perjantai 20. huhtikuuta 2012

Järjestyksen jäljillä

Jos haluaa lisätä siivouspuuhiensa vaikeuskertointa tai turhauttavuusastetta, kannattaa siivouskaveriksi valita 1-vuotias lapsi. Sitä mukaa, kun sinä pinoat, lapsi purkaa. Kun siirrät tavaran lattialta sen säilytyspaikkaan, käy lapsi noutamassa tavaran ja heittää sen suurieleisesti takaisin lattialle. Parhaimmassa tapauksessa siivouksessa ei päästä +-0-tilanteeseen, vaan ihan reilusti miinukselle. Varsinkin, jos lastenhuoneen kaikkia leluja säilytetään lattiatasolla muutamassa muovilaatikossa. -En ole tässä kodissa asutun 12 kuukauden aikana saanut vielä sisustuksellista visiota lastenhuoneen yleisilmeestä, joten kalustehankinnat ovat toistaiseksi jääneet melko olemattomiksi.




Ehdotettuani muutama päivä sitten miehelle jonkinlaisen säilytyskalusteen hankkimista lastenhuoneeseen, mies kysyi perustavanlaatuisen kysymyksen: Miksi siellä täytyisi olla joku hylly, kun ne lelut ei koskaan olisi siellä hyllyssä? -Nii-i. Kerroin miehelle toiveistani löytää sellainen säilytysratkaisu, jossa pystyisin rajoittamaan lasten pääsyä käsiksi leluihin. Osa leluista olisi lukkojen takana ja osa yksinkertaisesti nostettu niin korkealle hyllylle, etteivät lapset ylettyisi koskemaan leluihin. Viimeksi mainittu ratkaisu on varmasti monelle tuttu sisustusblogeista.


Tällä hetkellä olen kiinnostunut lipastoista, joiden laatikot ovat mahdollisimman raskaita avautumaan, kirjahyllyistä joiden hyllyväliin saisin tungettua kirjat niin tiukasti, että niitä ei saisi vedettyä lattialle sekä kannellisista laatikoista, joissa on jonkinlainen työläs lukitusmekanismi.

17 kommenttia:

  1. Meillä leluräjähdykset on ratkaistu näin:

    1. ns. lastenhuoneessa (kyllä tuo lapsi joskus siellä leikkii..) on matala avohylly, jonka neliölokeroissa kaikella on paikkansa - tavarat voi siis asetella kauniisti paikoilleen ja luoda illuusion täydellisestä blogikodista

    2. epäesteettinen pikkusälä, kuten duplot ja pehmolelut, ovat isoissa kevyissä laatikoissa, jotka nekin on sijoitettu tuohon hyllyyn

    3. lelut siivotaan paikalleen aina illalla. Siinä kestää ehkä maksimissaan kymmenen minuuttia, kun kirjat, duplot yms raijataan olohuoneen ja lastenhuoneen välimaastosta paikoilleen. Keskellä päivää siivoamista ei kannata edes miettiä (no joskus saatan kerätä lojuvat palikat laatikkoonsa, että saan päiväunien aikana luotua harhakuvan lapsettomasta arjesta). Vieraiden tullessa kylään siivotaan pikaisesti kaikki paikalleen ja harhautetaan lasta tekemään jotain ihan muuta.

    4. kaikki sellaiset lelut, joilla lapsi voi ja saa leikkiä yksikseenkin, ovat helposti käden ulottuvilla (siis esimerkiksi värikynät eivät ole). Jotkut lukittavat laatikot kuulostaa ainakin mun korvaan paljon työläämmältä vaihtoehdolta kuin se, että lapset saa levitellä irtaimistoaan vapaasti... :D

    5. me ei osteta melkein ikinä uusia leluja! :D Järjestyksen pitäminen on varsin helppoa, kun sitä tavaraa vaan on aika vähän.

    (Ja viimeisimpänä keinona vaan siedetään epäjärjestystä aika hyvin, ja ollaan opittu pujottelemaan kirjalabyrinttien läpi.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Tarkennuksena, että tämä kirjoitukseni oli siis vitsihuumoria. :D

      On meilläkin noilla leluilla paikat ja duploilla laatikot, mutta ne otetaan tuon 1-vuotiaan toimesta heti pois sieltä omilta paikoiltaan. :) Noin yleisesti ottaen mä en ole niin kiinnostunut siitä, onko esillä olevat lasten lelut esteettisiä. Mulla ei ole ambitioita lastenhuoneen edustavuuden suhteen. Se on lasten maailmaa, ei mun.

      Tuossa kuvassa näkyy meidän kaikki lelut, joten ei niitä kovin mittavia määriä ole. Tässä elämänvaiheessa täytyy kai tyytyä siihen, että lastenhuone voi olla siistissä kunnossa vain öisin. Eli silloin, kun kukaan ei näe. :)

      Poista
    2. Joo tajusin kyllä vitsihuumorin :D Mun vastaus oli kai turhan kuivakka (luen tässä samalla vakuutusoppia tenttiin, ehkä huumorintajuttomuus tarttui sieltä).

      Pointtina siis nyt kuitenkin oli lähinnä se, että ÄLÄ SIIVOA ennen kuin lapset nukkuvat. Nojoo, sitten sitä siistiä huonetta voi ihailla unen läpi, mutta kuitenkin. Et tuossa alussa ehkä ihan tosissasi ollutkaan, mutta on monia jotka valittavat oikeasti siitä ettei saa siivottua lapsen sotkiessa perässä. Että onkos sitä pakko siivota sitten ollenkaan, kun voi vaan antaa olla.

      Meillä suuri muutos oli jo se, että niille leluille ylipäänsä on oma _huone_, jonne ne voi päivän päätteeksi kipata. Mä kyllä välttelen rumia leluja ja haluan että lastenhuone miellyttää (myös) mun silmääni - mun kodissani se kuitenkin sijaitsee. Ja se huone on itse asiassa niin kiva, että voisin pihistää sen omaan käyttööni. Sänkyynkin mahdun ainakin jalat koukussa.

      Poista
    3. Me siivotaan lasten leikkihuonetta todella satunnaisesti. Ei siis todellakaan joka ilta. HARVOIN. Ei jaksa usein. Tänään piti saada esikoisen pissasta puhdistettu matto takaisin lattialle, joten piti raivata lattia tyhjäksi ja sain samalla järjestelypuuskan.

      Kyllä me aikuiset tietenkin valitaan sinne lastenhuoneeseen huonekalut, tekstiilit ja muut. Lähinnä sitä ajatellen, että ne olisi sellaisia, joilla olisi käyttöä muuallakin kodissa, jos tulee tarvis. Lelut valitaan kuitenkin vaan sillä perusteella, että mistä saa mukavat leikit.

      Poista
  2. Meillä sama. Paitsi että vaikkei kuopukselle ole juurikaan leluja tupsahtanut, esikoiselle niitä on liki vuosikymmenen aikana kertynyt huoneellinen. Esim. 2 Ikean laatikollista autoja, 1 dinoja yms., 1 dinoautorataa, 2 legoja.. Pehmoelukoita äitiyspakkauslaatikollinen + Ikean "peltiroskis", puoli kaappia pelejä, kirjahyllyllinen kirjoja, pikkueinsteinsettejä... Olenkin nyt ehtiessäni välillä perannut huoneesta leluja päiväkotiin lahjoitettavaksi. Kellarissa on vielä leikkiuuni ja jääkaapillinen tekoruokaa :D

    VastaaPoista
  3. Niin ja mulla ei oo siis mitään näpsäkkätä vinkkiä, kun tää lastari on aina yhtä vitun kaaosta. Mutta ennenkö olin taas raskaana, niin siivous sujui parhaiten, kun sulkeuduin huoneeseen roskapussin ja viinilasillisen (+ 2-3 täyttöä) kanssa... Mieluiten iltapäivällä tai alkuillasta, mies vahti lapsia sen aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näpsäkkä vinkki olisi varmaankin heittää kaikki lelut roskiin ja pakottaa lapset leikkimään käpylehmällä.

      Lelujen järjestely pienessä hiprakassa on varmasti kyllä ihan terapeuttista. :D

      Poista
    2. nii, kyl mää ainakin jokailtaisen kmmenminuuttisen sijasta ottaisin sen tunnin parin hiprakkasession silloin tällöin :D kokeile ihmeessä!

      Poista
    3. Lapset voivat sitten aikuisena muistella, kuinka äidin täytyi aina välillä vetäytyä punaviinilasin kanssa "järjestelemään leluja".

      Poista
    4. no onpahan terapiassa jotain kerrottavaa. sit terapeutti voi kertoa, että äiti yritti sillä lelujen määrällä kompensoida riittämättömyyden tunnettaan tjsp.

      Poista
    5. Tai vaihtoehtoisesti ne alkaa alitajuisesti toistaa tota käytäntöä ja alkoholisoituneina hamstraavat leluja ja järjestelevät niitä maanisesti. :D

      Poista
  4. Sama! Joskus "siivous" on sekavaa pyörimistä ympäriinsä, toinen tosiaan siivoaa ja 1-vuotias sekottaa. Pyöritään maanisesti ympäri kämppää pää sekaisin;) Mahdollisimman vähän kamaa plus lelulaatikko yhdistelmällä menty tähän asti. Ja pitää osata (mun vielä opetella) sanomaan "ei" ystävien lelutarjouksille:" meillä olis vauvaleluja jos haluatte, tulkaa hakemaan pois.."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu, että lapsia kiinnostaa leluja enemmän kaikki kodin muu tarpeisto. Eli ei niitä leluja paljon tarvita.

      Poista
  5. Oho, teillä on kyllä vähän leluja! Onnellinen sinä :) Meillä on viisi lasta ja pienin 2v ja suurin 18v ja arvaat että leluja on kertynyt vuosien varrella yksi jos toinenkin... Välillä lahjoitan jotain pois mutta aina tulee lisää :( Haaveilen lähinnä sellaisesta käpylehmä-meinigistä... turha toivo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan tosi laiskoja asioimaan lelukaupoissa. Kaikki lelut tulee oikeastaan lahjoina synntäreillä ja jouluna. Viiden kanssa meininki on varmasti kyllä hyvin toisenlainen. :D

      Poista
  6. Meillä ei lapsen leluja kerätä joka ilta pois. On tärkeää, että lapsi saa jatkaa aloittamaansa leikkiä eikä aina tarvitse aloittaa alusta. Tästä on joku tutkimuskin :) En mäkään aina korjaa kekseneräisiä projekteja illalla pois, esim. askartelut yms. Jos alkaisin vaatia, että lapsi siivoaa lelunsa joka ilta paikoilleen, niin pitäiskö munkin aina tiskata kaikki tiskit joka ilta? Meillä saa olla äidin ja lapsen "leikit" esillä. Toki kaikille leluille on paikka, johon ne välillä siivotaan. Kolmevuotias mainosti joskus vieraille, että katsokaa me ollaan laitettu päiväpeittokin, kun te tulitte :) Tai jos laitoin päiväpeiton (aikuisten sänkyyn), niin heti kysyi, etä "onko meille tulossa vieraita?". Mut en mä mitään täyskaaosta kestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä 3-vuotias ei vielä leiki niin pitkäjänteisiä leikkejä, että ne jatkuisivat päivästä toiseen, mutta nythän meillä on sitten tieteelliset perusteet sille että ei siivota! :)

      Meillä myös lapsi kyselee heti, että onko vieraita tulossa, jos sänkyjä pedataan. Ja aika pitkään sen jälkeen, kun oltiin myyty edellinen asunto ja muutettu uuteen, esikoinen kyseli aina kun siivottiin, että tuleeko joku ostamaan tämänkin kodin. :)

      Poista