tiistai 4. syyskuuta 2012

Vielä kaksi yötä

Onko mahdollista, että hänestä on tullut vielä entistä puheliaampi? Kyseli neuvolan terveydenhoitaja kuunnellessaan kääpiön tajunnanvirtamonologia kakkosen 1,5-vuotistarkastuksessa. Ei käy kateeksi sitä matkustajaa, joka joutuu hänen viereensä lentokoneessa, on eräs lähisukulainen todennut. 

Nyt kun kääpiö päätti jättää päiväunet pois, olen kuunnellut hänen taukoamatonta puhevirtaansa lähes aamusta iltaan. Jos lapsi ei keksi mitään puhuttavaa, kysyy hän minulta: Äiti, onko sulla multa mitään kysyttävää? 3,5-vuotias puhekone on välillä uuvuttavaa seuraa hiljaisista hetkistä nauttivalle aikuiselle.


Olen odottanut kerhon syyskauden alkua innokkasti. Tämän viikon olemme laskeneet, kuinka monta yötä pitää vielä nukkua, että pääsee kerhoon. En tiedä kumpi meistä on enemmän täpinöissään -kääpiö todennäköisesti. 

Olen todennut, että tämän oman lapsen kohdalla ikä, jolloin lapsi tarvitsee jotakin kodin ja oman leikkipuiston ulkopuolista toimintaa, on 3,5 vuotta. Kun kääpiöllä ei ole oman ikäistä seuraa, tulee hänestä hermostuneen ylivilkas. Nyt alkaa tuntu siltä, että päiväkoti olisi hänelle ihana mahdollisuus kodin verkkaisuuden sijaan. 

Katselin kateellisena Espoon kaupungin päivähoitosivuja. Siellä on perustettu päivähoitoon osapäiväryhmä 3-5-vuotiaille, joiden äiti tai isä on nuoremman sisaruksen kanssa kotona. Tällaisia myös Helsinkiin, kiitos.

10 kommenttia:

  1. Musta toi on Espoolta ihan mieletön veto :) Näitä lisää, kiitos. Ns. "virikelapsille" omat ryhmät ja selkeästi rajatumpi hoitoaika (subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta viis :D). Tällä voitaisiin välttää montamonta ongelmaa, joita nykysysteemissä on. Mikä siinä mahtaa olla, että ollaan niin nihkeitä toteuttamaan tämän tyyppisiä muutoksia, jotka kuitenkin selkeästi palvelisivat tämän hetkistä asiakaskuntaa parhaiten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno veto on! Tämä Espoon ryhmä oli klo 8-13 ja lounasta ja aamupalaa tarjotaan.

      Itse en halua laittaa vanhempaa päiväkotiin nyt kotona ollessani, kun en halua keneltäkään töihin menijältä viedä paikkaa ja paikoista on niin huutava pula. Mutta olisihan se mahtavaa viedä lapsi tuollaiseen ryhmään, kun näkee miten paljon lapsi nauttii siitä, kun saa olla ryhmässä ja on jotain ohjattua toimintaa.

      Mulla on kyynisyysaste kyllä noussut tämän kunnan päivähoidon järjestämisen suhteen. Kunta on valmis maksamaan aika suuria summia siitä, että ihmiset valitsevat yksityisen hoidon tai hoitavat lapsensa itse.

      Poista
  2. Se on IHANA. Meidän lähipäiväkoti lähti_ekana_suomessa tuohon mukaan ja pisti 2v sitten kyseisen ryhmän pystyyn keski-suomessa. näin valistettiin vanhempainillassa.

    hoitoaika on säädetty max kello 8-15 jos hoitoaika ei ole riippuvainen vanhempien töistä (kauniisti ilmaistu että jos äiti tai isä makaa ;) kotona.,) ja toki tässä ryhmässä on vain niitä 10pv ja 15pv/kk lapsia.
    ei ainakaan tarvitse tuntea syyllisyyttä että vie hoitopaikan joltain, ja toisekseen on jalka siellä ovenraossa jos alkaakin pikaiseen tarvita kokopäiväpaikkaa.
    keskimmäinen on nyt 1½v ollut ja mukavasti on toiminut =) varsinkin kun koko ryhmä voi säilyä samana vuodesta toiseen ja täditkin pysyy samoina ellei vaihda työpaikkaa-talon sisällä paikka ei kuulemma vaihdu.
    vai mitä sanotte, kun päiväkotialueen pomo oli meidän eskareiden kanssa tänään koko päivän ettei tarvinnut ottaa sijaista.. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useampi kunta on ilmeisesti tajunnut, että tästä palvelusta voisi olla hyötyä. Tosi hieno juttu, kun kuitenkin tosi iso prosenttiosuus päiväkotilapsista on sellaisia, joiden ainakin toinen vanhempi on kotona.

      Poista
    2. Täällä on myös paljon. Kolmella saarella on noin 150 lasta jotka ovat päiväkodissa/pph. Esim toisen lapsen päiväkodissa on 35 lasta joista 3 on alle 2v. Ja ne kaikki lapset ei ikinä ole paikalla samaan aikaan.. Sitten toisen lapsen pkssa on ns loput lapset (täällä 4pph)-osapäiväryhmässä taitaa olla suunnilleen max 12 lasta aina paikalla, jaottuu päivät kivasti.
      Toistahan se täällä on kun on pieni paikka.. Tosin ei nii paikkoja vaan ole, johtaja oli neuvolassakin sille tädille käynyt pyytelemässä että puhuisi kotihoidon puolesta pienille. Toissavuonna tänne syntyi 10 lasta yli "keskiarvon" ja tänävuonnakin syntyi ilmeisesti paljon.

      Poista
    3. Pienellä paikkakunnalla on kyllä omanlaisensa haasteet. Siellä 10 päivähoitoa tarvitsevaa lasta enemmän tuntuu jo varmaan kunnan budjetissa paljonkin.

      Poista
  3. Meidän neiti oli tuossa samassa iässä myös papupata. Aamulla kun silmänsä sai auki se pulputus alkoi ja vaikka menin vessaan niin siellä oven takana pajatus niistä mielikuvituseläimistä jatkui. :) no nyt se tuntuu jo ihan suloiselta muistolta, mutta kyllä muistan että pinnaa kiristi välillä ja kovasti.

    Meidän lapset on olleet kotona (+ kerhossa ja leikkipuistossa sekä perhekahvilassa) eskari-ikään saakka. Hirmuisesti on jokainen nauttinut sitten eskarissa siitä kun saavat leikkiä ja leikkiä ja no välillä tehdä eskaritehtäviä. Varmasti tuollainen osapäiväinen hoito olisi hyvä monille kotilapsille.

    - LeenaK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä harmillisesti monet esikoisen ikätoverit on srk:n kerhossa, joka on 4pv/vko, mutta meille se ei aatteellisista syistä sovi. Koko ajan on vähemmän oma ikäistä seuraa, kun lapsi sitä enemmän tarvitsisi. Onneksi on noita perhekahviloita ja asukaspuistoja, että jotakin toimintaa on parin kerhopäivänkin lisäksi.

      Poista
    2. Jeps, just tässäpuistoäitien kanssa on puhuttu että haasteellisin vuosi on se uosi ennen eskaria, kun kaverit on jo kovin tärkeitä, mutta välttämättä kavereita ei paljonkaan enää ole kotihoidossa. Meillä kyllä onneksi kaikilla on kaveria riittänyt tuonne eskariin saakka, mutta kyllä mähuomaan että tässä 7 vuoden sisällä on selvästi vähentyneet 'isot' lapset puistossa. En tiedä mennnäänkö töihin takaisin aiemmin, vai onko ne isommat lapset yleisemmin päiväkodissa kun äiti pienen kanssa kotona. (tämä ei ollut kannanotto mihinkään, vain huomio) - LeenaK

      Poista
    3. Se on kyllä monesti ihan tuurista kiinni, sattuuko vanhemmalle lapselle olemaan samalla asuinalueella kotihoidossa olevaa kaveria. Mutta huomasin kyllä, että kun asuttiin Helsingin kantakaupungissa, oli puistossa todella vähän yli 3-vuotiaita. Yhden lapsen perheissä palattiin varhaisemmin töihin ja jos oli useampia lapsia, oli vanhempi useasti päivähoidossa. Täällä vähän kauempana keskstasta on sitten taas enemmän vanhempiakin lapsia kotona. Mutta muistaakseni ainakin Helsingissä n. 20% :lla päiväkotilapsista ainakin toinen vanhempi on kotona. Mutta siihen on tietenkin monia syitä.

      Poista