaihdolle. Mutta en minäkään sitä vaippaa aina muista kovin usein vaihtaa.

      Toisaalta kai loogisinta olisi jättää se päivisin sisällä nukkuminen päiväkodin opetettavaksi, kun varmaan kuitenkin kotona nukkuisi edelleen ulkona. Täytyy pohtia.

      Meillä ei ole erikseen kuravaatteita, joten ne varmaan sitten jättäisin kuitenkin sinne päiväkotiin.

      Poista
  11. Meinasin jo kirjoittaa tähän kunnon romaanin vaipoista ja vaatteista ja kaikesta, mutta taidankin nyt vaan sanoa, että kyllä ne tädit sitten siellä kertoo, että mitä ne toivoo tuotavan ja suosivatko housuvaippoja vai mitä :) Housuvaippa/kestovaippa/rattaissa nukuttamiset ja muut riippuu myös tosi paljon siitä, että mimmosia persoonia ne "tädit" sattuu olemaan. Ja tosiaan suurin osa lapsista hoksaa hyvin nopeasti, että jaa täällä päiväkodissa nukutaankin sitten sisällä ja tämmöisissä sängyissä. Ja se muun ryhmän vetovoima on kumman voimakas :)

    T.päiväkodin täti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ja kyllähän lapsilla on kuitenkin kaikki ulkoiluun tarvittavat kamat jo valmiiksi.

      Mä taidan luottaa siihen, että kyllä ne sitten siellä paikan päällä oppivat talon tavat.

      Poista
  12. Täällä kans pk:n täti ja 2-vuotiaan pk-laisen äiti. Mä en edes jaksanu hankkia uusia kumppareita tms vaan roudataan niitä rattaiden alaosassa edes takas. Ja nukkumiset ja pottailut menee omalla painollaan. Itse koen paljon tärkeämmäksi, että luo lapsille sen vuorokausirytmin joka tuleman pitää. Se helpottaa aloitusta. Toisaalta pk:n aloitus on usein sen verran rankkaa että uni tulee silmään helposti :)

    Ja kiitos blogista Liisa! Oon saanu jo pidemmän aikaa "ah, siis tollakin äidillä on tollaisia ajatuksia" -oivalluksia ja myös monet naurut!!! Hyvää syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuon rytmin suhteen mä olen aloittanut valmistautumisen jo vuosi sitten! :D Eli hyvin se varmaan menee.

      Ja kiitos mukavasta palautteesta!

      Poista
  13. Meidän kersa aloitti päikyn viikko sitten. Hän täytti samalla 3v. Kuiva on mutta päiväunia ei ole nukkunut varmaan vuoteen ja silloinkin vain ja ainoastaan ulkona rattaissa. Hän on nukkunut siellä unet aivan kuten muutkin. Katsos kun siellä on uusi paikka ja uudet jutut joita siellä tehdään ja eri lailla kuin kotona :) siis meillä ei ollut tosta mitään vääntöä eikä edes keskustelua. No hieman varoitin lasta etukäteen ettei tule yllätyksenä. Mulle tuli yllätyksenä että ulkoilukamoja pitisi olla kaksin kappalein. Siis toiset vanhemmat kuulema säilyttää saappaat, kuravaatteet ja varavaatteet päikyllä. Varahaalaria olen vienyt sinne koska saattaa olla mahdollista että teoriassa voi tulla ulkona joskus pissa housuun. Kyllä se siitä alkaa sujumaan. Meillä ei siis harjoiteltu mitään uusia temppuja/ asioita kotona mutta kerroin kersalle mitä tulee olemaan edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nopeastihan lapset tottuu uusiin rutiineihin. Alle 2-vuotiaalle vaan on hankalaa selittää asioita etukäteen, kun ei aina oikein tiedä, miten ne tuollaiset ihan uudet asiat ymmärtää.

      Poista
  14. 1,5v lapsen ulkovaatteet on melkosen likasia päiväkodin jäljiltä. Ostin tänään toisen talvipuvun sen takia, että olisi kotona edes puhdas puku jos jonnekkin haluaa mennä. Puvut, kurahousut, pipot, hanskat yms pitää pestä joka vkl, joten varalla on pakko olla kotona puhtaitakin :D Muutenkin vaatteita on pakko olla enemmän kun ei ehdi pyykkäämään ihan samaa tahtia enää kun kotona ollessa. Päiväkodissa ei ole kyllä vielä sisävaatteet suttaantuneet niin paljoa, että olisi tarvinnut niitä vaihta varavaatteisiin. Nimikointi on hanurista ja tuntuu turhalta sisävaatteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä ne oikein tekee päiväkodissa siellä ulkona??? :D

      Poista
  15. Nimikointiin voin suositella ensinnäkin tavallista mustekynää tai mitä vaan permanent-tussia, tarttuu pesulappuihin riittävästi. Lapasiin, sukkiin tahi muihin laputtomiin tuotteisiin tilasin silitettäviä lippusia täältä: http://www.mine4sure.com/pages/enfants/concept.php

    Niissä on tosiaan silittämisen vaiva, mutta silittäminen on iisimpää kuin ompelu, eiks niin? :)

    Me saatiin ennen päiväkodin aloittamista pikkuserkuilta jätesäkillinen vaatteita ja kas, siinäpä oli päiväkotigarderoobi. Ei ihan viimeisintä huutoa, mutta kenekään ei tarvinnut stressata, että meneekö hihaan mustikkakeittoa tai muovailuvahaa.

    Vinkkinä myös kerrospukeutuminen: alle pitkähihainen, päälle t-paita. Siitä voi sitten käydä kuorimaan sitä mukaa kun vaatteet likaantuu.

    VastaaPoista
  16. Kynällä varmasti pärjää pitkälle. Mutta kyllä nyt kun tuota kahden lapsen nimikoitavien tuotteiden määrää ajattelee, tuntuu ihan kamalalta urakalta.

    VastaaPoista
  17. Siis mulla meni jotain 4 tuntia kun kävin läpi kaikki YHDEN kersan vaatteet joita se tulee käyttämään hoidossa. Ja sit olin vielä niin fiksu että käytin kuulakärkikynää, voitteko uskoa. Eli nyt kun niitä vaatteita on pari kertaa pesty, ei nimiä enää näy. Että käytä sitä TUSSIA sitten. Mutta olen sitä mieltä että tärkeintä on nimikoida ulkovaatteet. Sisävaatteet vaihdetaan jos ne pissaantuu tai kastuu muuten niin paljon (likaisia ei vaihdeta) ja silloin ne laittaa pyykkipussin lapsen lokeroon ja sieltä puhtaat tilalle, ei siinä nyt hirveesti sotkeennu lasten vaatteet keskenään.

    VastaaPoista
  18. Mä hoidin nimikointiurakan osissa, ei tuntunut niin pahalta. Eli edellisenä iltana kasasin aina päiväkotiin menevät vaatteet ja nimikoin ne. Ei mennyt kauaa, niin kaikki oli nimikoitu.
    Ja vielä yksi vinkki villasukkien ym. pesulaputtomien juttujen nimikointiin: apteekin ruskea haavateippi.

    t.L.

    VastaaPoista
  19. Loistava ajoitus!

    Eilen luin kirjoituksesi läpi, ja ihmettelin tuota housuvaippa-asiaa ääneen, että ei nyt meillä ainakaan mitään housuvaipoista sanottu.
    Tänään iltapäivällä tuli päiväkodista tekstari: "X:n vaipat loppu, voisitteko tuoda tällä kertaa teippivaippoja..?"

    Repesin. :D

    VastaaPoista
  20. Vai on lapsesi kääpiö ja maaninenkin vielä? Itse olet maaninen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Hänhän ei itse asiassa ole kääpiö, mutta hänen yksityisyyden suojansa vuoksi hänen kuviaan tai nimeään ei esiinny blogissa.

      Jos olet joskus tavannut lapsia, olet ehkä huomannut, että he joskus jännittäessään ja uudenlaisissa tilanteissa käyttäytyvät ylivilkkaasti. Kun 2-vuotias lapsi on tuore isosisko, voi hän ainakin ensikuukausina olla uudenlaisen elämäntilanteen vuoksi rauhaton. Välillä sitä energiatasoa kuvasi mielestäni sana maaninen.

      Mutta sinä taasen vaikutat rennolta ja huumorintajuiselta ihmiseltä. Toivotan perheellesi iloisia hetkiä kanssasi. Hyvää viikonloppua myös sinulle!

      Poista