sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Loma ja sitä seuraava

Kotiäitihommissa tulee vietettyä paljon aikaa, yllätys yllätys, kotona. Maisemanvaihdos tekee siksi välillä hyvää. Suuntasimme keskiviikkona pyhäpäivän turvin maaseudulle. Lojuin neljä päivää riippukeinussa, sohvalla, rannalla, saunan lauteilla ja sängyssä. Söin joka aterian päätteeksi vähän karkkia. Teki hyvää.


Lomalla oli myös hyvä tehdä suunnitelmia seuraavasta lomasta, eli kesälomasta.  Tänä vuonna muistamme aiemmin oppimamme asiat. Kertauksena mainittakoon, että hotellissa asuminen lasten kanssa ei ole kivaa, eikä lapsi tarvitse lomaansa mitään kovin erityistä ohjelmaa.


Lomien majoittumisasiat aiheuttavat meille jatkuvasti päänvaivaa. Tänä vuonna ajattelimme kokeilla kalustettujen asuntojen vuokraamista. Vuokra-asunnossa menettää mukavan hotelliaamiaisen ja siivouspalvelun, mutta siellä voi ainakin huoletta katsella telkkaria äänen kanssa lasten mentyä nukkumaan ja kokkailla vaikka myöhäistä päivällistä. 

Minua kiinnostaisi tietää, miten muut lapsiperheet ovat ratkaisseet lomamatkailun majoittumispuolen. Voiko hotellihuoneessa jollakin konstilla viihtyä lasten kanssa vai ovatko kaikki muut perheet vain alistuneet istumaan iltaisin pimeässä hissukseen, odottamassa sitä, että lapsoset nukahtavat yöunille? 


Kotimaan kaveri- ja sukulaistentervehtimisreissujen lisäksi Tukholma voisi olla mieluisa matkakohde. Länsinaapuriin siirtyminen risteilyaluksella jätettiin vielä pohdinta-asteelle. Onko ruotsinlaivan hyttimajoittuminen lasten kanssa vain ja ainoastaan pari iltaa tylsää hyttijumitusta ja kaoottista ahtautta vai voiko siitäkin ottaa ilon irti? 

14 kommenttia:

  1. me ollaan jo pidemmän aikaa harrastettu sitä, että käydään joka kesä Tukholmassa. Aiemmin kävin yksin ystävän luona, sitten yhdessä miehen kanssa ja nyt ihan perheenä.

    Opiskelijabudjetilla reissasin ilman hyttiäkin tuota väliä, miehen kanssa ollaan otettu hyttikin. Ja viime kesänä panostettiin ihan tosissaan, ja mentiin Siljalla! Tänä vuonna teemme koko reissussa aivan uuden aluevaltauksen, ja siirrymme Finnairin kuljetuspalveluun. Tämä tosin johtuu siitä, että minä en nauti laivaristeilyistä (saan matkapahoinvointia), ja lennot sattuivat olemaan keväällä saman hintaisia kuin hytitkin. Lisäksi säästämme siinä päivän matkustusaikaa, mikä taas on selvää säästöä koiran hoitolakuluissa.

    Se, että miten nuo lennot menee, niin se jää sitten nähtäväksi. Nyt kun minun tissejäni ei voi käyttää enää laskujen ja nousujen kanssa vauvan vaimentimena, aion hyödyntää tätä niin paljon kuin voin. Viime syksyn Italian reissulla kun emme kumpaankaan suuntaan saaneet miehen kanssa vierekkäisiä paikkoja lentokoneessa, tiedän nyt kenen syliin ängen taaperon jos sama huono onni kohtaa tälläkin kertaa. Minä voin istua ihan yksin koneen toisessa päässä ilman huolen häivää. Tosin nyt kun olen ilmoittanut tämän myös miehelle, niin veikkaan että hän on tuplasti tarkempi sen kanssa, että me todella saamme ne vierekkäiset paikat.

    Tuo hotelliasuminen kyllä sitten taas on luku sinänsä. En minäkään siitä nauti, mutta kyllä se viikonloppureissulla vielä menee. Kun itse on myös kävellyt ympäri kaupunkia koko päivän, niin sitä on iltaisin yhtä poikki kuin lapsikin.

    Me olemme harkinneet myös mökkilomia. Suurimmat ongelmat tulevat aina vaan siinä, että saako sinne ottaa eläimiä mukaan. Tänä vuonna tuonkin ongelman tosin ratkaisi se, että miehellä ei ole kuin viikko lomaa, kiitos syksyisen työpaikan vaihdoksen. Eipähän tarvitse pohtia, että mihin niitä lomapäiviä tuhlaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy tutkia lentojen hintoja. Meillä esikoinen tarvitsee jo oman paikan, mutta lyhyt lento menisi 1-vuotiaankin kanssa varmaan ihan ok. Sitten kyllä varmaan jäätäisiin Tukholmassa hotelliin, joten siinä tulisi kuitenkin sitä huoneessa lorvailua. Risteily voisi toisaalta olla 3-vuotiaan mielestä mielestä mukava juttu. Tai sitten ei, noista lapsista ei oikein aina tiedä.

      Mökkeilyä mekin harrastetaan kesälomalla, mutta sen lisäksi käydään Turussa ja Tampereella ja siellä haluan asua keskustassa. Tänä vuonna ei kyllä mennä hotelliin.

      Poista
  2. Tämä nyt ei varsinaisesti liity tähän postaukseen, lähinnä tuohon linkittämääsi vanhempaan tekstiin. Olen nyt kaksi tuntia istunut , lukenut ja tyrskinyt tekstejäsi, ihan alkumetreiltä lähtien. Loistavaa, kiitos!

    Ps. Miehen kysyessä 'mitäs hirnut?' olen lukenut hänelle ääneen pätkiä. Ihan ei menneet jutut selittämättä perille, esim. imetyskypärästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, kiitos! Imetyshuumori ei ilmeisesti aukene miehille. :)

      Poista
  3. Joskus hotelleissa on sellaisia huoneita, joissa on erikseen makuuhuone ja olohuone. Esim. eksoottisella Kanarian-matkalla meillä oli sellainen, ja kesän lähes yhtä eksoottiselle Pärnun-matkalle on myös varattu joku vastaava. Yhdessä huoneessa oleskelu ei pidemmän päälle oikein nappaa.

    Ruotsin-laivaa kokeilin joskus, kun esikoinen oli noin 1-v. Muistelen miettineeni, että vähän isompi lapsi olis varmaan laivasta aika tohkeissaan. Kuulemma kannattaa panostaa johonkin perhehuoneeseen tms. joka on isompi ja jossa on telkkari, näin joku mulle ainakin väitti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa noita kahden huoneen hotellihuoneita on jostain syystä tosi harvassa keskustahotellissa ja me ollaan siis menossa Turkuun ja Tampereelle käymään. Ulkomailla nuo asiat ovat kyllä paljon paremmin hoidettuja.

      Mä tsekkasin ton ruotsinlaivan perhehytin ja siinä oli ainakin Siljalla ehtona, että täytyy olla minimissään 2 lasta ja minimissään 5(???) henkilöä hytissä. Eli me ei saataisi sellaista perhehyttiä varattua, koska meitä ei oo tarpeeksi. Täytyisi ottaa anoppi mukaan. :(

      Poista
  4. Huoneistohotelli tai joku mökkisysteemi olisi minun mieleen perhelomalle, juurikin tuosta syystä, että illalla voi sitten istahtaa itse vielä partsille ottamaan lasillisen viiniä, syömään juustoja ja nautiskelemaan ilta-auringosta, eikä tarvitse maata äänettömänä sängyssä ja laskea hengityksiä.

    Meillä on kokemus laivahytteilystä ja kyllähän se menee, kun suhtautuu asiaan niin. Matkat on parempi lorvia muualla kuin hytissä ja sinne sillipurkkiin vasta unille (tai niiden tajuttoman pitkään odotteluun, viimeksi esikoinen bailasi toista tuntia sängyssään, tosin se tekee sitä usein kotonaankin). Totuus on, että matkat menevät siis lastenhuoneessa mutta sen voi tehdä vuorottelemalla, kun on kaksi vanhempaa. Tukholma sinänsä oli minusta lapsiperheelle kiva paikka ja itse tykästyin Junibackeniin kovasti. Tukholma on mielestäni myös ihan kaunis kaupunki, mieli lepäsi.

    Ja ehdottomasti lomalla pitää irtautua kotoa. Meillä on tänä kesänä pitkät lomat onneksi vauvatilanteenkin vuoksi mutta valitettavasti voi olla, että matkustamisemme osoittautuu mahdottomaksi syystä x. Tätä iloa odottaessa ja pelätessä. Neljänseinän hulluutta ihannoidessa. Mutta onneksi on kesä niin voi juosta järveen, eiku metsään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä haluaisin, että noissa perushotelleissa olisi sellaisia huoneita, joissa olisi kahden huoneen välillä väliovi. Sitten saisi sen aamiaisen, siivouksen, keskeisen sijainnin ja lapset eri huoneeseen. Aina ei halua mökkeilemään.

      Toi nukutuspiina on just se, minkä mä haluaisin välttää. Risteilyllä lapset on kuitenkin täpinöissään ja sitten se nukahtaminenkin olisi hidasta ja joutuisi kykkimään jossakin vessassa tuntitolkulla. Pitäisi todella olla asenne kohdillaan. :) Mutta Tukholma on kyllä niin kiva paikka, että täytyy ehkä alkaa asennoitua.

      Ja onnea teille uudesta tulokkaasta!

      Poista
  5. Terveisiä lomalta! Meillä päädyttiin kohta vuosikkaan kanssa siihen, että lähdin mun äidin ja nappulan kanssa kolmistaan all inclusive -lomalle Kreikkaan. Mies jäi kotiin raksahommiin, vaikka olisin mä sen tähän mieluusti ottanut mukaan. Kaikki on kuitenkin lomalla; mummi nauttii lapsen seurasta, lapsella uima-allas ja täysi huomio, mulla lapsenvahti, laukku täys kirjoja a pahvimukissa päiväkalia. Ja wifi toimii! Mies saa rauhassa möyriä pihan kuntoon.

    Ihan sairas Bamsehelvettihän tämä on, mutta onnellisten lasten vanhemmat on onnellisia, eikö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No terve! Ja kippis päiväkaljalle!

      Kuullostaa kyllä tosi mukavalta ja samaan aikaan niin kamalalta. Bamsse. :D

      Poista
  6. Mitenköhän toimisi sellainen talonvaihtosysteemi, siis täällä kotimaassa? Koska meinaatte tulla Tampereelle, vink vink? :D

    Me käytiin viime kesänä Tukholmassa, vuoden ikäisen kanssa laivamatkat meni ihan jees. Poika oli kaikesta touhusta aina niin sippi että nukahti omaan matkasänkyynsä tosi helposti eikä herännyt vaikka juteltiin vieressä. Mäkin olin iltaisin väsynyt kaikesta kävelystä, mies taisi käydä sitten vielä jossain tax-freessä tms. Mutta onhan se sellaista hämärässä hyssyttelyä, onneksi laivalla vietetään hytissä kuitenkin vaan vähän aikaa. Kannattaa kyllä vähän panostaa siihen hyttiluokkaan, meidän "häämatkalla" mua ei niinkään haitannut hytin pienuus vaan käytävällä itkeneet känniset teinit... Tukholma on kyllä ihana kaupunki ja lapsillekin on paljon kaikkea, että sinänsä suosittelen!

    Me ollaan lähdössä tällä viikolla Tanskaan, saa nähdä miten sujuu lapsen (ja raskaanaolevan) ekat lentomatkat ja melko hektinen matkustusaikataulu...uaah.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tiedän, että yksillä tyypeillä on suunnitteilla vähän tohon suuntaan liittyvä palvelu lapsiperheille. Se olisi varmasti onnistuessaan tosi kätevä tapa majoittua Suomessakin.

      1-vuotiaan kanssa nukkuminen laivalla voisi mennä ihan ok, mutta eniten jännittäisin tuota 3-vuotiasta, joka todennäköisesti sähläisi ja pälpättäisi sängyssään illalla uuvuttavan pitkään, jos oltaisiin kaikki samassa hytissä.

      Sulla on mahan takia hyvä tekosyy kieltäytyä pitämästä lasta sylissä lennolla. :) Mutta kyllähän 2-vuotiaan kanssa on jo ihan hyvä lentää, kun se ymmärtää jo puhetta ja voi lueskella kirjoja ja ihmetellä puuhapakettia. Mulla on kamalia lentotraumoja yhdestä matkasta 1-vuotiaan juuri kävelemään oppineen sählärin kanssa.

      Poista
  7. Mussa on joku valuvika, mutta mä en (vielä) koe lasten kanssa lomailua LOMANA. :/ Lähinnä mua stressaa tilanne ihan älyttömästi, kun ollaan ns. vieraalla maalla, ei ole tuttua kotijääkaappia, -mikroa, -telkkaa, -sänkyä jne. Ehkä tilanne helpottaa, kun likka kasvaa... Mä olen kyllä vähän semmonen turhan-stressaaja-luonne, ja otan hirveet syntisäkit niskaani suhteellisen pienistäkin epäonnistumisista. Eli siis, jos esikoinen tappelee ja kiukkuaa, mies mököttää ja pienin ulisee muuten vain, niin en kyllä saa lomafiilistä ylle... Hmm, ehkäpä tuo ylempänä mainittu mummi-kortti vois toimia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eihän se matkailu lasten kanssa LOMAA ole, kaukana siitä. Helpompaa on olla kotona.

      Meillä oli yhdellä etelän reissulla mukana isovanhemmat ja se oli kyllä ihanaa. Päästiin miehen kanssa kahdestaan illalla ulos ja uima-altaalla ei tarvinnut olla ihan koko ajan silmä tarkkana. Eli jos haluat LOMALLE, ota hoitopalveluita mukaan.

      Poista