perjantai 14. tammikuuta 2011

Lääkärin määräyksestä

Minulta lähti taju eilen neuvolassa. Ihan oikeasti. Makasin siinä lääkärin pritsillä ja vauvan sydänääniä murjottiin esiin hämmentävällä voimalla. Tutkimushuoneen kattoon alkoi ensin ilmestyä mustia pisteitä. Sitten filmi meni poikki ja ääniraita muuttui kumisevaksi. Tajunnan tason hämärtyminen nostaa ilmeisesti myös hien pintaan, sillä muutamassa sekuntissa kasvoni olivat hiestä märät.


Ihmisen anatomia on ihmeellinen asia. Lääkäritäti selitti, että vatsan alla on joitakin autonomisen hermoston päätteitä, joita painelemalla voi heikommalta lähteä taju. Minulla on kuulemma liian alhainen verenpaine. Lääkäri määräsi syömään salmiakkia tai lakuja joka päivä. Täytyi heti neuvolan jälkeen lähteä kauppaan käymään.

8 kommenttia:

  1. Helsingin yliopistossa on tehty viimeisen 10 vuoden aikana 3 tutkimusta raskaudenaikaisesta salmiakin ja lakun syömisestä. Tutkimuksiin osallistui 1049 äitiä ja lapsia seurattiin noin 10 vuoden ajan. Kaikkien tutkimuksien tulokset ovat antavat aihetta välttää salmiakin syömistä raskauden aikana. Salmiakin ja lakun glykyritsiinin on havaittu lisäävän kortisolin erittymistä äidin elimistössä. Lisäksi glykyrtisiini estää istukan suojamekanismin toimintaa. Tällöin sikiö altistuu liian suurille kortisolimäärille. Liian suuren kortisolin määrän on ajateltu eläinkokeiden perusteella häiritsevän sikiön aivojen kehitystä. Ja runsaasti lakritsia syöneiden äitien lapset pärjäsivät tilastollisesti merkittävästi huonommin älyykkystesteissä 8 vuotiaana. Erot olivat kuitenkin ERITTÄIN pieniä, mutta tilastollisesti merkittäviä, että paniikkiin ei ole syytä! Lisäksi on ajateltu, että sikiön kortisolintuotanto ohjelmoituu glykyritsiinin takia pysyvästi väärin. Runsaasti lakua syöneiden äitien lapsilla oli jopa 30 % korkeampi kortisolieritys 8-vuotiaana ja täten tilastollisesti merkittävästi isompi riski sairastua esimerkiksi verenpainetautiin ja aikuistyypin diabetekseen. Lisäksi liiallinen kortisoli aktivoi sikiön lisämunuaisia. Tällöin lisämunuaiset alkavat tuottaa DHEA hormonia, joka lisää oksitosiinin ja prostaglandiinien erittymistä. Tämä saattaa aiheuttaa ennenaikaisia supistuksia. Raskauden kesto jäi keskimäärin pari päivää lyhyemmäksi niillä äideillä, jotka käyttivät runsaasti lakritsia. Kohtuullisen käytön ylärajana pidetään glykyritsiinia korkeintaan 500 mg viikossa. Lakritsin tai salmiakin ajatellaan sisältävän keskimäärin glykyritsiinia 2 mg/g. Tällöin saisi lakua syödä viikossa korkeintaan 250 grammaa. Ja tällä tavoin myös neuvolan ohjeissa lukee. Neuvolan ohjeet ovat kyseenalaiset ja jopa vaaralliset. Eri valmisteiden pitoisuudet kuitenkin eroavat toisistaan huomattavasti! Markkinoiden pahin valmiste on kuvassa oleva Fazer ruutusalmiakkiaski? Valmistaja ilmoittaa glykyritsiinipitoisuudeksi 7.5 mg/g. Tätä valmistetta saisi syödä korkeintaan 67 grammaa viikossa eli 10 grammaa päivässä, jotta kohtuukäytön raja ei ylity. Kuvassa olevien Fazer lakupötköjen glykyritsiinin määrä on korkea eli 3.3 mg/g. Täten viikon aikana saisi syödä maksimissaan 151 grammaa lakritsipötköjä eli yhden pötkön päivässä, jos ei syö ollenkaan ruutusalmiakkia. Salmiakin aiheuttamia haittavaikutuksia voivat olla turvotus, verenpaineen nousu, maidon eritys, pahoinvointi ja lihaskrampit. Käsittääkseni haitat tulevat kunnolla esiin vasta kahden viikon säännöllisen käytön jälkeen, kun kortisolia ehtii kertyä elmistöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ihan varma, mikä tämän kommentin pohjimmainen tarkoitus on. Se,että söin pari lakupötköä 2 viikkoai ennen normaalia synnytystä tuskin on kovin vakavaa. Ja kuka on niin velho, että saa syötyä 1/4 salmiakkiaskista kerralla?

      Poista
    2. Lääkärit saisivat kokonaan unohtaa tuollaiset neuvot. Lapsellesi ei ole aiheutunut mitään haittaa tai vaaraa, siitä olen varma. Olet käyttänyt pieniä annoksia, lyhyen aikaa ja loppu raskaudesta. Eli täysin turvallista. Entäpä jos olisit noudattanut tuota salmiakkiohjetta pidempään? Syönyt salmiakkia päivittäin pienen määrän esimerkiksi 10 viikon ajan keskiraskaudessa. Tällöin sikiö olisi vaarassa. Jos lääkärit neuvovat kohtuukäyttö, se on toisella nami päivässä ja toiselle aski päivässä. Ja tarvii sanoa, että kyllä aski päivässä menee jo kaupan tuulikaapissa kerralla suuhun. Toiset on rohmuja. Ja oikeasti pienet määrät eivät edes nosta verenpainetta. Sen takia tällaiset neuvot saataisiin kokonaan unohtaa raskaana olevilta. Neuvottais vaikka suolaa lisää. Jos lakulla on verenpainetta nostavaa vaikutusta, se tulee vasta useiden viikkoja kuluttua ja isommilla annoksilla. Turha luulla, että joku pätkä lakua heti nostais verenpainetta.

      Poista
    3. Öööö. En oikein tiedä, millä kompetenssillä tai lähdekirjallisuudella luot näitä uhkakuvia sikiön vaarassaolosta tai mikä se vaara olisi. Minusta lääkärin neuvo oli hassu, siksi kirjoitin siitä. En ottanut sitä kovinkaan tosissani. Ajatteletko oikeasti, että joku lääkäri neuvoisi aloittamaan salmiakkikuurin verenpaineen nostamiseksi keskiraskaudessa?

      Poista
    4. Kyllä lääkärit ja terveydenhoitajat tekevät juuri näin eli suosittelevat syömään salmiakkia keskiraskaudessa. Yleensä huimausta tulee noin viikolla 20. Ohje ei missään nimessä ole hassu vaan vaarallinen. Ja moni jää koukkuun salmiakkiin. Tiedot perustuvat pääosin Helsingin yliopistossa tehtyyn laajaan tutkimukseen. Sikiön vaara olisi aivojen kehityksen häiriintyminen: oppimisvaikeudet, ADHD, matalampi älykkyys,

      Poista
    5. Itse en ole koskaan kuullut, että tuollaisia ohjeita jaeltaisiin keskiraskaudessa. En oikein ymmärrä, mitä hoitamista alhaisessa verenpaineessa on -varsinkaan raskaana ollessa. Minulla on alhainen verenpaine ja se on ollut alhainen myös raskausaikana. Neuvolassa verenpaineen alhaista tasoa on vain lähinnä kehuttu -ei olla tarjottu salmiakkia. Pari viikkoa ennen laskettua aikaa ei käsittääkseni ole keskiraskaus, joten hassu se neuvo oli minun mielestäni edelleenkin.

      Käsittääkseni huimaus raskausaikana voi johtua monesta muustakin asiasta, kuten verensokerin laskusta tai alhaisesta hemoglobiinista. Niihin vaivoihin on ihan toiset keinot. Kaikki seikat huomioon ottaen, minusta huolesi tästä lakuasiasta on vähän ylimitoitettu. :)

      Poista
  2. törmäsin blogiisi, vaikka kirjoituksesta on jo aikaa niin kommentoin jos joku muu tätä asiaa kaivelee netin syövereistä:

    itselläni viime raskaudessa tippui verenpaine, koska oli oli suht ok ei neuvottu mitään erikoista tekemään 75/42 oli alin mittaus tulos, mutta sitä tarkisteltiin ja tarkisteltiin ja totta kai se nousee, jos alkaa jännittää ja tuijottaa sitä mittaria. Sain lähteä töihinkin ihan normaalisti. (rv 27). Usein heikotti kuumassa ja kaupassa. Siinä raskaudessa suositusten mukaan välttelin suolaa ja salmiakkia yms. Noh. kävikin sitten niin, että vauvalla sattuikin olemaan sairaus, jossa hän menettää liikaa suolaa. Siispä oli vienyt sitä minulta ja minä hölmö vielä kaiken päälle noudatin suosituksia ja vältin suolaa, vaikka mieli teki mm. maustekurkkuja ja suolakeksejä. Eipä sillä, vauva sai mitä tarvitsi, mutta omaa oloa olisi helpottanut jos verenpaine ei olisi tipahdellut.

    Nyt olen taas raskaana ja huomannut loivia laskuja tälläkin kertaa, lapsi on ihan terve, mutta suolaa en välttele. On olemassa tietty matalan verenpaineen tyyppi, jossa sydämen ja aivojen välinen viestintä menee väärin, matala verenpaine kohtaus (huimaus, pyörrytys, kuumotus) iskee yleisimmin pystyasennossa, jolloin verta on jaloissa paljon - sydän lähettää viestin aivoille, joka tulkitaan väärin "paljon verta, korkea verenpaine" ja aivot laskevat entisestään verenpainetta. Tällöin verenpaine ei riitä tuomaan kunnolla verta aivoihin ja alkaa pyörryttää - ja tähän tyyppiin nimenomaan suositellaan suolaa. Laku toki nostaa jatkuvasti käytettynä verenpainetta, mutta parempi keino tosiaan olisi suola. Suomenkielistä nimeä tälle en tiedä.

    VastaaPoista
  3. Tuo alhainen verenpaine tosiaan voi aiheuttaa tuota tajun menetystä. Minulla verenpaineen hoito on ajankohtainen, mutta ongelma on puolestaan liian korkea paine. Alhaista kun ei hirveästi voida hoitaa, kuin vain syömällä lakritsaa ja ehkä juomalla kahvia.

    VastaaPoista